FőképA kiállítás kurátorai: Geskó Judit és Orosz Márton
A kiállítás megtekinthető: 2009. május 28.–2009. június 28.
Helyszín: Aranytíz Galéria, 1051 Budapest, Arany János u. 10.



Édesanyám gyerekkoromban minden este mesélt, s mivel csekély a korkülönbség köztem és a testvérem között, általában kettőt is fel kellett olvasnia, ha nem négyet.
Így a mai napig kulcsfontosságúnak érzem a mesék a szerepét az életemben.

El sem tudnék képzelni szebb „munkát”, mint mesekönyveket illusztrálni. Serdülőként, mikor a képzőművészeti pálya mellett döntöttem, elsőnek ez fogalmazódott meg bennem álommunkaként.
Ma is vonz a téma, ezért aztán szokatlan lelkesedéssel mentem el a Benedek Elek Aranykönyv című gyűjteményének illusztrációiból rendezett kiállítás megnyitójára.  

Sok barátnőm, ismerősöm mesélte, hogy mennyire szeretnek kiállítás-megnyitókra járni.
Egyrészt mert elsők között tekinthetik meg a tárlatot, kortárs eseményeknél pedig többnyire ott a művész, az alkotó, másrészt lehet ingyen enni-inni.

Az utolsó ok nem motivált, ennek ellenére már a megnyitó előtt fél órával, azaz fél hatkor megérkeztem a kiállítás helyszínére az Aranytíz Galériába, így volt alkalmam, még a legtöbb vendég előtt, saját tempómban megszemlélni az illusztrációkat.

A terem túlvégén kedves arcú mosolygós fiatal hölgy ült. Többen is köszöntötték és gratuláltak neki, így nem volt nehéz kitalálni, hogy ő Kapala Györgyi, a tervezőgrafikus művész, a mese illusztrátora.

Az illusztrációk igazi mesekönyvbe való rajzok, melyek nem követik sem a Disney által kialakított, sem pedig a mostanában divatos, végletekig redukált figurákat.
A színes rajzok aprólékos kidolgozása, a ruhák mintái, a terek részletgazdagsága, mind-mind olyan elemek, melyek hosszan lekötik a gyermek és felnőtt figyelmét egyaránt.

A megnyitó beszéd előtt  vagy kéttucat kisiskolás érkezett és egy rögtönzött kis tárlattal kedveskedtek Kapala Györgyinek, a saját, Benedek Elek meséit feldolgozó rajzaikból. A jutalom nem maradt el, a legügyesebb gyerkőc Aranykönyvet kapott ajándékba.

Akinek gyerkőce van, annak azért, akinek nincs, de még őrzi magában a régi mesekönyvek csodálatos rajzainak emlékét, annak meg azért érdemes ellátogatni június 28-ig az Aranytíz Galériába.