Főkép Miközben élvezzük mind fejlettebb civilizációnk áldásait, kényszerű csereként elfogadjuk annak hátrányait is. Ezek közé tartozik a népesség mind nagyobb részének urbánus életmódja, a természettől való eltávolodás.

Ez önmagában még nem lenne gond (bár amikor a látóhatár többnyire a szomszéd ház faláig terjed, és az égbolt helyett plafont látunk napközben a fejünk felett, azért illő elgondolkodni), de kényszerű bezárkózásunk nem várt hozadékaként függővé válunk az időjárástól. Méghozzá szigorúan orvosi szempontból.
 
Természetesen nem mindenki, csak úgy hozzávetőlegesen a lakosság fele, vagy ha úgy szemléletesebb, akkor minden második ember. Legjobb esetben szervezetünk csak érzékenyen reagál a hirtelen frontmozgásra, rosszabb esetben meglévő nyavalyáink fájdalmas tünetekkel jelzik az időjárási helyzet megváltozását.
 
Nyugati civilizációnk híres az utánkövető magatartásáról, ezért nem azt a megoldást választjuk, hogy közelebb lépünk a természethez, hanem orvosainkat okosítjuk fel annyira, hogy ezt az állapotot is képesek legyenek „uralni”.
 
A dolgok jelenlegi állását summázza rövid könyvecskéjében Angela Schuh német professzor, amikor egy viszonylag új tudományágról (orvosi klimatológia), és annak részterületéről, az orvosmeteorológiáról ír.
 
Germán alapossággal veszi sorra a tudnivalókat, legyen szó az időjárás elemeiről, ciklonról, anticiklonról, légnyomásról, és a többi.
Aztán testünk fizikai válaszait ismerteti a megszokottnál hidegebb vagy melegebb időben. Részletesen tárgyalja a „következményeket”, a fejfájástól egészen a halálesetig. Megtudjuk miért télen távoznak többen az árnyékvilágba, és miért vagyunk álmosabbak.
 
A sorozat általam eddig olvasott részeihez képest egyetlen gyengéje van a könyvecskének: a szerző kissé szárazan fogalmaz, kivált a kötet második felében éreztem így. Az olvasmányos ismeretterjesztéshez nélkülözhetetlen „oldottság” terén nem ér fel például  A tatárjárással.
 
Ettől függetlenül nem csak a hipochonderek forgathatják haszonnal, hanem minden, a frontátvonulásra, tavaszi fáradságra, légszennyezésre, satöbbire érzékeny ember is.