Főkép A legkisebbeknek szóló keménypapíros, színes lapozó Móra Ferenc egy aranyos meséjét dolgozza fel a bálba készülődő daliás zsiráfról, aki megismerkedésünk pillanatában éppen az állatkerti lakók csodálkozó tekintetének kíséretében kedvtelve nézegeti magát a tükörben.
 
Egyedül a világlátott papagáj csúfolódik rajta, szerinte ugyanis gallér nélkül nem lehet gavallér. Szégyenkező zsiráfunk a városig vágtat, ahol a divatáruboltban nem is egy, hanem egyből tíz tucat gallérral segítik ki a bajból.
 
Kislányom örömmel nézegeti e kedves mesekönyv egyszerű rajzfiguráit, melyek még jobban kiemelik a könyv tartalmát. Ő még nem lepődik meg azokon a nem mindennapi dolgokon, hogy a daliás zsiráf úr hol rózsaszín, hol narancs színű, és a házak felett vágtat.
 
A könyv vidám borítóján az állatok igazi színkavalkádban pompáznak: láthatjuk rózsaszín gavallér zsiráfunkat a sok színes gallérral, de láthatjuk a többi állatot is főleg sárga és csíkos ruháikban.
A hátsó borítón pedig a kék elefánt a kék fókával figyeli a hintázó papagájt. Érdekes, hogy a föld ábrázolása is sárga gömbként történik.
 
A látszólag semmitmondó versike rímjeivel, dallamos hangsúlyával sok kicsi kedvence lehet.