Főkép Valamennyien ismerhetjük a történet vázlatát: egy fiatal srác, aki kicsi korától fogva foglalkozik a zenével, felnővén gondol egy nagyot, zenekart alapít, és öt-hat év elteltével, úgy 30-32 éves kora körül a világhír közelébe kerül. Eddig a sablon, amit Idan Raichel esetében a részletek tesznek igazán érdekessé.
 
Például az, hogy nem valahol Amerikában, hanem Izraelben, pontosabban egy Tel Aviv melletti kis faluban nőtt fel. Zongorázni tanult, a középiskolában azonban nem a rock’n roll érdekelte, hanem a közel-keleti és a cigány zenék, a tangó és a többi latin-amerikai ritmus.

Főiskolás korában a jazz felé fordult, majd tizennyolc évesen bevonult katonának. Leszerelését követően különböző alapítványoknak dolgozott: Afrikában próbált segíteni a rászoruló gyerekeknek.
Természetesen menet közben nem tartotta csukva a fülét – sikerült testközelből megismerni a Fekete Kontinens zenéjét.
 
Úgy érezte, a muzsika az éltető eleme, ezért pályát módosított. Session zenészként kezdett dolgozni, számos izraeli pop és folk előadó lemezén játszott, majd támadt egy ötlete, aminek megvalósításához szerencsére talált néhány vállalkozó kedvű támogatót.

Elhatározta, hogy elindítja a saját projektjét, aminek keretein belül meghív hetven (!) különböző, a saját területén már jelentős sikerekkel büszkélkedő, a világ különböző pontjain élő előadóművészt, és a közreműködésükkel létrehoz egy olyan, a világzene, a smooth jazz, a lounge muzsika a pop, és az elektronikus zene jellegzetességeit magán, magában hordozó anyagot, amelyben fel-felvillan a különböző kultúrák muzsikája, amelyben kibontakozhat a segítőkész előadók tehetsége.
 
Minden szempontból dicséretes vállalkozás egy olyan világban, amit darabokra szaggatnak a faji és politikai ellentétek, a tradíciók közötti félreértésekből származó konfliktusok.
Idan Raichel csapatában a zsidók együtt zenélnek az arabokkal, a dél-amerikaiak a kelet-indiai szigetekről származókkal, a jemeniek az etiópokkal, a dél-afrikaiak a távol-keletiekkel.

Elkészült egy fantasztikus anyag, a projekt első lemeze, amely 2002-ben, a Helicon Recordsnál jelent meg.
A lemez sikeres lett; Idan Raichelt és társait egyre többen szerették volna élőben látni. Mivel a népes társaság el se fért volna a színpadon, Idan kiválasztott hét partnert – hét olyan zenészt, akik már önállóan, szólóban is bizonyítottak.
A hét énekest a fellépéseken egy 24 tagú izraeli zenekar kísérte.
 
Nem csak az izraeli, a nemzetközi közönség is megismerte és megkedvelte Idan Raichel és társai zenéjét. Az érdeklődésnek köszönhetően a társaság elkészíthette harmadik lemezét, amely Izraelben 2008 végén, Ben Kirot Beyti címmel jelent meg.
2009 márciusában sor került az album nemzetközi kiadására is: a lemez a Within My Walls címet kapta.
 
A lemezen hallható anyag alapjában véve popzene, de sokban különbözik attól, amit a nyugati világban minden nap hallunk.
A keleties, pontosabban: közel-keleties hajlítások és éneklési mód, a hangszerelés, a felvételek során használt hangszerek valahogy egzotikussá változtatják a dalokat, de úgy, hogy azok mégsem csúsznak át a világzene vagy a folk kategóriájába.

Az előadók nem próbálják előtérbe tolni saját zenei kultúrájuk, hazájuk jellegzetességeit, de valahogy mégis megjelenítik azokat.
Az énekesek végig úgy énekelnek, mintha csupán vokáloznának valami mögött – és ez a valami ebben az esetben nem más, mint a teljes egész, a csapat produktuma.

A közreműködők egyike sem próbál fényesebbnek látszani a többieknél, senki sem akar kitűnni a társai közül, viszont mindenki 100%-os teljesítményt nyújt.

Ezt nagyon fontosnak tartom, mert úgy érzem, ez a hozzáállás is kiválóan példázza, milyennek kell lennie egy multikulturális művészeti vállalkozásnak, a valóban „ökumenikus” muzsikának.
Ez nem egy válogatáslemez – ez egy valódi, őszinte és profi kollaboráció gyümölcse. Az anyag egységes stílusát még az sem bontja meg, hogy a dalokat minden előadó a saját nyelvén énekli.
 
Aki az elmúlt években megismerte és megkedvelte a Putumayo világzenei válogatásait, vagy aki egyszerűen valami jó, hangulatos, lágy háttérzenére vágyik, nem fog csalódni Idan Raichelben és társaiban.

Vigyázat! Nem rock’n roll, nem jazz, nem is elektro, de még csak nem is world music – ez leginkább egy ambientes, lírai trip, aminek a végállomása egy szelíd, chilles lounge.
 
(Köszönet az Indiego – Trader Kft.-nek a promóciós anyagért és a lemezért.)
 
Az együttes tagjai:
Idan Raichel – ének, billentyűs hangszerek
Mayra Andrade – ének
Maya Avraham – ének
Anat Ben-Hamo – ének
Shimon Buskila – ének
Amir Dadon – ének
Ilan Damti – ének
Marta Gómez – ének
David Schommer – ének, ütőhangszerek, billentyűs hangszerek
Gilad Shmueli – dob, ütőhangszerek
Somi – ének
Shal Tzabari – ének
Zohar Fresco – ütőhangszerek
Eyal Sela – perzsa hegedű
Mark Eliyahu – perzsa hegedű
Alon Nadel - basszusgitár
Huszonnégy tagú izraeli zenekar Assaf Dar vezényletével.
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Todas Ias Palabras (All the Words)
2. Bein Kirot Beiti (Within my Walls)
3. She’eriot Shel Ha’Chaim (Scraps of Life)
4. Mai Nahar (River Waters)
5. Chalomot Shel Acherim (Other People’s Dreams)
6. Ódjus Fitxadu (With My Eyes Shut)
7. Shev (Stay)
8. Rov Ha’Sha’ot (Most of the Hours)
9. Min Nhar Li Mshiti (From the Day You Left)
10. Cada Día (Every Day)
11. Hakol Over (This Too Shall Pass)
12. Nin’al Be’Mabato (Locked In His Gaze)
13. Maisha
 
Diszkográfia:
The Idan Raichel Project (2002) izraeli kiadás
Mi`ma`amakim (Out of the Depths) (2005)
The Idan Raichel Project (2005) nemzetközi kiadás
Ben Kirot Beyti (Within My Walls) (2008) - izraeli kiadás
Within My Walls (2009) nemzetközi kiadás