FőképAmikor az excentrikus, szuperintelligens és meghajlíthatatlan Mike Patton otthagyta a Faith No More-t, elillanni látszott az újrock perspektívája is, és persze a FNM-ért a legvégsőkig elmenő közönség illúziói is. A zenekar magára hagyta híveit csodálatos, és visszavonhatatlanul értékes albumaival és azzal a kimondatlan ígérettel, hogy egyszer még találkoznak velünk. Most eljött az alkalom: a Sziget 2009 Nagyszínpadán a Faith No More.
 
Vadonatúj, május közepén megjelenő albumával, a Journal for Plague Lovers-el lép fel az idei Szigeten a világ egyik legnépszerűbb alter rock zenekara, a többszörös BRIT zenei díjas Manic Street Preachers. A posztrock hűvös hullámain érkezik a Szigetre a harmadik lemezén dolgozó brit Editors zenekar, hogy az "An End Has A Start" és a "The Back Room" szenvedélyes slágereivel hódítsa meg élőben hazai rajongóinak szívét. Idén májusban megjelenő új albumával érkezik a Szigetre Nagy-Britannia egyik legjobb koncert zenekara, a Maximo Park. A 2000 óta aktív, indie rock együttes már első két, több millió példányban eladott lemezével komoly tekintélyt vívott ki magának a naponta új erőviszonyok mentén átalakuló popkulturális játéktérben. Szintén a Nagyszínpad korai sávjában lép fel Chris Corner, a népszerű Sneaker Pimps brit trip-hop zenekar alapító tagja legújabb szintipop szólóprojectjével, az I AM X-szel. A magyar közönség Guy Richie Spíler című kultfilmjében már belekóstolhatott a hertfordshire-i The Subways félelmetes rock energiákat felszabadító élő produkciójába. Vásznas közvetítő felület nélkül, a hazai rajongók csak az idei Szigeten kerülhetnek közelebb a "Rock & Roll Queen", a "Girls & Boys", a "No Goodbyes" és az "I Want to Hear What You Got to Say" című számmal rendre a legnagyobb brit zenei fesztiválokon hasító zenekarhoz. 

Bamakóban, a vakok intézetében ismerkedett meg Amadou és Mariam, onnan indultak útnak, hogy a zenéjükkel bejárva Malit, Burkina Fasót és Elefántcsontpartot, mintegy huszonöt év próbálkozás után a kilencvenes évek végén befussanak Párizsban. A zenész házaspár a Világzenei Nagyszínpad vendége, mint ahogy Khaled, a rai könnyűzenei stílus legnagyobb sztárja, a "Rai királya".
Zamballarana. jelentése: varázslatos, démonikus nő, aki magával ragad, szédítő érzéseket kelt, akiért meghalni is érdemes. Az 1997 óta működő együttes zenéje is hasonló szenvedélytől feszül, ezt megtudhatjuk idén a Szigeten. Az N&SK Saint Etienne-i zenekar, az orosz Leningrad francia párja: elképesztő energia, féktelen bulifíling, zeneileg pedig a punk és a ska ötvözése jellemzi – megtoldva persze a magukra valamit is adó francia bandák szenvedélyes sanzon-hagyományával.

Az Aréna megasátra szintén a műfaj legnagyobb sztárjait vonultatja fel idén. A világ leghíresebb svéd dj-je, a "Call on Me" című számmal minden létező slágerlista csúcsát meghódító Eric Pryzd irányításával lendül mozgásba a Party Aréna teste az idei Szigeten. Idén harminc éve, hogy a nyolcvanas-kilencvenes évek nagy-britanniai house forradalmának legnagyobb alakja, Paul Oakenfold elkezdett lógni a popkultúra hőseivel. Lemezmixer tehetségét a londoni születésű Paul Oakenfold olyan figurákkal és legendás formációkkal az oldalán fejlesztette tökélyre, mint a Happy Mondays, a New Order, a U2, Snoop Doggy Dogg. Simply Red, Steve Osborne, stb. egészen a lap aljáig. Paul Oakenfold a Szigetre új albumával, a Pop Killer-el érkezik. A Sziget a clubkultúra legnagyobb djinek ad otthont idén, így nem maradhat ki a nyári lemezlovas balhéból a világ első számú clubinformátora, Pete Tong sem, akinek Radio One-os Essential Selection című műsorát 12 millióan hallgatják a világon hetente. Pete Tong legutóbb tavaly kápráztatta el a magyar közönséget a budapesti metróban tartott exkluzív partyjával.

Az idei Sziget sztárfellépői között köszönthetjük továbbá a trip-hop legendárium leghíresebb alakját, Adrian Thaws-t, aki Tricky művésznéven vált világhírűvé a kilencvenes évek közepén. A 17. Sziget sokszínű világzenei felhozatalát erősíti – de az A38-WAN2 színpadon - a barcelonai Muchachito Bombo Infierno latino swing.

A már korábban bejelentett Blasted Mechanism mellett újabb kosztümös őrület támad a Szigetre az amerikai Gwar együttes alakjában idén nyáron. A Gwar semmihez sem hasonlítható, heavy metállal kísért szigetes vizuál orgiáján a szigetlakók akár Paris Hiltonnal, George W. Bushsal, Osama Bin Ladennel, O.J. Simpsonnal és Michael Jacksonnal is összefuthatnak, vagy végigizgulhatják a Phallus in Wonderland varázslatos történetét a világ legőrültebb metál zenekarának előadásában. A magyar közönség 2009-ben az idei Szigeten újra találkozhat az egykor Nazipenis nevén karneváli tréfaként útjára induló, aztán a hard rockot Turbonegro néven forradalmasító norvég zenekarral. A 17. Szigeten rombol fergeteges metál hajráival az ötödik stúdióalbumán dolgozó, Type O Negative-val és Athraxszal rokon brooklyn-i heavy metal együttes, a Life of Agony.

Forrás és részletek: www.sziget.hu/fesztival