Főkép

 

A Nightwish neve sokáig lényegében egyet jelentet Tarja Turunenével, hiszen az ő operai képzettségű hangja adta meg a csapat igazi karakterét.

Épp ezért az együttes és a rajongók részéről is nagy várakozás előzte meg az új énekessel, a sokkalta poposabb hangszínű Anette Olzonnal együtt végigjátszott első világturnét, melynek során a zenekar negyven országba jutott el, hogy megtapasztalja, hogyan fogadják az átalakult formációt.
 
Ezért is tűnhetett oly fontosnak nekik, hogy már az összeszokás időszakában koncertlemezt készítsenek, méghozzá az egyik hongkongi koncerten tett ígérethez hű címet meghazudtolón, különböző helyszíneken.

Persze bizonyosan az is közrejátszott a döntés meghozatalában, hogy az előző érát egy hasonlóan nagyszabású turné DVD-n és dupla CD-n kiadott, közel háromórás, élőben rögzített anyagával zárták le.
 
Az új albumon azonban cseppet sem érződik a megilletődöttség; Anette hallhatóan tökéletesen beilleszkedett a társaságba, és igazi frontemberként uralja a színpadot, még ha abban a biztos tudatban is, hogy Marco bármelyik pillanatban átveheti a helyét, amennyiben szükség lenne ilyesmire.

A DVD-n „mellékelt” dokumentumfilmből aztán kiderül, hogy valóban előfordult, hogy az egyik dél-amerikai helyszínen, mivel a füstgép az énekesnő arcába fújt, Anette egyszerűen levonult a színpadról, és Marcónak kellett végigénekelnie a félbehagyott blokkot.
 
Ugyanitt azt is megtudhatjuk Tuomastól, hogy a látszat ellenére akadtak súrlódások a régiek és az új tag között – ám az ilyesmi nem ritka dolog az ehhez hasonló, elnyúló koncertkörutakon, amikor tíz-tizenöt ember hónapokon át egy turnébuszban és szállodákban összezárva él.

(Az is hamar kiderül, hogy a feszültség oldására, mint minden más finn csapat, a Nightwish is a kifejezetten kemény piálást találja a legalkalmasabbnak.)
 
S mivel a CD-re felkerült számokon érezhető az alapos keverői munka, a már-már stúdióminőségig letisztított (és vélhetően utómunkálatokkal feljavított) minőség, szintén a dokumentumfilmből, a nyers, ezúttal már nyilván képpel kísért felvételekből derül ki, mennyire nem sterilek a számok koncerten előadott változatai.

Pedig a digitális technika gyakori alkalmazása miatt a CD-t hallgatva először az a benyomásom támadt, hogy a régi rockbandákéval ellentétben a mai szimfonikus metal élőben mennyire kimódoltnak, csupán a stúdiólemezekről ismert dalok némileg módosított variációinak tűnhet, az igazi élményt pedig a színpad, a fények, a pirotechnika és a hangerő adja.
 
De mégsem. Ha jobban odafigyelünk, meghalljuk a rögtönzést, különösen Anette spontán megnyilvánulásait: az adott pillanatban, minden egyes koncerten újra meg újra megszülető zenét.

És így az „Amaranth” vagy a „Poet And The Pendulum” egészen új értelmet nyer, aki pedig látta már az új felállásban a zenekart, az „Islander” és a „Last Of The Wilds” alatt maga elé idézheti az akusztikus gitárral önmagát kísérő, frontemberré avanzsált Marco Hietalát és az Anette nélkül is helytálló, instrumentális fiúcsapatot.

És ettől fogva minden más is kicsit durvábbnak, brutálisabbnak és/vagy mesterkéletlenebbnek hat, és belefeledkezhetünk a tiszta (jóllehet immár nem megismételhetetlen) koncertélménybe.
 
A DVD-n a dokumentumfilmen kívül még három videoklipet láthatunk. A színeiben a megrontatlansággal keveredő bűnt sugalló „Amaranth” jellegzetesen misztikus metal-opus, míg a „Bye Bye Beautiful” – a fiúkat először dögös macákkal leváltó  – videója kicsit Robert Palmer híres „Addicted To Love”-jáéra hajaz.

Az „Islander” stilizált, szürkés-kékes képei aztán ismét a mesék világába repítenek minket. S hogy mindenki, még a koca Nightwish-fanatikus is kapjon valamit, a CD-re felkerült még három eddig csak EP-n hallható szám stúdiófelvétele.
 
A mostanában megjelenő koncert-kiadványokhoz képest kicsit rövid, mégis tartalmas lemez a Made In Hong Kong, amelynek egyértelműen helye van az Anettet elfogadó minden rajongó gyűjteményében.
 
Az együttes tagjai:
Tuomas Holopainen – billentyűsök, zongora
Anette Olzon – ének
Jukka Nevalainen – dob
Marco Hietala – basszusgitár, ének, akusztikus gitár
Emppu Vuorinen – gitár
 
A lemezen elhangzó számok listája:
CD
1. Bye Bye Beautiful
2. Whoever Brings The Night
3. Amaranth
4. The Poet And The Pendulum
5. Sahara
6. The Islander
7. Last Of The Wilds
8. 7 Days To The Wolves
9. Escapist (album version)
10. While Your Lips Are Still Red
11. Cadence Of Her Last Breath (demo version)
 
DVD
Back In The Day… Is Now: A dark Passion Play World Tour 2007/2008 documentary
Amaranth promo video
Bye Bye Beautiful promo video
The Islander promo video
 
Diszkográfia:Angels Fall First (1997)
Oceanborn (1998)
Wishmaster (2000)
Over The Hills And Far Away (2001) – EP
From Wishes To Eternity (2001) – koncert
Century Child (2002)
Once (2004)
End Of An Era (2006) – koncert
Dark Passion Play (2007)
Made In Hong Kong (And In Various Other Places) (2009) – koncert