Főkép Palya Bea új lemeze, az Egyszálének egyszerre idéz múltat és teremt jelent azáltal, hogy a régi (főként) mezőségi népdalok mellé mai szerzeményeket helyez. Az összeállítás vegyes és nem igazán tematikus – sokkal inkább koncepciózus, de erről majd lentebb –, de különlegességét nem is a témája adná, ha lenne.
 
Hiszen kísérleti lemez ez, ami azt mutatja be, hogyan hallgatták a dalokat őseink, amikor épp nem valami ünnep folytán jöttek össze zenekarral, síppal-dobbal. Amikor „csak” egy hang szólt az elcsendesedett egybegyűltekhez.
 
A kiadó és az előadó részéről egyformán nagy bátorságra és magabiztosságra vall megjelentetni egy lemezt - rajta egyetlen énekhanggal.
Ami mellett nagy ritkán megszólal egy-egy hangszer halkan, háttérben maradva, és egyszer még a baráti társaságból álló kórus is belenevet a mikrofonba, de itt alapvetően csak Bea kapott szerepet. Vagy osztott magának, merthogy a lemez ötlete is az ő fejéből pattant ki.
 
A koncepció pedig nem más, mint visszatekintés és rátekintés. Bea visszatekint az életére, eddigi pályájára és gyermekkorára, közben rá-rátekint jelenére, az utóbbi egynéhány esztendőre, aktuális vágyaira és gondolataira.
 
Az ellenzők mondhatják ugyan, hogy nem sokkal harminc felett ez talán még korai, de azt lehetetlen letagadni, hogy volt értelme, hiszen egy fiatal nő a gyökerek felidézésével nem csak bele merte kiáltani a nagyvilágba művészetét, de újabb szerzeményei által a saját kívánságait és véleményét is.
 
Az összeállítás egyébként nem az újdonság jegyében született. Az Elment a madárka meghallgatható a Kolompos, Sebestyén Mártaés más előadók révén ugyanúgy, mint a Szépen veri az eső a virágot (Tényi Edit, Ládonyi Emese), a Csillagtalan setét éjjel (Gajdos Népzenei Együttes, Lakatos Róbert és a RÉV) vagy a többi régi népdal.
 
A lemez újszerűségét sokkal inkább a naplószerű megjegyzések adják, melyeket a CD-borítóhoz tartozó könyvecske tartalmaz.
Bár egy egyszerű CD-lemezről van szó, extrákat is találhatunk rajta, rövid felsorolásban videók, egy videoklip, egy fotóalbum ötven képpel, egy dal angolul (akcentusos, de így is szép), egy dalvázlat és egy spanyol esküvői dal, s végül egy nyilvánossá tett jelszavas weboldal még több videóval.
 
Írásomat pedig hadd fejezzem be egy, a bookletben olvasható gondolattal: „Ebbe van rossz is, jó is, mindenféle van benne...”
 
Előadó:
Palya Bea – ének
 
Közreműködnek:
Dés András, Gryllus Sámuel, Kiss Ferenc, Bea baráti köre
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Hallgatóim / Mah Deah Listenahs
2. Elment a madárka / From Branch to Branch
3. Szép szemű szeretőm / My Dark-Eyed Lover
4. Szépen veri az eső a virágot / The Rain Falls, Makes the Flowers Sway
5. Az ördög meg a vén dög / The Devil and the Old Witch
6. Lábam alá hosszú utat / A Long Road Under My Feet
7. Csillagtalan setét éjjel / One Dark and Starless Night
8. Anyám, anyám, édesanyám / Mother, Mother, Dearest Mother
9. Az elérhetetlen férfi / The Unattainable Man
10. Mindenkinek kurv`anyja / To Hell With Everyone
11. Macskatangó / Cat Tango
12. Szülésdal / How to Give Birth
14. Az én piros vérem / May My Red Blood
15. Rózsa / Rose
16. Úgy elmegyek rózsám / I`m Going, Darling, Somewhere Far
17. Megmondók / The Browbeaters
18. Tata nótája / Grandpa`s Song

Diszkográfia:
Ágról-ágra (2003)
Álom-álom, kitalálom (2004)
Weöres Sándor: Psyché (2005)
Adieu les complexes (2008)
Egyszálének (2009)
 
Palya Bea honlapja