FőképAz angol származású Benjamin Brittent (1913-1976) szülőhazájában a 20. század legelismertebb zeneszerzőjének mondják. De nem volt ez mindig így.
Negatív megítélésében főként két dolog játszott szerepet. Az egyik, hogy a haza fegyveres védelme helyett a tengerentúlra menekült; a másik pedig, hogy Britten a saját neméhez vonzódott.
A konzervatív és hazafi briteknél ez a két dolog bizony kiverte a biztosítékot.

A történelem tanúsága szerint a zeneszerző fenn említett kényes dolgaira az anglikán egyház segített fátylat borítani, mégpedig azzal, hogy felkérték: a Coventry székesegyház felszentelése alkalmából írjon egy művet.
Így született meg 1961-ben az egyik legismertebb műve, a Háborús Requiem (War Requiem), ami világhírnevet, köztiszteletet és nem utolsó sorban három Grammy-díjat hozott Britten-nek.

A zeneszerző nagyon otthonosan mozgott az operák világában is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy legalább egy tucat operát írt. Közöttük van többek között a Peter Grimes és a Lukrécia meggyalázása.

Az előbbit a Koussevitzky Alapítvány felkérésére írta és 1945-ben mutatták be először Londonban. Itthon az 1999-es évadban futott - Gulyás Dénes, Szabó Márton és Pitti Katalin főszereplésével - a Magyar Állami Operaházban.
A másik említett operának azért van most szinte napi aktualitása, mert a Mezzo által szervezett operaversenyen november elején mutatták be Szegeden.

A Peter Grimes sztorija nem túl bonyolult. A foglalkozását tekintve halász címszereplő, Grimes inasa, John életét veszti a tengeren. Az ügy bírósági kivizsgálását a polgármester, Mr Swallow vezeti.
Ő azt a megállapítást teszi, hogy a fiú halálát véletlen baleset okozta. Az emberek véleménye - ahogyan az lenni szokott - megoszlik az ügyről. Többen gyilkossággal vádolják a halászt, aki hiába igyekszik tisztázni magát, a tárgyalást a „bíró” berekeszti.
Az emberek szétszélednek, és csupán Ellen Orfold, a helység tanítónője az egyetlen, aki a megvádolt férfi mellé áll…

A produkció zenei megvalósítás szempontjából igen magas színvonalú. Patricia Racette Ellen Orfoldja lenyűgöző, mind hangilag, mind pedig színészileg jól boldogul a karakterrel, mint ahogyan a Swallow bőrébe bújó John Del Carlo, és a Balstrode kapitány szerepét alakító Anthony Michaels Moore is.

Anthony Dean Griffey címszerep alakítása pedig egyenesen első rangú. Grimes, a halász arcán lejátszódó kifejezésekből puzzle módjára összerakható lenne az egész sztori: a szégyen, a harag, a tehetetlen düh, a dac és a vágyakozás.
A lélek belső drámája kap itt formát, mert erről szól ez az opera. Griffey olyan mértékben azonosul az általa megformált karakterrel, hogy szinte feloldódik abban.

Amit a zenekar és a kórus a közöshöz ad, az szintén első osztályú. A san francisco-i opera zenei igazgatója, Donald Runnicles energikusan és nagy rugalmassággal vezényli a Metropolitan Opera zenekarát.

Közreműködők:
Dean Peterson - Hobson
John Del Carlo - Swallow
Anthony Dean Griffey - Peter Grimes
Felicity Palmer - Mrs. Sedley
Patricia Racette - Ellen Orfold
Jill Grove - Auntie
Greg Fedderly - Bob Boles
Anthony Michaels-Moore - Captain Balstrode
Bernard Fitch - Rev Horace Adams
Leah Partridge és Erin Morley - Two nieces
Teddy Tahu Rhodes -Ned Keene
Logan William Erickson - Boy
Metropolitan Opera zenekara és kórusa