FőképA finn Amorphis általában a Kalevala szövegeire építi nagyszerű muzsikáját, ami ennek megfelelően sok népzenés elemmel tarkított, egyedi dallamvilággal ellátott epikus power-folk metal.

A csapat a korai Tales of the Thousand Lakes óta egyszerűen nem tud hibázni: minden lemezük mestermű, és ez alól a legújabb korong, a Skyforger sem kivétel.
Ami a nagy sikerű Elegy által képviselt zenei irányvonalon halad tovább, akárcsak két elődje, amikhez képest igazából nincs nagy újítás, változtatás, mégis bátran állíthatom, hogy ez a lemez is számos izgalmat és értéket rejt magában.

A mai produktumok fényében azt hiszem, nincs olyan, aki visszasírná Pasi Koskinen ex-énekest, hiszen utódja, Tomi Joutsen személyében olyan hangot üdvözölhetünk, ami teljesen elfeledtette, sőt, mára kijelenthető, hogy bőven felülmúlta elődje teljesítményét, emellett pedig mintha új lendületet is adott volna a zenekarnak.

Tomi változatos énekstílusával képes a teljes érzelmi skálát hitelesen érzékeltetni, s ez Esa Holopainen jellegzetes, egzotikus gitárdallamaival, valamint a sok más akusztikus hangszer használatával együtt szinte a szemünk elé varázsolja a Kalevala csodálatos és misztikus világát.
Merthogy az Amorphis kétségkívül napjaink egyik legnagyobb mestere a már-már vizuális képeket gerjesztő zene megteremtésében.

Valószínűleg nehéz helyzetben volnék, ha meg kellene határoznom, melyik a legjobb albumuk, mert mind tökéletes, beleértve a Skyforgert is, így akár ez is lehetne a nyertes.

Mint már említettem, a zenekar fő erőssége a remek dalszerző, aki kizárólag fogós és csodálatos atmoszférával ellátott számokat ír. Ez jelen esetben is így van, vagyis a korongnak egyszerűen nincs gyenge pontja.

Minden dalban felfedezhető az Amorphis zenéjének szépsége: a dalok mondanivalóját maximális átéléssel előadó dallamos és hörgős ének, a különleges és egyedi melódiák, a gitáros díszítő elemek gazdagsága, a korai művek progresszív megközelítése és a hamisítatlan, meseszerű hangulat.

Az újak közül az egyik nagy kedvenc a „Silver Bride”, ami remek választás volt első kislemezként.
Ez legalább akkora sláger, mint annak idején a „House of Sleep” volt: kiváló dallamok és némi gótikus hangulat, ragadós refrén, s akármennyire is rövid és tömör, mégis nagyon sokat mond el.
A Sentenced legjobb pillanatai jutnak eszembe róla, másoknak pedig biztosan a HIM neve fog felmerülni.

Feledhetetlen az ezt követő „From the Heaven of My Heart” is a benne hallható felszabadító énekdallam miatt, míg a „Sky is Mine” gitártémája révén válik emlékezetessé.

A „Majestic Beast”-ben pedig a kíméletlen hörgéssel és doomos, mély döngöléssel, illetve nagy ívű refrénnel előtör a banda death metalos oldala is.
Tetszik továbbá a szépséges zongorajátékra épülő, drámai „My Sun”, vagy a fuvolával megtámogatott „Highest Star” lírai témája is.

A lemez csúcspontja számomra a „From Earth I Rose”. Ez a dal egy epikus power metal himnusznak indul, de olyan módon, hogy azt még az Iced Earth sem tudná erőteljesebben és hihetőbben előadni, ezt követően pedig egy fájdalmasan gyönyörűséges és monumentális hangszeres levezetést hallhatunk, amit szavakkal nem is lehet jellemezni. 

A Skyforger szerencsére hozta a papírformát, vagyis az év legjobb lemezei között már biztosan bérelt helye van.
A rajongóknak kötelező darab, de ajánlott mindenkinek, aki szereti az egzotikus dallamokat, a szépen díszített hangszeres muzsikákat, valamint a régi korok misztériumait és legendáit megéneklő zenéket.

Aki pedig ennél is többre vágyik, az októberben a Diesel Klubban élőben is megtekintheti a zenekar koncertjét.

Az együttes tagjai:
Tomi Joutsen – ének
Esa Holopainen – gitár
Tomi Koivusaari – gitár
Niclas Etelävuori – basszusgitár
Santeri Kallio – billentyűk
Jan Rechberger – dob

Közreműködő:
Marco Hietala - ének

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Sampo
2. Silver Bride
3. From the Heaven of My Heart
4. Sky Is Mine
5. Majestic Beast
6. My Sun
7. Highest Star
8. Skyforger
9. Course of Fate
10. From Earth I Rose
11. Godlike Machine (bónusz dal)

Diszkográfia:
The Karelian Isthmus (1992)
Tales from the Thousand Lakes (1994)
Elegy (1996)
Tuonela (1999)
Story – 10th Anniversary (2000) - válogatás
Am Universum (2001)
Far from the Sun (2003)
Chapters (2003) - válogatás
Eclipse (2006)
Silent Waters (2007)
Skyforger (2009)
The Beginning Of Times (2011)

Válogatások:
Story – 10th Anniversary (2000)
Chapters (CD és DVD, 2003)