FőképBár a Harry Potter sorozat véget ért, újabb kapcsolódó kötet jelent meg a szerzőnőtől. Bogar bárd meséiről az utolsó részben (Harry Potter és a Halál Ereklyéi) olvashattunk. Olyan könyv ez, ami a varázslók világában a Grimm mesék megfelelője népszerűség és ismertség terén. És most, mondhatni végre, a muglik is olvashatják, igen szépséges kiadásban, az írónő saját illusztrációival díszítve.
 
A vékonyka kötetbe öt mese fért, egy réges-régi rúnaírásos verzió új, Hermione Granger által készített fordítása, s mindegyikhez Albus Dumbledore professzor írt jegyzeteket. Aki emlékszik a Harry Potter és a Halál Ereklyéi eseményeire, annak az utolsó történet, „A három testvér meséje” ismerős lesz, hiszen az abban foglaltaknak (azaz a Halál három ajándékának) igen nagy szerepe volt a regényben. A jóságos varázsló rosszindulatú fiának megleckéztetéséről szóló „A varázsló és a pattogó fazék”, illetve a boszorkányüldözéseket is felidéző, egy hataloméhes király és egy sarlatán pórul jártát elénk táró „Nyiszi nyuszi és a locsifecsi fatönk” című történetek humorosabb, népmesei jellegű darabok.
 
A romantikus elemet is hordozó „A szerencse színes szökőkútja” és „A mágus szőrös szíve” a Grimm testvérek sokszor nagyon is baljós, sötét és félelmetes tündérmeséire is emlékeztetnek. Különösen az utóbbi történet tragikus, de mind az ötnek megvannak a maga szimbólumai, mélységei. Ahogy az már általában a meséknél lenni szokott. Rowling és magyar fordítója, Tóth Tamás Boldizsár most is remekelnek, bármily` rövid kis mesék is ezek, a Potter sorozat jellegzetes hangulata ezekben is megvan. Meg Dumbledore bölcsességgel, szeretettel teli szavait is mindig öröm olvasni. Bogar bárd a legszebb hagyományok szerinti, igazi meséket költött tehát, amiket nagy élvezet olvasni. Nincs is más, mit mondhatnék, hiszen aki szereti a Harry Potter könyveket, ezt is rég megvette, és alig hiszem, hogy csalódott. Ráadásul a kötet bevételeiből egy gyermekvédő szervezetet támogat a szerző, úgyhogy még jó célt is szolgál.

Kapcsolódó írások:Mercedes Lackey és Leah Wilson: Harry Potter világának feltérképezése
Harry Potteren innen és túl - I. rész
Harry Potteren innen és túl - II. rész
Harry Potter és az azkabani fogoly (DVD)
Harry Potter és a bölcsek köve (DVD)
Harry Potter és a tűz serlege (DVD)
Harry Potter és a Főnix Rendje (mozifilm)