Főkép

A Century Media legújabb sorozata láttán régi emlékek törtek fel belőlem, mert a kezembe kapott kiadvány nagyon hasonlít azokra a hivatalos kiadványnak nem nevezhető kalózkazettákra, melyeket gyerekkoromban a bazársorokon láttam és például olyan címekkel rendelkeztek, mit például a Metallica legszebb balladái, vagy a 80-as évek legszebb szerelmes dalai.

A különbség az, hogy ez a sorozat most a bandák kiadójának logója alatt jelent meg, de valójában inkább a hasonlóságból van több. Elsőként a sebtében összedobott és ráadásul egy egész sorozatra uniformizált rettenetes borító tűnik fel, bár ezúttal a dalok sorrendje mellett most van némi plusz információ is: a banda diszkográfiája, története és egy kétoldalas kép.

Aztán meg ott a lemezen szereplő dalok érthetetlen sorrendbe állítása, illetve azok kiválasztásának megmagyarázhatatlan logikája. Azok ugyanis még csak véletlenül sem időrendben követik egymást, sokkal inkább visszafelé. Erős a gyanúm, hogy csakúgy, mint anno a fent említett kalózkazettáknál, úgy most sem volt beleszólása a csapatoknak a kiadvány összeállítába.

A kezemben tartott darab a taljánok talán legismertebb zenekarát, a Lacuna Coilt mutatja be. Aki esetleg nem ismeri őket, annak - minden negatívuma ellenére - egyébként egész jó kiindulási alap lehet ez a lemez.

A zenekar a Paradise Lost nyomdokain haladva olyan zenét játszik, ami ugyan darkos, gótikus elemekből épül fel, mégis, talán az olaszos temperamentumnak köszönhetően sokkal populárisabb és pozitívabb hangvételű annál. Vagyis az a fajta darkos pop-metal muzsika, amit verőfényes napsütésben is teljes átéléssel hallgathat az ember.

A Lacuna Coil erőssége egyértelműen a megjelenésében vonzó, és vokális teljesítményét tekintve is tehetséges Cristina Scabbia, akinek előadása még az amúgy szintén hibátlan Andrea Ferro erőteljes férfiénekét is háttérbe szorítja, kettejük közös és szenvedélyes összjátéka viszont remek egységet alkot.

A recept be is vált és a banda megkapta a megérdemelt elismerést, követőik is akadtak szép számmal, azok közül is érdemes megemlíteni az amerikai Evanescence-t, akik szerintem nagyon sokat köszönhetnek a Lacuna Coilnak és még náluk is nagyobb sikereket értek el. De ez egy másik történet.

Míg eleinte az olaszok képesek voltak csupa élvezhető és fogós dallal, mondhatni slágerrel teletűzdelni a lemezeiket, mára valahogy elfogyott a lendületük. Ma is vannak persze nagyon ütős darabjaik, meg olyan slágereik, amik beleülnek az ember fülébe, de túlnyomó többségben csak a sablonokat ismétlik. Jó példa erre ez a válogatás is, ahol a lemez elején egymást követik a feledhető pillanatok - egészen a jól sikerült Depeche Mode feldolgozásig, majd körülbelül innen számítva egy kicsit magasabbra kerül a léc.

Biztos vannak, akik vitatkoznának velem, pedig csak annyi a bajom, hogy hiányolom az olyan remekül összerakott dalokat, mint az itt is hallható „Heaven’s a Lie”, a „Senzafine”, a „Honeymoon Suite” és a „Falling Again”. Ezek az azonnal ható számok sokkal meggyőzőbbek, mint a többszöri nekifutásra is halványabb hatásfokú újabb szerzemények.

Nem adtam még fel teljesen, és legközelebb is biztos meg fogok próbálkozni a következő Lacuna Coil anyagokkal, mert hiszem, hogy több is rejlik bennük. Aki pedig még nem ismeri őket, annak mindenképpen érdemes végighallgatnia az itt is szereplő nótákat, mert egészen biztos talál köztük kedvére valót.

Az együttes tagjai:
Cristina Scabbia – ének
Andrea Ferro – ének
Cristiano Migliore – gitár
Marco „Maus” Biazzi - gitár
Marco Coti Zelati – basszusgitár
Cristiano „Criz” Mozatti – dob
 
Közreműködők:
Raffaele Zangria – gitár
Claudio Leo – gitár
Leonardo Forti – dob
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Our Truth
2. Closer
3. Within Me
4. Enjoy the Silence
5. Swamped
6. Heaven’s a Lie
7. Daylight Dancer
8. To Live is to Hide
9. Cold Heritage
10. Senzafine
11. Honeymoon Suite
12. My Wings
13. Falling Again
14. No Need to Explain
15. The Secret
 
Diszkográfia:
Ethereal (demo - 1996)
Lacuna Coil (maxi - 1997)
In A Reverie (1999)
Halflife (maxi - 2000)
Unleashed Memories (2001)
Comalies (2002)
Karmacode (2006)
Visual Karma (2008) DVD