Főkép

ekultura.hu: Tavaly volt az első Első Fesztivál. Idén lesz a második. Mi változott a szervezőket/szervezést illetően? Tavaly még mint polgármesteri hivatal szerveztétek, ám ha információim nem csalnak, idén ez már nem így van.
Nemes Attila: Arról van szó, hogy 2006-ot megelőzően az önkormányzat szervezte a különböző városi rendezvényeket. Az új városvezetés 2006-tól elhatározta, hogy a kultúra lesz az egyik kitörési pontja a városnak, és ezért ebbe egyfajta invesztíciót tett bele.

Ennek volt köszönhető többek között, hogy három napos rendezvényként ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Ebben koncertektől kezdve az Írószövetség programjain át nagyon sok minden történik. Tényleg átmozgatja a fél várost.

Ugyanez történt a Költészet Napjával és a legnagyobb ilyen volumenű rendezvény ténylegesen az Első Fesztivál, amely valóban az önkormányzat szervezésében zajlott a tavalyi évben.
Ebből levontuk a konzekvenciákat és a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy hivatali szervezet sokkal bürokratikusabb annál – ami nem a hibája, hanem a feladata –, hogy egy olyan esemény kezeljen, ami egy fesztivált jelent, ahol zenekarok vannak, ahol hirtelen kell még harminc méter kábelt venni, stb.

Ezeket a nehézségeket kiküszöbölendő jutott arra a döntésre a városvezetés, hogy ha már amúgy is létezik az Érdi Városi Televízió Kft., akkor kibővíti a tevékenységi körét a rendezvényszervezéssel.
Így tulajdonképpen az a helyzet állt elő, hogy szervezeti értelemben elkerült az önkormányzattól a szervezés, ugyanakkor a szervezői gárda maradt.

ekultura.hu: Tehát ugyanazok az emberek „csinálják a fesztivált”, akik tavaly?
Nemes Attila: Így van. A polgármesteri kabinet továbbra is részt vesz ebben a dologban, de a Városi Televízió, mint Kft. sokkal könnyebben tudja ezeket a dolgokat lebonyolítani és a tavalyi tapasztalatok segítenek minket abban, hogy ez minél gördülékenyebb legyen.

A szervezet váltás csak az egyik része a fesztivál körül zajló változásoknak, ugyanis ebben az évben lesz harminc éve város Érd.
Ezt úgy fogja fel a városvezetés is, hogy egyfajta – városi értelemben vett – nagykorúságba léptünk, hiszen ’79-től eltelt harminc év és ennek komoly, látható nyomai vannak a városon és ezt lehet, hogy érdemes megünnepelni.

Ennek keretében a „30 éves Érd” rendezvénysorozatnak az első nagy volumenű megnyilvánulása lesz az Első Fesztivál, ahol lesz egy meglepetés is, amit szívesen elárulnék, de nem tehetem, mert ugye meglepetés lesz.

Igazság szerint ez egyfajta nyitórendezvény. Mivel egyedül nem illik ünnepelni, ezért nem csak arról van szó, hogy kifejezetten erre a fesztiválra várjuk a környékbeli, fővárosi, országos és külföldi vendégeket, hanem szerveztünk – úgymond – kiegészítő programokat, amelyek ugyanezt az ünnepet erősítik.

Például megszervezésre kerül az „Első Batta-Érd Túra”, ami nem jelent mást, minthogy Battáról (Százhalombatta) gyalog, futva és kerékpározva lehet eljutni az Első Fesztiválra.

Mindenki, aki elindul ezen a túrán, kap egy emlékpólót és természetesen egy belépőt a fesztiválra.
Mindezt egy 500 Ft-os nevezési díj ellenében, amiből egyébként tudjuk finanszírozni ennek a túrának a kiadásait, hiszen itt azért kell például ásványvíz vagy segítők, mert vannak olyan útkereszteződések, ahol nem nehéz eltévedni.

Szerencsénk is volt, mert a battaiak is nagyon lelkesek voltak és a battai önkormányzat is megtámogatta ez a rendezvényt, illetve Südi Iringó – aki battai lakos – lesz az aki a bemelegítést fogja végrehajtani.

ekultura.hu: Tavaly három napos volt az Első Fesztivál, idén kettő. Illetve van egy kis csúsztatás benne. Tehát vasárnap van a második nap. Ezeknek mi az oka?
Nemes Attila: Először az első kérdésre válaszolnék. A kétnaposságnak egyetlen egy oka van, az ami mindennek ebben az országban, az a pénz.
Mivel a rendelkezésünkre álló pénz összegszerűen ugyanannyi, mint a tavalyi évben volt – és ez jelentős mértékben veszített értékéből –, plusz a rendezvények száma is növekedett, ilyen értelemben mindenre kevesebb jut.

El kellett döntenünk, hogy megtartjuk-e a három napot és valamilyen úton-módon a színvonalból engedünk, vagy pedig megőrizzük a színvonalat és csak két napos lesz ebben az évben.
Ezt nem szeretnénk hagyománnyá tenni, mi minimum három napban gondolkodunk a továbbiakban.

Azt a sorozatot, hogy elindítunk egy fesztivált, abbahagyni semmiféleképpen nem gondoltuk, hiszen nagyon sokat invesztáltunk a tavalyiba is. Márcsak, ha arra gondolok, hogy az országos médiákban milyen visszhangot kapott.
És Érdről nagyon kevés hír hallatszik, hacsak nem kerül be a bulvármédiának valamely olyan rovataiba, amibe egyébként bele szokás kerülni, hogyha valami rossz dolog történik valahol.

De hogy így sikerült valamilyen szinten felkerülni a kulturális térképre, onnan is tudjuk, hogy számtalan zenekar jelentkezett a fesztiválra fellépési céllal.

ekultura.hu: Ezek szerint most már jelentkeznek nálatok a bandák, nem Ti keresitek meg őket?
Nemes Attila: Most már nagyon nagy mennyiségben jönnének. Olyan szinten, hogy épp a mai napon is jelentkezett még zenekar úgy, hogy pontosan tudhatta, már meg van hirdetve a pontos fellépői névsor.
De ez azért nem baj egyébként, mert ugye más rendezvényeket is csinálunk és a legtöbbjén azért a zene előfordul. Így akadnak a jelentkezők között olyan zenekarok, amelyek profiljukat tekintve alkalmazhatóak egyéb, más jellegű rendezvényeken.

Csak egy kitérő példa. Ágnes Vanila, akit ha az olvasó ismer, akkor tudja, hogy nem éppen a Költészet Napja kapcsán magfogalmazott zenei műfajokban ismerős. Ugyanakkor ha az ember utánanéz, 2005-ben kiadott – egy szó szerint mondom – zseniális József Attila albumot, és valami olyan fergeteges hangulatot teremtett a színházteremben, hogy leírhatatlan.
És vannak ilyen zenekarok, akiket szívesen elhívunk máskor is, ezért érdemes nálunk jelentkezni ilyen szempontból, mert ha nem is az adott esemény kapcsán, hanem majd egy későbbi alkalommal tudjuk őket felkérni fellépésre.

ekultura.hu: Ha már az együtteseknél tartunk, hogy történt az idei év fellépőinek kiválasztása?
Nemes Attila: Ugye már tavaly kitűztünk bizonyos hagyományokat, és az egyik ilyen az, hogy egy visszatérő vendég mindenféleképpen lesz, tehát aki az előző évben is volt. És ugye ez az első ilyen alkalom, hogy visszatérő vendéget tudunk üdvözölni.
Arra gondoltunk, hogy olyan zenekart kellene hívni, aki a közönségsiker szempontjából megfelelő volt, így a Suhancosra gondoltunk.

A Suhancosra azért is esett még a választás, mert az első nap Nagyszínpados fellépői a Ghymes illetve a Korál zenekar.
Úgy gondoltuk, az a fajta lírai rap, amelyet Fankadeli révén a Suhancos megtestesít, és ugyanakkor az a népies zenei motívumvilág, amelyet Szabó Balázs révén testesít meg a Suhancos, a fenti két zenekar valamilyen szintű „ötvözetének” tekinthető tulajdonképpen.

Így éjjel tizenegy órakor a fesztivál sátorban a Suhancosra bulizhatunk, ami azért jobb, mint tavaly, mert tavaly délután ötkor kezdődött a Suhancos bulija, úgyhogy itt egy igazi éjszakai „fergeteg parti” várható tőlük.

Még egy kérdésre korábban nem válaszoltam, hogy miért szombat illetve vasárnap, és miért nem péntek és szombat. Erre objektíven vett, ésszerű magyarázat nincs.
Ugyanakkor vannak hosszú évekre visszamenő érdi tapasztalatok. És ezek azt mutatják, hogy az érdiek jóval könnyebben mozdíthatók meg vasárnap, mint pénteken.
Erre nem tudok szociológiai magyarázatot adni, ez egy objektív tény, amelyet csak a különböző rendezvények létszámai adnak vissza. Úgyhogy ezért választottuk a vasárnapot a fesztivál zárónapjára.

ekultura.hu: A fesztivál keretén belül, a helyszínen milyen programokkal várjátok még az ide látogatókat? Nagyjából arra lehet számítani, mint a tavalyi évben?
Nemes Attila: Annyiban, hogy az lesz, mint tavaly, egy kicsit kiegészítve, és ami volt tavaly, az felturbózva.
Ami új lesz – ezt már tavaly is terveztük –, az egy mászófal. Nem akarok hülyeséget mondani, hat vagy nyolc méter magas, négy oldalról mászható, biztonsági emberekkel ellátva, hogy a kezdők is ki tudják próbálni. Úgyhogy ez ilyen szempontból újdonság lesz.

Ami nem lesz újdonság, hogy megint lesz játéksátrunk, ahol lesz darts, rex, csocsó, társasjátékok. Viszont kétszer akkora méretben, mint tavaly volt, tehát sokkal több lehetőség adódik a játékra, mint tavaly. És természetesen ping-pong asztaltalok is lesznek.

Ami még újdonság, és azt hiszem, hogy nem nagyon volt még egyik fesztivál történetében sem, vak masszőrök fognak kitelepedni hozzánk és bárki, akinek megfáradtak a tagjai vagy már a kiérkezéskor, vagy közben, vagy utána, tulajdonképpen azt kell mondanom, hogy délután négytől este tízig a masszőrök rendelkezésre állnak kétféle formában.

Aki azt igényli, az rendes, igazi fél órás masszást fog kapni. Aki pedig csak a nyakát, lábát, vállát érintő testtáji gyorsmasszázst szeretne, annak is természetesen rendelkezésére állunk. Tehát két ilyen masszőr lesz folyamatosan munkában a fesztivál mindkét napján.

Az Érd-Batta Túrát már említettem, úgyhogy azt most tovább nem is ragozom, viszont ugyanúgy lesz grafiti falunk, mint a tavalyi évben. Annyi különbséggel, hogy ez is egy kicsit nagyobb lesz, mint korábban volt. Illetve van a meglepetés, amit ugye nem mondhatok el.

Úgyhogy mi tulajdonképpen továbbra is azt tartjuk, hogy mivel Érd az ország talán legfiatalabb városa – tavaly is már beszéltük, hogy harmincöt év sincs az átlagéletkor –, ezért mi a sportra tettük fel a kiegészítő rendezvények döntő többségét.
Hol szellemi sportra, hol fizikális értelemben vett sportra, de mindenféleképpen a sport az, ami aurát ad még pluszban a fesztiválnak.

Van még egy alapkoncepciója a fesztiválnak. Aki fesztiváljáró, az tapasztalja, hogy vannak monstre, mega és egyéb fesztiválok, amelyek valóban óriási kínálattal rendelkeznek – száz feletti zenekarral, stb. stb., ugyanakkor és ellenben a kiegészítő szolgáltatások kapcsán mindez már nem mondható el.

És itt nem csak a higiénia minőségére, hanem a mennyiségére is gondolok, többek között a mobil wc-kre és/vagy a szemétszállításra.
A tavalyi tapasztalat is azt mutatja, hogy az érdi cégek, akik ezt végezték, tényleg nagyon profin tették a dolgukat és mi kellő számban rendeltünk tőlük és idén is kellő számban rendelünk ilyen kiegészítőket, mert fixa ideánk, hogy sokan vagyunk olyanok, akik már vágyunk egy olyan fesztiválra, ahol a körülményeket tekintve is otthonosan tudunk mozogni.

Nem a porban mászva, nem a sárban csúszva és had ne soroljam, milyen egyéb lehetőségek vannak, amelyet minden fesztiváljáró egész jól kell, hogy ismerjen.
Úgyhogy mi nagyon nagy gondot fordítunk a takarításra, nagyon nagy gondot fordítunk ezeknek a létesítmények a mennyiségére és minőségére.

Ugyanúgy az orvosi ellátást is nagyon komolyan vesszük. Kitelepült orvosunk lesz, pluszban kitelepült mentő is. Úgy gondolom, ezek nem mellékesek, ha bárkivel bármi – ne adj Isten – történik.

És továbbra is rendelkezésünkre áll teljesen ingyenesen egy, nem tudom hány hektáros, de őrzött – polgárőreink által őrzött – parkoló, ahol teljesen ingyenesen lehet parkolni. Ki lesz táblázva, nem lehet majd eltéveszteni a parkolót.
Úgyhogy aki autóval érkezik, akár Érdről, akár messzebbről, az könnyedén és egész biztosan talál ingyenesen parkolóhelyet.

Azt azért hozzáteszem, Érd teljes városában ingyenesen lehet parkolni. Tehát olyan nem történhet meg, hogy bárki bárhol leparkol és megbüntetik érte.

ekultura.hu: Említetted az orvost és a mentőt. Idén is ugyanolyan gördülékeny az együttműködés a hivatalos szervekkel, ahogy azt tavaly is tapasztaltam?
Nemes Attila: Igen. Én azt gondolom ők is apait-anyait beletesznek. Tavaly már ők is átérezték, hogy Érdnek kell egy fesztivál. És ugye ők is és a gyermekeik is itt ének. Ők is átérezték ennek szükségességét.

Idén pedig ez a harminc éves évforduló megint egy plusz löketet ad, hogy továbbra is ezen az úton haladjunk tovább, közösen.
És mivel annyira gördülékeny volt minden, ezért ők is elégedettek voltak a szervezőkkel, illetve mi is velük. Minden automatikusan és nagyon frappánsan működött.

ekultura.hu: Még egy fontos kérdés, ami a mai gazdasági helyzetben még inkább kiélezett, ez a vendéglátás kérdése.
Nemes Attila: A vendéglátókkal úgy egyeztünk meg, hogy a tavalyi árak fölé nem tudunk menni. Ez azt jelenti, hogy ha úgy vesszük, nem tudom mennyi volt az infláció, de ennyivel olcsóbban adjuk.

Egészen bizonyosak lehetünk abban, hogy a kiszolgálás tekintetében az első három legolcsóbb fesztiválban benne vagyunk. Lehet, hogy van olyan hely, ahol húsz forinttal olcsóbban adják a sört, ezt nem tudjuk.
De itt minőségi sör lesz, tavaly is az volt, nem volt vizezve. Erre kínosan ügyelünk, tényleg így van és ez nagyon fontos.

Az étkeztetés tekintetében hasonlóképpen így történnek a dolgok.

Ha minden igaz, lesz most egy kis látványpékségünk is, úgyhogy a hajnali órák elfáradását és az egyéb, nem kívánt dolgok felszívását igen remek módon tudjuk abszolválni frissiben, a szó klasszikus értelmében véve is.

ekultura.hu: Akkor térjünk át a fellépőkre.
Nemes Attila: Az első napot már elmondtam, azt most nem ismétlem, bár az nagyon fontos, hogy alaphagyományunk lesz a „helyi erők” felléptetése. Tavalyi évben is voltak, idén is lesznek és a jövőben is számítunk rájuk. Idén négy érdi zenekar lép fel nálunk.

Az első napon az Ex zenekar fog nyitni, akiknek az az érdekességük, hogy tavaly is ők nyitották meg a fesztivált, és ezért azt a poént nem bírtuk kihagyni, hogy ismételten őket kérjük fel.
Már csak azért is, mert tavaly nagyon korán, kettő-fél három körül kezdődött a koncertjük, és még nem voltak annyian a nézők, hogy ez kielégítő legyen.
Ezért most, mivel eleve fél ötkor kezdődik a koncertjük, már többen lesznek reményeink szerint, és így a „nyitó zenekar varázsát” talán vissza tudjuk hozni.

Ezt követően lép fel a Garázsmenet, akik egy könnyed rockos, kicsit alternatívos, női énekessel megáldott zenekar. Nagyon fiatalok és nekik a szó klasszikus értelmében ez lesz az első fesztiváljuk.
Külön-külön léptek már fel különböző zenekarokkal, de ebben a formációban most lépnek először ekkora méretű fesztiválon közönség elé.

A második nap első érdi fellépője az a Format C: lesz, akik egy tribute zenekar. Legnagyobb örömünkre a Red Hot Chili Peppers választották, mint tribute. Ők megígérték, hogy némi különlegességgel fognak készülni, aminek a részleteit nem árulták el, csak annyit, hogy a látványelemekben lesznek olyan dolgok, amiket eddig nem nagyon láthattunk.

A Format C: után következik a Sound of The Past az érdi zenekarok sorában, akik szintén tribute zenekar, de olyan értelemben nem, hogy ők nagyon sok zenekartól játszanak, kicsit átdolgozva a számokat és a tavalyi fellépésük közönségsikere alapján gondoljuk, hogy egy olyan felpörgető bulit tudnak ők tartani, ami kiválóan alkalmas arra, hogy utána, mikor a PASO színpadra lép, már egy valóban felajzott közönséggel találkozzon.

Gondolom a PASO-t az ekultura.hu olvasóinak nem kell bemutatnom. Nekünk nagy öröm, hogy eljönnek hozzánk. Annyi kulisszatitkot talán el tudok árulni, hogy tervezik a fiúk az éjszaka utolsó fellépőjével – akiről majd később beszélek – egy kis jam-session előadását.

A PASO után – akik hét órakor kezdenek a Nagyszínpadon –, kilenckor – már tavaly is szerettük volna elhívni, de egy külföldi útjuk miatt ez kútba esett, de idén összehoztuk – a Quimby fog fellépni nálunk.
Annyi érdekességünk van, hogy Líviusz a Quimby-bőlapós-anyós vonalon érdi, így helyi kötődése is van a zenekarnak.

Annyi bizonyos – ezt Líviusz megígérte nekünk –, hogy lesznek debüt számok a koncerten, hiszen most egy maxival jöttek ki (Ajjajjaj), de egy teljes album készül, és erről azokat a számokat, amiket még nem rögzítettek, nálunk fogják majd előadni először. Úgyhogy ilyen szempontból unikális lesz a Quimby koncert Érden.

Említettem már, hogy idén harminc éves a város, ezért nem véletlenül választottuk a 30Y zenekart éjjel tizenegykor, a Fesztivál Sátorban történő fellépésre, és hát a 30Y-nal lenne az ominózus PASO-parti, amit nem ígérünk meg, hanem ahogy a dolgok alakulnak majd a maguk sodrásában, nagyon is el tudjuk képzelni, hogy ez a parti össze fog jönni.

ekultura.hu: A jegyárak hogyan alakulnak az idén?
Nemes Attila: Az egynapos jegy az 1500 Ft, a kétnapos jegy 2500 Ft-ba kerül. A helyszínen sem sokkal drágábbak a jegyek: 1850 Ft a napi, és 3000 Ft a kétnapi jegy.

Úgyhogy tulajdonképpen ezért az ember a zenekarokon túl kap egy kis masszázst, falra mászhat, kigraffitizheti magát, futhat-szaladhat, úgyhogy reményeink szerint mindenki jól fogja magát érezni.
Amit még nagyon ajánlok az olvasók figyelmébe az az, hogy az elsofesztival.hu-n vannak bemutatkozó videók, illetve interjúk, akár Líviusszal, akár Balázs Fecóval a Korálból (akik ugye az első nap fognak fellépni a Ghymes után, és hát a Korál sem az a zenekar, akinek a koncertjein minden nap részt tudunk venni, úgyhogy ez számunkra külön öröm, hogy őket is el tudtuk hívni erre az eseményre).
És ugye éjjel tizenegykor pedig a Suhancos fog bennünket a hajnalba „kergetni”.

ekultura.hu: Hogy fogynak az elővételes jegyek?
Nemes Attila: Klasszisokkal jobban fogynak, mint tavaly, és ez nagyon nagy öröm számunkra. De ez ne riasszon el senkit. Bátran, nyugodtan rendeljen elővételben, a honlapunkon megtalálható a cím.
Annyi még hozzátartozik, hogy a marketinggel hozzásegítettünk még kicsit a dolgokra, ugyanis kihasználtuk azt a lehetőséget, hogy harminc éves a város, és ezért a polgármesteri hivatal minden harmincadik és minden tizennyolcadik életévét 2009-ben betöltő érdi lakosnak kétnapos fesztiválbérletet ajándékozott, úgyhogy mondhatom, hogy 1700 jegy már ezen a ponton elkelt.

ekultura.hu: Mennyi a fesztivál helyszínül szolgáló terület befogadóképessége?
Nemes Attila: Nyolc-tízezer fős a befogadóképesség. Nyugodtan lehet jönni, felkészültünk a maximális befogadóképesség kiszolgálására is.
Azt tényleg fontos hangsúlyozni, hogy a kiszolgálás minőségében – ebben mindent beleértek a vendéglátástól kezdve az illemhelyekig – arra törekszünk, hogy minden igény gyorsan, precízen abszolválható legyen.

És ami nagyon fontos. Vannak fesztiválok, ahol azt lehet tapasztalni, hogy a biztonsági személyzet magatartása nem mindig harmonizál a fesztivállátogatók elképzeléseivel, és akkor problémák adódhatnak.
A tavalyi évben gyakorlatilag nulla atrocitás volt nálunk. Ezt annak köszönhetjük, hogy egy nagyon tapasztalt, profi céggel dolgozunk, ami az ilyen eseményre felkészült embereit hozza el hozzánk.
Úgyhogy idén sem kell arra számítani, hogy a biztonsági személyzettel konfliktusba kerül az ember. Akkor persze igen, ha jegy nélkül, a kerítésen akar bemászni.

ekultura.hu: Reálisan hány ember látogatására számítotok és mekkora látogatószámnál jöttök ki nullszaldóra?
Nemes Attila: Nullszaldóra olyan öt-hatezer ember körül jövünk ki, de minden fesztiválnak akkor derül ki a tényleges mérlege, ha lezárják az egészet. Ezt mi szeptember környékén fogjuk tudni egészen pontosan megmondani.

Azt el tudom mondani, hogy jelenleg a Raiffeisen Bank a legnagyobb támogatónk, és szerencsénkre a minket tavaly támogató érdi vállalkozások idén is megteszik ezt. És emellett még a Szerencsejáték Zrt. is támogatja a harmincadik születésnapját ünneplő érdieknek ezen rendezvényét.

Az interjú 2009. május 27-én készült.

Kapcsolódó írások:Koncert: Üzemjelentés – Érd, Első Fesztivál, első nap, 2008. június 12.
Koncert: Üzemjelentés – Érd, Első Fesztivál, második nap, 2008. június 13.

Koncert: Összefoglaló az érdi második Első Fesztivál történéseiről – Érd, 2009. június 20-21.

A fesztivál weboldala: www.elsofesztival.hu