Főkép Amennyiben a Start From The Darkkal és a Secret Societyval Joey Tempest és csapata új, sötétebb színt kevert ki a Europe-palettán, a következő, Last Look At Eden című album ismét élénkebbnek és ragyogóbbnak ígérkezik.
 
A videoklipként is élvezhető „Last Look At Eden” középgyors tempójú dal, karcos gitárokkal, szimfonikus nagyzenekart idéző szintetizátor-szólammal és felszabadult, melodikus, ugyanakkor nem klisészerűen megoldott refrénnel.
 
A szám csúcspontja mégis a remekbe szabott gitárszóló, amely nem is annyira virtuóz, mint jól megszerkesztett. No és John Norum minden hangot tökéletesen megformál, egyedi hangulattal tölt meg.
 
A „U Devil U” ezzel szemben lendületesebb, hendrixesen retro-ütemű és gitárhangzásában is valamiképp a hippi-korszak lila ködét sejtető rockzene, némi, de valójában alig érezhető bluesos beütéssel.
 
Hogy legyen mihez hasonlítani az újdonságokat, a kislemezre felkerült még három koncertfelvétel is, melyek közül az első, az Out Of This Worldöt nyitó „Superstitious” dallamos és fülbemászó refrénjével azt mutatja meg, milyen is egy hamisítatlan sláger a Europe fénykorából.
 
Erre felel a „Start From The Dark” az azonos című albumról. Ez ellenben az együttes elvontabb, nehezebb korszakának tökéletes illusztrációja, ám mégsem riasztóan absztrakt vagy sötét, legfeljebb valami déli, stoneres felhang bolondítja meg.
 
Valamiképp talán a „U Devil U”-ra felel a Led Zeppelin harmadik albumáról származó „Since I’ve Been Loving You” feldolgozása.
Ebben a blues-rock klasszikusban Norum azt bizonyítja, hogy a tradicionális fehér blues-gitározás se áll különösebben távol tőle, s nem csak a neoklasszikus és glam metal futamokból képes építkezni.
 
Egyszóval ígéretes az ízelítő, és ha az új album is ennyire változatosra sikerült (márpedig a zenekar tagjainak nyilatkozataiból erre következtethetünk), régi és új rajongóknak egyaránt sok örömet fog szerezni az új nagylemez.
 
Az együttes tagjai:
Joey Tempest – ének
John Norum – gitár
Mic Michaeli – billentyűk
John Leven – basszusgitár
Ian Haugland – dob
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Last Look At Eden
2. U Devil U
3. Superstitious (élő)
4. Start From The Dark (élő)
5. Since I’ve Been Loving You (élő)
 
Bónusz:
Last Look At Eden (videoklip)
 
Diszkográfia:
Europe (1983)
Wings Of Tomorrow (1984)
The Final Countdown (1986)
Out Of This World (1988)
Prisoners In Paradise (1991)
Start From The Dark (2004)
 
 
Secret Society (2006)Last Look At Eden (2009) EP 
Kapcsolódó írás:Interjú Ian Hauglanddal, a Europe együttes dobosával