Főkép

A háború finn istenéről elnevezett együttes két album után koncertanyaggal jelentkezik, ami nem semmi teljesítmény, és egyértelműen jelzi: az embereknek tetszik ez a muzsika, ráadásul kiadójuk is bízik bennük.

Bár zenéjük pontos besorolásán még vitatkoznak a hozzáértők (folk vagy viking metal), az önmaguk által battle metalnak titulál produktum egyértelműen jó és hatásos. További vitathatatlan tény az élő fellépéseikből áradó energia, amelynek hatása alól nehezen húzza ki magát a magára kicsit is adó koncertlátogató. 

2008 nyarán öt finn fesztiválon (bár északon a léptékek mások, mint a hasonló német vagy holland rendezvényeken) léptek fel, s az ekkor rögzített felvételekből vágták össze a nyolcvan perces műsort. Bár szemlátomást kevés kamerával dolgoztak, ez a végeredményen nem érezhető, mind hangzásilag, mind képileg rendben van az anyag. Azzal a kiegészítéssel, hogy az elképzelésemhez képest nem elég hangsúlyos a két gitár.

Mondjuk az is nyilvánvaló, hogy az északi metallisták lélekben felkészülten várták a Turisas előadását, s nem azért jelentek meg, hogy unott arccal végigácsorogják a koncerteket. Ebből a szempontból az egyik felvétel meglepett, mivel a nézőtér hátsó harmadában jól láthatóan keresztbe, a közeli tó irányába mozog egy gumicsónak.

Bár nem tartozik szorosan a koncertekhez, számomra meglepő volt, mennyire pergő nyelv a finn (ezek után tényleg nem értem, mire alapozzák a nyelvrokonságot), mivel a számok közötti átvezető, illetve közönségmozgató szövegeket végig anyanyelvén nyomja Mathias Nygard énekes (még jó, hogy angol felirat segít az értelmezésben).

Mondjuk nincs is elszállva magától az Amerikát is megjárt banda: közvetlenek és jópofák. Ráadásul végig ezerrel nyomulnak, szemlátomást nem foglalkoztatja őket, hogy kétszáz ember, vagy másfélezer tombol a színpad előtt, pusztán élvezik a zenélést.

A színpadi produkción egyértelműen érződik a nagy előd (Manowar) hatása, de a ruhák és a testfestés ellenére sem tudom véresen komolyan venni a sugallt harcias hozzáállást. Mókás, amikor az egyik epikus szám alatt a közönség körtánccal hódol a muzsikának (és itt nem a pogózásra gondolok – azt is láthatunk egyébként bőven). Aztán ugye az is érdekes, milyen kontraszt van a színpadi és a civil megjelenésük között, főként Mathias esetében.

Gondolom nem csak én lepődöm meg a harmonikás csajszi láttán, hiszen az utolsó lemezen még Janne „Lisko” Mäkinen játszott ezen a hangszeren. Mivel ő közelebbről meg nem magyarázott módon eltűnt, helyét a nyári fellépések alatt Netta Skog töltötte be – kíváncsi vagyok ki játszik majd a következő lemezen. Álcázó festékkel és vérrel történt kidekorálása ellenére úgy érzem, az északi amazon még nem azonosult teljes mértékben a csatatéren uralkodó hangulattal – túl sokat mosolyog, no meg azért a headbangelő női tangóharmónikás elég fura látvány.

Mindezeken túl be kell valljam, az utolsó lemez (The Varangian Way) anyaga élőben nagyon meggyőző (további pluszt jelent, hogy egyes számokat kibővített módon játszanak – például a kimondottan hangulatos „In The Court of Jarisleif”-et), kiforrott profi produkciót sikerült rögzíteniük. Az utolsó kislemez-nóta (Rasputin) élőben sokkal hatásosabb a hivatalos videónál (azt a mai napig nem veszem komolyan).

Akinek mindez nem elég (s gyanítom a rajongók többsége ilyen), az további perceket tölthet a turnébeszámolóval, ahol nagyjából mindenki elmond mindent, önként vagy a kérdésekre válaszolva. Menet közben megismerkedünk a szaunázás helyes módjával, a hagyományos halsütéssel, s persze a színpadok mögötti előkészületekkel is.

Remélem a következő lemezükre nem kell még két évet várni – bár amilyen zsúfolt turnéprogramja van a bandának, még az ez is előfordulhat.

Az együttes tagjai:
Mathias „Warlord” Nygard - ének, ütőshangszerek
Jussi Wickström - gitár
Hannes „Hanu” Horma - basszusgitár
Tuomas „Tude” Lehtonen - dob és ütőshangszerek
Olli Vänskä - hegedű
Netta Skog - harmónika

A lemezen elhangzó számok listája:
1. As Torches Rise
2. To Holmgard and Beyond
3. A Portage to the Unknown
4. The Messenger
5. One More
6. In The Court of Jarisleif
7. Fields of Gold
8. The Dnieper Rapids
9. The Land of Hope and Glory
10. Miklagard Overture
11. Sahti-Waari
12. Rasputin
13. Battle Metal 

Extrák:
70 perces turnébeszámoló
Rasputin videóklip
Blooper Reel (bakik és effélék)


Diszkográfia:
Battle Metal (2004) 
The Varangian Way (2007)
A Finnish summer with Turisas (2008) koncert DVD
Stand up and Fight (2010)