Főkép Újabb amerikai meglepetés. A matek rock után ezúttal a Chanticleer produkciója késztetett ámulatra – s nem mellékesen újfent bebizonyosodott számomra, hogy a globalizációt jellemző hírdömping ellenére sem mindig az arra érdemesek válnak közismertté.
 
Az interneten előzetesen látott videók alapján szimpla énekegyüttest vártam, akik örökzöldek és poposabb dalok előadásával biztosítják maguknak a betevőt. Szerencsére ilyesmiről szó sincs.
 
Az első meglepetést a mexikói barokk zene okozta. Megvallom, korábban sosem hallottam róla – de hiányos ismereteim jelentősen bővültek a CD-hez mellékelt, ebből a szempontból is korrekt füzetnek köszönhetően.

Röviden annyit illik tudni, hogy nagyjából kétszáz évvel ezelőtt, a kaliforniai missziós telepek (melyeket ferences rendi szerzetesek alapítottak) a helyi közösségeknek nem pusztán vallási, hanem társadalmi és kulturális központjai is voltak.

A kereszténység világszintű megerősödésével kibontakozó zenei irányzat (barokk) itteni változata egyszerre hasonlít az európai mintákra, de valahogy mégis eltér azoktól.
A missziók egyházi mivoltának köszönhetően számos istenes kórusmű született ekkoriban - melyek szerzőikkel egyetemben mára (szinte) teljesen elfelejtődtek.
 
Ezekből a kincsekből merít az 1978-ban alapított férfikórus, a Chanticleer, akik már az első hallgatáskor meggyőztek arról, nem csak azt tudják, mit is akarnak pontosan, hanem birtokolják az ehhez szükséges dolgokat is. A tizenkét énekes (hárman-hárman képviselnek minden szólamot) hol visszafogottan, hol erőteljesen adja elő ezeket a vallási műveket.

A világért se gondoljon senki pusztán egy újabb gregorián-szerű produkcióra, vagy üzleti megfontolásból, esetleg a divathullám meglovaglásából elkövetett lemezfelvételre.
A zenekar ugyanis harminc évvel ezelőtti első koncertjét is egy ilyen misszióban adta, és már évekkel ezelőtt is jelent meg hasonló korongjuk. Így nézve tehát ez inkább visszalépés a gyökerekhez, no meg jubileumi kiadvány is egyben.
 
A mellékelt DVD annak a kilenc állomásos koncertkörútnak állít emléket, melynek során régi missziós épületekben léptek fel.
A rövidfilmen csak elvétve villan fel egy-egy koncertrészlet, az egész inkább amolyan beszélgetésekkel kiegészített útinapló, amely a helyszínekre helyezi a hangsúly.
Ezt egyébként teljesen megértem, hiszen egyik-másik misszió nem csak ódon szépséget sugároz, hanem azt a fajta vallásosságot is, ami a hit és az építészet egymásra találásakor jön létre.
 
Az utolsó koncerthelyszínen rögzített tizenegy szerzemény közül leginkább a kaliforniai zeneszerző, Juan Bautista Sancho művei tetszettek, valahogy ezeket éreztem igazán barokknak.
Emellett van pár kompozíció, ami európai gyökerekre emlékeztet, mint például az albumnyitó „!O Qué Suave!”, ami a korai Mozartot idézi.
 
De nem csak az énekesek hallhatóak a lemezen, hanem pár kiegészítő hangszer is. Ezekről annyit érdemes tudni, hogy utólag, kifejezetten az együttes kérésére komponálták bele az eredeti művekbe.
 
Egyetlen negatívumként csak a vallásos érzületnek az ideálisnál (megítélésem szerint legalábbis) kisebb jelenlétét tudom a kórus szemére vetni. Ennek ellenére, ha legközelebb erre járnak (2008-ban koncerteztek nálunk utoljára), ígérem, megnézem őket élőben is.
 
Az együttes tagjai:
Dylan Hostetter
Michael Match
Michael McNeil
Cortez Mitchell
Alan Reinhardt
Adam Ward
Brian Hinman
Matthew D. Oltman
Todd Wedge
Eric Alatorre
Gabe Lewis-O`Connor
Jace Wittig
 
Közreműködők:
Joseph H. Jennings – karmester
Adam lamotte – hegedű
Paul Hale – cselló
Jennifer Sayre – hárfa
Craig Russel – gitár
 
A lemezen elhangzó számok listája:
CD1
1. !O Qué Suave! - (anonymous, Santa Clara Mission)
2. Kyrie from the Misa en Sol - (Juan Bautista Sancho)
3. Gloria from the Misa en Sol - (Juan Bautista Sancho)
4. Alleluia & Veni Sancte Spiritus - (anonymous, Santa Clara Mission)
5. Ya se heriza - (Manuel de Sumaya)
6. Credo from the Misa en Sol - (Juan Bautista Sancho)
7. Sanctus from the Misa en Sol - (Juan Bautista Sancho)
8. Para dar Luz Inmortal, - Gozos Para SR. SN. José - (anonymous, Santa Clara Mission)
9. Agnus Dei from the Misa en Sol - (Juan Bautista Sancho)
10. De las Flores - (Manuel de Sumaya)
11. Dulce Esposo de María - (anonymous, Santa Clara Mission)
 
DVD2
Mission Road – Our Journey Back