FőképNem az első alkalom ez, hogy valaki képregényes formában dolgozza fel a Bibliát, ám manga stílusban igen.
Természetesen a teljes Bibliát képtelenség volna bő 200 oldalba belesűríteni, ám a cél nyilvánvalóan nem ez volt, hanem az, hogy a manga jellegű képregények fiatal olvasóihoz is eljusson ennek a kivételes könyvnek a híre, és legalább valamennyire megismerjék.

És mindezt úgy, hogy érdekes, izgalmas, mai legyen, egyszersmind első lépcsőfok. Hiszen akinek tetszik, akit érdekel, az könnyen tovább olvashat a témában.

Természetesen a Japánból származó képregényes stílus ifjú rajongói mellett másoknak is élmény lehet ez a kötet.
Siku, a részben nigériai származású, londoni művész, aki egyebek mellett számos Dredd bíró és 2000AD képregényen is dolgozott, rendkívül pörgős (helyenként humorral, illetve egyéni megoldásokkal fűszerezett), végig olvasmányos és érdekfeszítő kivonatot készített a Bibliából, erőteljes ábrázolásmóddal és ügyes szerkesztéssel.

Azt talán még a Bibliát elvetők vagy életükből mellőzők is elismerik, hogy megannyi máig is izgalmasnak ható sztori került bele, és ezek közül jó érzékkel csemegézett Siku, miközben igyekezett az események ívét is felvázolni.

A képregény rajzai dinamikusak, s a manga stílushoz nem kevés nyugati (helyenként szuperhősös) vonást, elemet is kevernek.
S valóban, mind Jézust, mind tanítványait és neves követőit, mind pedig az Ószövetség fontos alakjait szuperhősként ábrázolja a kötet. Ez (ahogy az egész mangásítás) a konzervatív gondolkodású keresztényeknek, illetve zsidóknak talán nem fog tetszeni, de ha ezen múlik, hogy a mai kölykök agyáig is eljusson az üzenet, akkor talán csak belefér…

Meg aztán az utóbbi 2000 évben annyi különféle ábrázolás született a Biblia nyomán, ami viszont jellemzően minimális infót hordoz adott szereplői külsejéről, hogy igazán senki nem állíthatja, hogy X vagy Y pontosan így vagy úgy nézett ki. Meg ez különben is mellékes az átadott tartalomhoz mérten.

Az pedig nyilván kinek-kinek mást és mást jelent. El tudom képzelni, hogy valakinek valóban ez a képregény legyen az első lépése a megélt, igaz hit felé (Isten útjai kifürkészhetetlenek, ugye), de aki a Bibliát csak kultúrtörténeti érdekességnek tekinti, az is érdekesnek találhatja ezt a feldolgozását.

A Bibliát pedig ismerni kell, egyszerűen azért, mert - ha tetszik, ha nem - nyugati kultúránk, civilizációnk, történelmünk, s mi minden egyebünk szempontjából meghatározó erejű alkotás. Aki nincs képben a Bibliáról legalább nagy vonalakban, az úgy istenigazából aligha tud eligazodni a mai nyugati világban, aligha értheti összefüggéseit, jelrendszerét, nyelvezetét.

De különben csak úgy, mint látványos és szórakoztató képregény is olvasható A Biblia Manga.

A manga honlapja:themangabible.com