Főkép

Georg Klein eléggé szembe megy a divattal, amikor egy tudóst helyez példaképként elénk.

Semmi médiacsillogás, semmi mesterkéltség, semmi bulvár, csak letesz középre egy embert, akinek tudása vitathatatlan, tekintélyes életműve önmagában is tiszteletet kelt, most pedig megismerhetjük a belső törvényei szerint élő gondolkodót, s azt kell mondjam, tanulhatunk tőle.

Már pedig ez manapság teljesen szokatlan eset, nem csoda, ha az olvasó kezdetben bizonytalankodik. Most akkor miként kezelje a könyvet? Kortárs visszaemlékezés, tanmese, filozófiai fejtegetés?

A legjobban talán akkor jár a vásárló, ha kontrollfüzetként fogja fel, s életének bármely szakaszában arra használja, amire való: önvizsgálatra, értékelésre. Mint ilyen, sokkal olcsóbb, mint bármely pszichológus vagy doktor, ráadásul teljesen az olvasón múlik, mit fogad be, mi az, amit a leírtakból követésre érdemesnek tart.

Ráadásul a „parancsolatok” egy része zavarba ejtően nyitott, nincs bennük határozott tiltás. A könnyebb érthetőség végett következzenek Szilárd Leó (1898. február 11. - 1964. május 30.) vezérelvei.

1. Ismerd fel a dolgok közti összefüggéseket és az emberi viselkedés törvényeit, hogy tisztában legyél vele, mit teszel.

2. Tetteid méltó célra irányuljanak, ám ne kérdezd, hogy befutnak-e a célba; legyen minden tetted minta és példa, nem pedig a célhoz vezető eszköz.

3. Ugyanúgy szólj az emberekhez, mint magadhoz, és ne törődj a benyomással, amit szavaid másokban keltenek, mert különben kizárod őket világodból, elszigeteltségedben pedig az élet értelme eltűnik szemed elől, és elveszíted a teremtés tökéletességébe vetetett hitedet.

4. Ne rombold le, amit meg nem alkothatsz!

5. Csak akkor nyúlj az ételhez, ha éhes vagy!

6. Ne kívánj olyat, amit nem kaphatsz meg!

7. Ne hazudj szükségtelenül!

8. Tiszteld a gyermekeket. Áhítattal figyelj szavukra és végtelen szeretettel szólj hozzájuk.

9. Végezd munkádat hat éven át, de a hetedik évben vonulj el magányba, vagy menj idegenek közé, hogy barátaid hozzád fűződő emlékei ne akadályozzanak meg abban, hogy az legyél, amivé már lettél.

10. Könnyű kézzel kormányozd életed, és légy kész a távozásra, amikor elhangzik a hívó szó.


Első látásra nyilvánvaló egyes tételek jelentése, s ezeket rövid értelmezés után elfogadja az ember, s talán be is tartja majd - például a negyediket.

Na de például ott a harmadik! - az szemlátomást nehezebb dió. Még jó, hogy magyarázatot is kapunk hozzá, így valamivel egyszerűbb a megértés.

Aki azonban idegenkedik az önképző megközelítéstől, azt tisztán tudománytörténeti széljegyzetként is forgathatja a könyvecskét, ami nem több újabb adaléknál Szilárd Leó pályafutásához.

Tulajdonképpen mindegy - minkét esetben hasznos könyvről beszélhetünk.