Főkép

 

Pontosan az ezredfordulón, a retro-korszak újraértelmező nosztalgiahullámát pár esztendővel megelőzve adta ki a Balázs Elemér Quintet Always That Moment című albumát. Ezzel elébe kerültek egy olyan folyamatnak, amely többek között a Budapest Bár és Szabó Eszter hasonló vállalkozásaival került be a fősodorba, sőt, lényegében a köztudatba is.
 
Balázs Elemér csak ezt követően, nyolc évvel az eredeti kísérlet után döntött úgy, hogy újabb hasonló vénájú lemezt készítsen.
Ám valószínűleg ennek megszületését sem a divathullám inspirálta, hiszen a jazztől sosem állt távol az örökzöldek feldolgozása: berkeikben a standard-izálás régóta bevett szokás. Az új album pedig – ennek megfelelően – minden ízében hagyományos jazz-lemez.
 
Hagyományos a felállás és a felfogás tekintetében is. Legfeljebb a zongora jelenléte számíthat újdonságnak az előző koronghoz képest, ám Balázs József sajátos játéka a Balázs Elemér Group összeállta óta nélkülözhetetlennek tetsző eleme Balázs Elemér produkcióinak.
 
Ráadásul úgy érzem, pontosan ez a klasszikus alapú jazz-zongorázás adja meg a dalok különleges ízét, amihez mindenképp kellemes adalék Fenyvesi Márton sejtelmes, érzelmes, már-már érzéki gitárjátéka, amely először a gyönyörűen hangszerelt „Félteni kell” rövidségében és egyszerűségében is megkapó szólójában kerül előtérbe, bontakozik ki teljesen.
 
S ha már szóba került a hangszerelés, a „Ha árulnak majd gesztenyét” elszabadult, a free felé kacsingató futamai után a megnyugvás szigetének érződik a „Félig sem szerelem” finom zongoraakkordjai felett, nagybőgőn megszólaló melódia, amit aztán a most már teljes szépségében megmutatkozó gitár vesz át, hogy a kidolgozásban a barokkos díszítésektől kortalanná váló zongora felelgessen a két másik instrumentummal, s végül, mintegy a katarzis zenei megfelelőjeként, a dobbal.
 
Ám hogy az albumon mindenképpen domináns szerepet játszó szaxofonokról is essék szó, mind Bolla Gábor, mind Zana Zoltán játéka egészen széles skálán mozog érzelmi töltöttség és stílus tekintetében egyaránt.
Rendkívüli érzékkel ellenpontozzák egymást, míg a szólókban, különösen a „Hulló falvelek” köreiben egészen megdöbbentő magasságokba jutnak el.
 
Az albumot mégis a hangszerelés egyedisége, a Balázs-testvérekre már régtől jellemző átgondolt játékosság, a zenetörténet egészének ismeretét tükröző zeneiség teszi azzá, ami: hol szórakoztató, hol merengésre késztető, hol felvillanyozó, de legtöbbször mindhárom attribútumot ötvöző örömzenévé.
 
Az együttes tagjai:
Balázs Elemér – dob
Balázs József – zongora
Barcza Horváth József – nagybőgő
Bolla Gábor – tenorszaxofon
Zana Zoltán – tenorszaxofon
Fenyvesi Márton – gitár
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Nem mondhatom el
2. Én mindenkiben csalódtam
3. Csak a szépre emlékezem
4. Félteni kell
5. Ha árulnak majd gesztenyét
6. Félig sem szerelem
7. Hol van az a nyár
8. Hulló falevelek