Főkép

Adott négy budapesti fiú, akik fogták magukat, és postindustrial motorcore címkével honosították és újradefiniálták a délivel kevert stoner metalt.
A „halálváros” fiaira olyan bandák hatottak félreismerhetetlenül, mint a Nine Inch Nails és a Pantera, hangzásuk mégis egészen sajátságos, de semmiképp sem tipikusan magyar.
 
Olyannyira nem, hogy a szintén nemzetközi babérokra törni képes Subscribe-bal ellentétben nemhogy népzenei motívumokat nem lehet felfedezni zenéjükben, de minden riff, minden gitárhang az első pillanattól fogva az utolsóig a Black Sabbath sötét, húzós rockjának leszármazottaira emlékeztet, ráadásul olyan elementáris erővel nyomják a srácok, hogy annak ellenállni egyáltalán nem lehet.
 
A Nuke stílusát meghatározó műfajok ismeretében nem meglepő, hogy a nóták többségére inkább a lassabb és közepes tempóvétel a jellemző, a riffek pedig lomhán, néhol látszólag meg-megkésve, akár egy hatalmas folyam hullámai, úgy sodornak magukkal, hogy itt-ott örvényszerűen beszippantsanak.
 
Persze akadnak meglepő pillanatok is, mint a „Don’t Follow Me” szvinges betétje, amely tökéletes ellentétben áll a mélységekbe aláhulló vezérriffel, vagy a „True Love” pornografikus hangaláfestése, ami sokkal inkább illene a bibliai című „Whore Of Babylon”-ba, hangulatában azonban tökéletesen eltalált aláfestése a cinikus-ironikus szövegnek.
 
És noha az album – az előbb említett, és kivételesen sodró ritmusú, nyomokban punk rockos refrénnel megfejelt „Whore Of Babylon”-tól,és a lemezt lezáró „I Go Out To Sail In Outer Space”-től eltekintve – nem bővelkedik igazán slágergyanús számokban, pár meghallgatás után könnyen beleszerethetünk bármelyik, vagyis valójában az összes nótába, hiszen mindegyikben találhatni valami különöset és különlegeset.
 
A Nuke bemutatkozó lemezének legnagyobb különlegessége mégis a puszta tény, hogy ha nem tudnám, hogy egy városban élek velük, még véletlenül sem jutna eszembe, hogy ugyanazokból a zenei gyökerekből táplálkoznak, mint megannyi más metalbanda vagy alternatív kísérlet.
Mert a csapat tökéletesen ráérzett az amerikai gyökerekre, és oly mértékben magáévá tette azokat, hogy akár őshonos déliekként is eladhatnák magukat.
 
Az együttes tagjai:
Nagy Ádám – ének, gitár
Sipos András – szólógitár
Ondrejka Gábor – dobok
Guoth Zoltán – basszusgitár, vokál
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. The Manhunt
2. Breakdown
3. Soul Injection
4. Don’t Follow Me
5. True Love
6. Fed Up
7. Whore Of Babylon
8. Salvador Lemones
9. D.T.S.
10. Hey Dead Man!
11. Sons Of Smoke
12. The Great Eraser
13. I Go Out To Sail In Outer Space
 
Diszkográfia:
Soul Injection (2008)