Főkép

A lemezt indító, alig másfél perces „Kezdődik a zene” röviden felkészít bennünket arra, ami ezután következik.
Látszólag önállóskodó hangszerek játszanak egymástól függetlenül, ami lassan-lassan összeáll valami egésszé, s menet közben még ismerősnek tűnő dallamfoszlányokat is elcsíphetünk.
 
Mielőtt azonban eljutnánk valami „megszokotthoz”, már itt is a következő szerzemény (Marosszék), ami zavarbaejtően más, mint bármi, amit eddig Kodállyal kapcsolatban megszokhattunk.
Se nem klasszikus, se nem népzene – csak jazz. Meghökkentő elgondolás, de ami igazán meglepő, az nem más, mint az elképzelés helyénvalósága.

A jó érzékkel egymás alá/mellé játszó quartet úgy építi be zenéjébe a népdalmotívumokat, hogy azok inkább csak utalnak valamilyen, mindenki által ismerős dalokra, mintsem valóban felidézzék azokat.
Ezt a cinkosan kikacsintó szerepet többnyire Borbély Mihály vállalja be, megjegyzem remekül, nemhiába rendelkezik tekintélyes népzenei múlttal. Bár érzésem szerint ezúttal jóval többről van szó.
 
Ezt követően egy Kodály Zoltán szerzemény (Este a tábortűznél) hangzik fel, amit egy újabb Borbély Mihály (valamint Kántor Balázs és Szabó Dániel) kompozíció követ. Az átmenet a kettő között szinte alig észrevehető, elsőre nem is vettem észre, mikor történt meg a váltás.
 
Az album hátralevő részén megmarad ez a váltakozás. Van valami sajátos összhangja ennek a megoldásnak: hallgatás közben gyakran úgy éreztem, igen, az „eredetiből” kiindulva logikusan, vagy ha úgy jobban tetszik, végzetszerűen jutunk el a modern jazzig.

Változatos hangulatok követik egymást (ebből a szempontból kedvencem a „Nocturne – Erdély blues”), amit csak kissé tör meg a „Cselló szólószonáta III. tétel” tízpercnél hosszabb játékideje.
Szerencsére az utána felhangzó „Tilinkós, a Kodályé” önfeledten áradó életereje mindenért kárpótol.
 
Kodály és jazz? Mint kiderült, egymástól nem is olyan idegen fogalmak, csupán megfelelő közvetítőkre van szükség, akik nem csupán szeretik, hanem értik is a kettő közötti kapcsolatot.
Úgy vélem ehhez az utazáshoz a Borbély Mihály Quartetnél jobb idegenvezető jelenleg nincs idehaza.
 
Az együttes tagjai:
Borbély Mihály - klarinét, tárogató, szopránszaxofon, tilinkó
Szabó Dániel - zongora
Horváth Balázs - nagybőgő
Baló István - dob
 
Közreműködő:
Kántor Balázs – cselló
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Kezdődik a zene
2. Marosszék
3. Este a tábortűznél
4. Nocturne – Erdély blues
5. Cselló szólószonáta III. tétel
6. Tilinkós, a Kodályé
7. Szonatina
8. Pásztora a reménynek
9. Epigramma No. 3
10. Passacaglia
11. Epigramma No. 5
12. Regruta
 
Diszkográfia:
Meselia Hill (2005)
Hommage á Kodály (2009)