FőképAzt mindjárt az elején tisztázzuk, hogy az „elit” alakulatok jelen esetben nem egyenlők a „különleges” alakulatokkal, így ne lepődjünk meg, ha a könyv lapjain gyalogoshadosztályokkal, csatahajókkal, ejtőernyősökkel, páncéloshadosztályokkal, hadseregekkel, repülőszázadokkal vagy tengeralattjárókkal találkozunk.

Természetesen A második világháború elitalakulataiban szerepel jópár különleges egység ismertetése is, de itt a hangsúly inkább a rendkívüli haditetteket végrehajtó, a legkitartóbb, a legszívósabb, a legnagyobb harcértékű alakulatokon van.

Ebben a szellemben a könyv sokszínűségét jól mutatja, hogy lapjain jól megfér egymás mellett az amerikai 1. gyalogoshadosztály („Nagy Vörös Egyes”), a Bismarck csatahajó (történetéről bővebben Milos Hubácek Lángoló óceán vagy Ludovic Kennedy Óriások csatája című könyvében olvashatnak), az U-47 tengeralattjáró (részletesebben Paul Herbert Freyer Halál a tengereken című művében taglalja történetét), az Admiral Graf Spee „zsebcsatahajó” (szintén Milos Hubácek Lángoló óceánja taglalja történetét), a 101. légideszant-hadosztály (Stephen E. Ambrose Az elit alakulat című könyve illetve a belőle készült tv-sorozat foglalkozik ezzel az egységgel) vagy Vaszilij Zajcev – szovjet mesterlövész – alakja (állítólagos összecsapása Heinz Thorwald ezredessel ihlette az Ellenség a kapuknál című filmet).

Gondolom a fentiek alapján nem meglepő, ha nagyon sokan botlanak ismerős egységekbe, harctéri eseményekbe; én is így jártam számos alkalommal. Azonban egy-egy alakulat történetét eddig ilyen formán összefoglalva nem nagyon tárgyalta egyetlen könyv sem.

Mivel azonban nem egy borzalmasan vastag enciklopédiáról van szó, hanem egy képekkel illusztrált ismeretterjesztő könyvről, nagyon-nagyon részletekbe menő, már-már tanulmány jellegű leírásokat ne várjunk a csapattestekről.

Amit kapunk, az minden egyes esetben országokra lebontva egy-egy adott egység létrehozásának, kiképzésének, harci bevetéseinek és/vagy felszámolásának, megsemmisülésének, továbbélésének története.

Michael E. Haskew mindezt úgy teszi még izgalmasabbá számunkra, hogy ahol mód van rá, kiragad egy-egy jellemző epizódot, szereplőt és ezt részletesebben taglalja. Másik módszere a harctéri cselekmények során elért eredmények összesítése, illetve „kis keretesekben” kitérni egy-egy személyre, eszközre.

Mint azt fent említettem, A második világháború elitalakulatai számos fotót tartalmaz. Ezek mellett különféle harci események térképei, egyes egységek egyenruháit és felszerelését bemutató rajzok teszik még színesebbé és érthetőbbé a könyvet.

Én személy szerint egy kicsivel több fotót vártam – a kötetben nagyobb lélegzetvétellel megemlítésre kerülő egy-két személy esetében mindenféleképpen –, de azt hiszem, így is egy nagyon hasznos és érdekes kötetet vehet kézbe az olvasó.