Főkép

Samuel Dashiell Hammettnek köszönhetjük a „valóságból született” detektívregényt. Ő volt az, aki továbblépett Sherlock Holmes figuráján és a kortárs ponyvákon, kritikus szemmel felmérte saját társadalmát és a látottakat papírra vetette. Így olyan klasszikusok születtek, mint Az üvegkulcs, A cingár feltaláló, A máltai sólyom, Az átok és személyes kedvencem, a Véres aratás.

Stílusára jellemzőek a rövid, tömör mondatok. Ha hosszabb leírással találkozunk, akkor az általában lehangoló hangulatot áraszt, mint például a Véres aratás elején a cselekmény helyszínéül szolgáló várost bemutató sorok:
 
„Nem volt szép város. Építőinek többsége valószínűleg rajongott a tarkabarkaságért, és igyekezetüknek kezdetben talán meg is volt az eredménye. Azóta azonban a kohók téglakéményeinek füstje, amely délen egy komor hegyvonulat hátterében szállt az ég felé, minden házat egyformán, nyomasztóan, piszkossárgára festett. Az eredmény egy negyvenezer lakosú, ronda város lett, egy ronda szurdokban, két ronda hegyvonulat között, mindenre rátelepedett a bányák mocska. Még a piszkosszürke égbolt is olyan volt a város fölött, mintha a kohók kéményei okádták volna ki.”

Másik „védjegye” a becsületesség határvidékén mozgó, általában sokat látott, középkorú magándetektív figurája, aki sajátos módszerekkel igyekszik kideríteni az igazságot, és megkeresni a napi betevőt. Közben persze nem vetik meg a sem a nőket, sem az alkoholt. Nincs ez másként legismertebb, világszerte kedvelt regényében, A máltai sólyomban sem.

Sam Spade magándetektív jóképű ember, aki egyformán szereti az alkoholt és a gyengébbik nemet, így amikor irodájában egy némileg homályos mesével (és persze megfelelő előleggel) felbukkan Miss Wonderly, különösebb mérlegelés nélkül elvállalja az ügyet. Ám teljesíteni már nem tudja, mivel az időközben felbukkanó társa egy az egyben lenyúlja a szemrevaló ügyfelet, és a vele járó éjszakai műszakot. Hajnalban aztán holtan találják egy sikátorban.

Sam viszont igencsak kellemetlen helyzetbe kerül, mivel Miss Wonderly eltűnik, az áldozat felesége (akivel korábban viszonya volt) ellenben ráakaszkodik, a rendőrség pedig alapos gyanúval a tarsolyában bekopogtat az ajtaján. Csak hogy fokozódjanak a problémái, újabb ügyfelek bukkannak fel, akik mind ugyanazt akarják: egy titokzatos sólyomszobrot.

A történetből annak idején nagysikerű filmet is forgattak, Humphrey Bogart és Peter Lorre emlékezetes alakításával. Ám hiába a remek színészi alakítások, a regény nagyobb élményt nyújt. Főleg ha figyelembe veszem, hogy immáron nyolcvan éve jelent meg első ízben a Black Mask magazin hasábjain (könyvként csak egy évvel később, 1930-ban adták ki).
 
Jelen magyar kiadás érdekessége, hogy NEM az Európa fekete sorozatából jól ismert fordítás szerepel benne, hanem az 1936-os, ami egyszerűen más, több, így utólag összehasonlítva gördülékenyebb, magyarosabb és a többi. Egyszóval megint jól jártunk, jöhet a maradék öt regény.

A szerző életrajza

 

Kapcsolódó írás:

A máltai sólyom (DVD)