Főkép

Kowalskyt idestova öt éve ismerem, és nagyjából ennyi ideje mondjuk azt mind a ketten, hogy barátok vagyunk.
A megismerkedésünk történetét már többször leírtam, és nagyon sokszor elismételtük mind a ketten (például: rádióriportokban, amelyeken együtt vettünk részt, vagy a 2007 szeptemberében megrendezett Vega-táborban – a riporterek és a… mondjuk úgy: fiatalok sajátossága, hogy szeretnek kérdezni), ezért erről most inkább semmit.

Közvetlen, sztárallűröktől mentes embernek tartom, aki abszolút megközelíthető, nem játssza az agyát, sok mindenre nyitott, és ha valaki normális, épeszű ötlettel áll elé, akkor részt vesz a számára (addig) idegen projektekben is.

Az első közös vállalkozásunk a Holnap előtt című regény volt. Aki olvasta, az tudja, miről van szó, mitől érdekes és különleges, mitől újszerű az egész – erről minden további szó már önfényezés lenne. Ez a könyv 2005-ben jelent meg.

A második Kowalsky regény, a Jéglanka meséi 2007 nyarának elején került az olvasók elé. Mivel ezt egy hozzám meglehetősen közel álló kiadó hozta ki, erről se írnék többet – itt minden további szó reklámnak minősülne.
 
Fogalmam sincs, hányszor találkoztunk, hány koncertjén voltam. Egy időben rendszeresen jártam a Black-Out bulikra, a Mantra koncertekre, és természetesen a Kowalsky meg a Vega formáció koncertjeire.
A 2007-es és 2008-as évben legalább… Komolyan mondom, nem tudom, hányszor láttam Kowát színpadon, és nem-színpadon; hányszor éreztem jól magam a zenéjétől, és hányszor beszélgettünk „csak úgy”.

Az utóbbi időben ugyan ritkábban találkoztunk (idén maximum négyszer), de ma ismét összefutottunk. Volt kb. két óránk, és azután, hogy gyorsan elintéztünk egy bizonyos, félhivatalos ügyet, szokás szerint eldumáltuk az időt.
Menet közben szóba hoztam néhány olyan dolgot, ami az utóbbi időben vele, a zenekarral történt, amiről én lemaradtam, és érdekelt. Ezt próbálom most leírni – nem egészen emlékezetből.

ekultura.hu Az utóbbi időben nem sokszor koncerteztetek Budapesten.
Kowalsky Viszont járjuk az országot, szorgalmasan. Egyébként a csapat leglényegesebb tavaszi megmozdulására éppen Budapesten kerül majd sor, ez lesz a május 15-i, Petőfi Csarnokos koncert. Ennek az a külön érdekessége, hogy a készülő kislemez (EP) anyaga, a három, de minimum két új dal élőben csak itt, a PeCsában lesz hallható. Ami még nagyon fontos: itt kerül sor az első budapesti festménykiállításomra is.
 
ekultura.hu Az első budapesti? Hallottam valamit, hogy azt tervezed, hogy valahol, talán Debrecenben bemutatod a képeidet, de aztán… Teljes csend.
Kowalsky Pedig a zenekar honlapján ez is fent volt hírként.
 
ekultura.hu Az lehet, de máshol nem igazán hallottam róla. Pedig…
Kowalsky Pedig?
 
ekultura.hu Pedig azt várná az ember, hogy a média foglalkozik egy kicsit, legalább egy kicsit egy ilyen témával; azt várná az ember, hogy hírnek tekintik azt, hogy egy énekes, egy zenész, egy… mondjuk így: rocker „mellesleg” fest is…
Kowalsky Te tudod a legjobban, hogy a média mennyit foglalkozott azzal, hogy egy énekes, egy zenész… mondjuk így: egy rocker „mellesleg” könyvet írt…
 
ekultura.hu Hát igen. Én tudom… Szóval: megvolt a kiállításod?
Kowalsky Igen. Nyíregyházán. Megvolt, és megvan, mert hogy most is tart. Rengeteget tanultam belőle. Mármint az egész eseményből. Rengeteg tapasztalatot szereztem, mert egy ilyen dolog megrendezése… Nos, ez teljesen új volt a számomra.
 
ekultura.hu De most már azért képbe kerültél?
Kowalsky Most már nagyjából tudom, mivel jár egy kiállítás megszervezése... Ahogy mondtam: a kiállítás még most is tart, a főiskolás napok keretén belül szervezték meg. Mivel nem tudok folyamatosan ott lenni, csak hallomásból tudom, hogy pozitívak a visszajelzések. Rengeteg látogató van…

Hozzátartozik a dologhoz, hogy nem egyedül állítottam ki, hanem három nyíregyházi képzőművésszel, konkrétan festőművésszel közösen… Meg is említem a nevüket: Mihálka György, Pelle Zoltán, és Sipos Attila. Szerintem zseniális képeket festettek.

Mind a négyen más-más műfajban dolgozunk, viszont egy közös csoportosulásnak vagyunk a tagjai… Ennek a csoportnak „Átutazók” a neve. Egyébként ez a kiállítás címe is. A hiperrealizmustól az absztraktig négy különböző műfajt képviselünk.
 
ekultura.hu Te melyiket?
Kowalsky Hát… Én vagyok talán az absztrakt. Ennek a kiállításnak a teljes anyaga kerül bemutatásra május 15-én, a Kowalsky meg a Vega koncertjének napján a Petőfi Csarnokban. Pontosabban: május 15-én lesz a budapesti kiállítás megnyitója. A képek ezután egy hónapig lesznek megtekinthetők a PeCsa kiállítótermében.
 
ekultura.hu Tehát PeCsa, kiállítás, koncert, új dalok…
Kowalsky Igen, a kislemez új dalai. Egyébként Debrecenben vesszük fel az anyagot. A CD csak ősszel fog megjelenni, de a PeCsában… fogalmazzunk úgy: sor kerül az ősbemutatójukra.
Ezen a PeCsás koncerten folytatódnak a DVD-nk felvételei is; maga a DVD szintén ősszel fog megjelenni.

Ez az anyag mintegy összefoglalója lesz a Kowalsky meg a Vega zenekar elmúlt öt évének; lesznek benne riportok, koncertfelvételek, beszélgetések, terveink szerint betekintést enged majd a tagok életébe, a zenekarral kapcsolatos események hátterébe.

Idén a PeCsás koncert lesz az egyetlen budapesti fellépésünk, kivéve persze a Szigetet, ahol nagyon érdekes időpontban és pozícióban fogunk játszani… De ennek részleteit egyelőre nem szeretném elárulni.
Más budapesti, önálló szervezésű koncertet nem tervezünk… Ősszel megtartjuk a szokásos évadzáró bulinkat, amit tavaly Budapesten és Debrecenben is megrendeztünk, ezúttal azonban csak Debrecenben lépünk fel.
 
ekultura.hu Tehát mindenképpen utaznom kell, ha a PeCsa után is látni akarom a Vegát…
Kowalsky Elképzelhetőnek tartom, hogy valamikor december tájékán mégis fellépünk Budapesten, de a helyszín, az időpont… Ez egyelőre maradjon titok.
A PeCsás koncert azért is fontos, mert az új klip zenekaros részét ott vesszük fel. Forgatunk hozzá egy sztorit is, más helyszínen… de zenekaros rész a PeCsában készül.
 
ekultura.hu Koncertek: lesznek. Kiállítás: működik. Könyv? Ilyesmit nem tervezel?
Kowalsky De igen, viszont ezúttal nem olyat, mint az előző kettő volt. Terveink szerint lesz egy könyv is, a DVD mellett, esetleg picivel később…

Kowalsky meg a Vega könyv lesz… A zenekarról fog szólni. Pontosabban… arról a húsz évről, amit eddig a színpadon töltöttem. Természetesen azokról a zenekarokról is szó esik, és most gondolok a Black-Outra meg a Mantrára, amelyekkel együtt dolgoztam.

A szakmai és backstage anyagok mellett szeretném még világosabban bemutatni azt az életfilozófiát, azokat a szándékokat, amelyeket – úgy érzem – a Kowalsky meg a Vega jelenít meg a legjobban.
 
ekultura.hu Tehát rengeteg dolgod van… Debrecenben stúdiózol. Járod az országot. Mennyi időd jut a két fiadra? Tényleg, hogy vannak?
Kowalsky Az az igazság, hogy ha megjelenik egy vírus a faluban, ahol jelenleg lakunk, akkor azt valamelyik gyerek mindenképpen elkapja. De ettől függetlenül szépek, nőnek, a kisebbik, Zente már túljutott a kezdeti hasfájós időszakon.
Mielőtt megszületett, sokan azzal riogattak, hogy majd sok gondunk lesz velük, a nagyobbik féltékenykedni fog a kicsire, és hasonlók, de… Szerencsére ilyesmiről szó sincs. Imádják egymást. A lehető legtöbb időt töltöm velük, és…
  
És innentől a beszélgetés átment „apukák egymás közt”-be.

Nekem ennyiből is lejött a lényeg: Kowa szokás szerint tele van tervekkel, ötletekkel, és borzasztóan erősnek tűnik; látszik rajta, hogy a lehető legjobb korban és pozícióban van, amiben egy hozzá hasonló kreatív ember lehet: már elég régóta van a pályán ahhoz, hogy félelmetes mennyiségű tapasztalat legyen a birtokában, de még elég fiatalos lendülettel rendelkezik ahhoz, hogy ezeket a tapasztalatokat fel is tudja használni – mondjuk valami új dolog létrehozatala, egy újabb terv kivitelezése érdekében.
 
(Az interjú a Darshan udvarban készült.)