FőképAmikor szűk baráti körben feltettem a szóban forgó lemezt, nagyjából minden jelenlevő csodálkozó szemekkel nézett rám - ami teljesen érhető, hiszen kizárólag fémes zene iránt rajongók gyűltek össze.
Egyedül a nyitó „Tanyawars” okozott némi derültséget, amikor nyilvánvalóvá vált az eredeti Star Wars motívum alapján a szám feldolgozás jellege.

Azóta magányosan hallgatom a Betyárbecsület címre elkeresztelt lemezt, bár továbbra is meggyőződésem, hogy a többiek ezúttal lemaradnak valami érdekesről.

Oké, az utóbbi harminc évben megannyi, általában a gagyi kategóriába tartozó próbálkozást hallottam, amikor neves és kevésbé neves muzsikusok (bár nem vagyok biztos benne, hogy ez a megszólítás minden érintettre érvényes) próbálkoztak a magyar népzene és a kortárs szórakoztató zene vegyítésével.

A kivételek között mindenképpen említést érdemel az Anima Sound System korai munkássága - csak akkor még a kortárs zene egészen más volt, mint manapság, no meg persze a lehetőségek is eltérőek voltak.

A Goulasch Exotica agytörsztje a táncolhatóság felől közelíti meg a fúziót, és nem szégyell több stílust is keverni a magyar népzenével. Így nincs mit csodálkozni azon, ha Bob Marley vagy Gipsy Kings hangulatú egy-egy szerzemény.

Itt sietve megjegyezem, a „Nem vagyok én rabló” című szerzemény kilóg az egyébként egységes lemezről, mivel annyira hasonlít az eredetire, hogy nem találtam benne magyaros elemeket, sőt elektronikus felhangokat sem.

Ezt az egy kivételt leszámítva a hegedű rendszerint ott cincog a háttérben, de hasonlóképpen az elektronikus alapok is kitöltenek minden szabad ütemet. Ez utóbbitól az egész nagyon-nagyon modern lesz - s nem utolsó sorban eredeti.

És hiteles. Hallgatás közben egyszer sem éreztem úgy, na ez most bóvli és nincs helye a lejátszómban.
Inkább csak ámultam-bámultam - ezek a dj-k erre is képesek? Merthogy tényleg remek érzékkel keverik a népi motívumokat az elektronikus stílusokkal. Aztán ugye az énekesnő hangja - na az valami mesés. Tiszta, képes a bánatra és az örömre - egyszóval élvezet hallgatni.

Kedvenceim az albumról: „A zöld Marczi nótája”, „Fekete tyúk, fekete kút”, és természetesen a videóklippes „Betyárvizit” sem maradhat ki a felsorolásból.

Bevallom, a hajnalig tartó táncos mulatságok nem tartoznak a rendszeres programjaim közé, ezért gyakorlati tapasztalom nincs arról, mennyire alkalmas ez a lemez kollektív testmozgás előidézésére - de úgy sejtem ezek a ritmusok tökéletesen alkalmasak erre.

Az együttes tagjai:
Jutasi Tamás - dj, producer
Jakab Zsolt (Nafta) - dj, producer, gitár
Lakatos Sándor (Suefo) - dj, producer
Bíró Szabolcs (Maszkura) - tangóharmonika, billentyűs hangszerek
Balázs Gergely - hegedű
Szabó Kornél - basszusgitár, bőgő
Varga Levente - ütőhangszerek

Közreműködők::
Krsa (Pannonia Allstars Ska Orchestra) - ének
Szalóki Ági - ének
Zoohacker - programok
Fatsam - programok, gitár, ének

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Tanyawars
2. A zöld Marczi nótája
3. Halak leszünk
4. Andoforo
5. Kotyka
6. Fekete tyúk, fekete kút
7. Gyere ki te holdvilág
8. Betyárvizit
9. Najde mange
10. Sa bem
11. Nem vagyok én rabló

Diszkográfia:
Betyárbecsület (2008)