Főkép Rejtő Jenő (1905. március 29.–1943. január 1.) számos emlékezetes figurát alkotott regényeiben és egyéb műveiben, és megannyi olyan jelenetet írt, amit nemzedékek emlegetnek széles mosollyal (nem beszélve a szállóigévé vált poénokról, beszólásokról).

De mind közül a legismertebb Piszkos Fred, valamint a róla elnevezett regény nyitóképe, amikor is Fülig Jimmy visszatér a kocsmába, ahol korábban jót verekedett, és visszaszerzi gyöngyházberakásos markolatú kését egy matróz hátából, aki aztán leszerződteti a Honolulu Star nevű luxusgőzösre, s rögtön két pozícióra: nappal pincérként, éjjel fűtőként kell helytállnia a kemény öklű, ám jóképű fiatalembernek.
 
Ez a megterhelő duplaműszak azonban még Jimmy-nek is sok, s bizony el-elalszik munka közben, aminek köszönhetően pánik tör ki az óceánt szelő hajón, mert hát mi van, ha álomkór, és jönnek a cecelegyek...

Ennél azonban messze komolyabb bonyodalmak és veszélyek várnak Fülig Jimmy-re, hogy mást ne mondjak, felfedezi, hogy a hajón potyautasként jelen van a még általa is nagyra tartott és rettegett Piszkos Fred, akinél több agya senkinek nincs.

Utóbbira aztán szükség is lesz, amikor egy inkognitóban utazó, ám nyilvánvalóan jó házból való fiatalember felügyelőjét holtan találják, ám a hulla hol eltűnik, hol újra felbukkan, és így tovább.
Később pedig Jimmy-ből király lesz, Piszkos Fredet pedig megfürdetik, sőt, végül még az is kiderül, hogy ki is ő.
 
Rejtő egyaránt fergetes és kifinomult humora, megátalkodottan körmönfont történetszövése a képregényes feldolgozásban sem szenvedett csorbát, és nem csak azért, mert elég sok a szöveg.

Korcsmáros Pál
1964-ben készült, saját jogán is klasszikus képregénye ugyanis tökéletesen közvetíti a rejtői miliőt.
Karikaturisztikus figurái közül a főszereplők pont olyan sajátosak és emlékezetesek, ahogy az eredeti regény alapján elvárjuk, de még a százhuszadik akasztófára való kocsmatöltelék is, akinek szerepe nem megy túl azon, hogy kapjon egy nagy pofont, máshogy néz ki nála. (Külön öröm, hogy mikor Jimmy a korcsmárost szólítja, maga a rajzoló is megjelenik.)
 
A Fülesben illetve önálló kis füzetként való jó régi közlése után a Képes Kiadó igényes, nagy alakú, keményfedeles, és utólag, ízlésesen színezett verziója végre odatehető a könyvespolcra.