FőképEz a gyönyörű kivitelezésű képregény a Föld leghatalmasabb szuperhősének egyik legfontosabb és legérdekesebb kalandját meséli el.

A történet előzményeként annyit érdemes tudni, hogy egy, a bolygót fenyegető aszteroida veszélyét sikerrel elhárították, ám annak kisebb darabjai így is földet értek. Mivel bizonyosságot nyer, hogy kriptonitról van szó, aminek a sugárzása ugyebár halálos Superman számára, az Igazságliga vállalja a darabok összegyűjtését.

A feladat teljesítése közben Batman a víz alatt rálel egy olyan kapszulára, amellyel Kal-Elt, azaz Supermant is kimenekítették a szülőbolygójáról. És igen, az űrhajó egy másik túlélőt hozott magával, méghozzá Kara Zor-Elt, Superman unokatestvérét.
Hősünk persze nagyon megörül rokona érkezésének, és azonnal pártfogásába veszi a lányt, míg Batman és az Igazságliga többi tagja csapdát sejt, vagy legalábbis óvatosan közelít az új jövevényhez.

Karát végül Wonder Woman felügyelete alatt kezdik el kiképezni, hogy majd belőle is szuperhős, Supergirl válhasson, ám ekkor elrabolja és uralma alá hajtja őt a nagy hatalmú Darkseid, aki az (egy másik univerzumban létező) Apokalipsz bolygó sötét zsarnoka.

Superman, Batman és Wonder Woman - Barda segítségével, aki valaha maga is a sötét fejedelem katonája volt - a lány után ered.
Nagy küzdelem árán és némi cselszövéssel sikerül is kiszabadítaniuk a lányt, ám Darkseid nem adja fel, és bosszúból Superman ellen fordul. A csata hevében látszólag végez Supergirllel, amiért bosszúból Superman örökre leszámol a gonosz fejedelemmel.

A rengeteg csavart és grandiózus küzdelmeket is tartalmazó történetet Christopher Reeve, a Superman-filmek legismertebb sztárja emlékének ajánlották, és ez a könyv ennek megfelelően leginkább az Acélember nagyságát hivatott méltatni.

A történet során Kal-El (Superman) és Batman gondolatain keresztül igen átfogó képet kaphatunk a kriptoni hős hátteréről: jellemének tisztaságáról, elszántságáról, kissé talán naiv jóhiszeműségéről és legbelsőbb gondolatairól.

Bár engem legtöbbször zavart és túlzásnak tartottam, amikor újabb szereplők megteremtésével (gondolok itt például Kriptóra, a szuperkutyára) még egy bőrt próbálnak meg lehúzni Supermanről, jelen esetben nem volt kifogásom az új kriptoni megjelenésével, hiszen felbukkanását teljesen hihető módon tálalták.
Ezek után megértem és el is fogadom, hogy a távoli galaxisból ide menekített szuperhatalmú lény történetében még sok kiaknázatlan lehetőség rejlik.

Kellemes meglepetés volt számomra az Igazságliga többi tagjának felbukkanása. Bár ők kevesebb szerephez jutnak, mégsem értem teljesen, hogy miért csupán Batman és Superman neve szerepel a kiadvány címében, holott ők mind együtt alkotják ezt a szervezetet.

Külön kiemelném, hogy a most megjelent amerikai képregényes kiadványokhoz hasonlóan erre is jellemző a lélegzetelállítóan gyönyörű látvány és a részletek aprólékos kidolgozottsága. Tényleg minden egyes képkocka, és főleg az egész oldalas képek lenyűgözőek és festményszerűek - egyszerűen hibátlanok.

Természetesen minden szereplő tökéletes testi adottságokkal rendelkezik (bár ami azt illeti, Batman kicsit talán túlságosan is tagbaszakadt), és mindig a leghősiesebb, legmutatósabb pózban jelenik meg, de ez számomra ezúttal - ahogy az amerikai képregényeknél általában - egyáltalán nem ront az összképen.

Superman rajongóinak (már önmagában a Darkseiddel való utolsó, monumentális küzdelem miatt is) egyenesen kötelező darab, de melegen ajánlott azoknak is, akiknél eddig kimaradt a köpenyes igazságtevő története, mert ha eddig nem is, most alaposan megismerhetik - és biztosan megszeretik!