Főkép
Takáts Tamás zenei pályafutását olyan - ma már részben elfeledett - együttesekben kezdte, mint a Forma 1, a Senátor, az East és a Karthago.

Első saját zenekarát 1989 végén alapította Takáts Tamás Dirty Blues Band néven. Ebben az időszakban az együttes - főként előzenekarként - olyan nagy nevekkel játszott együtt, mint John Mayall, Erick Burdon, Joe Cocker, James Brown és Brian May, de a Rolling Stones budapesti fellépésekor is ők töltötték be a bemelegítő csapat szerepét.

Bemutatkozó albumuk 1991-ben jelent meg Dirty Blues Band I. címmel. Ezen az angol nyelvű korongon az 1930-1990 közötti időszak híres blues előadóinak dalai közül dolgoztak fel tizenegyet.

Az azóta eltelt szűk két évtized alatt sok dolog történt az együttes háza táján: a muzsikusok kicserélődtek (csak Takáts Tamás és Gál Gábor maradt az eredeti formációból), készítettek néhány remek lemezt, többször körbeturnézták az országot (nem válogattak különösképpen a kis- és nagyszínpados produkciók között).

Az együttes a közelmúltban dobott piacra új lemezt Ébredj fel! címmel. A bő ötven perces játékidejű repertoárban tizenhárom olyan dal kapott helyet, amelyek mindegyike a zenekar tagjainak tollából született.
Finom hangzás, telt gitárok, ügyes megoldások hallhatóak az albumon, melynek zenei rendezését a basszusozó Patyi Sándor vállalta magára.

A „Nem elég” kellemes indítás, erős középtempós nóta. A folytatás többsége is közel ezen a fordulatszámon pörög.
Természetesen, mint a sebességváltónál, itt is lehet fel- és visszakapcsolni. Nagyobb fordulatszámon pörög pl. az ironikus hangvételű „Privatizációs blues”, a líráért rajongóknak pedig ott a „Száll, repül” című nóta.

A muzsika mellett érdemes figyelmet szentelni a dalszövegeknek is, mert egy hiteles társadalmi kórkép bontakozik ki belőlük (pl. „Ez az a nap”, „Élnem kell”, „Jó, hogy nem”).

Nem túl gyakori eset, hogy a címadó szám zárja az albumot, Takátsék valamiért mégis e ritka koreográfia mellett döntöttek. A középtempós nóta méltó zárása a produkciónak, de ennyi erővel kerülhetett volna a lemez elejére is.

Takáts Tamás és a muzsikusai azt a mások által is megfontolandó filozófiát vallják, hogy a valódi hangszereken, valódi zenészek által előadott zenére, a saját hangján éneklő valódi énekesekre mindig van igény…

Az együttes tagjai:
Takáts Tamás - ének, vokál, ütősök, szájharmonika, taps
Gál Gábor- elektromos és akusztikus gitár, vokál
Patyi Sándor - basszusgitár, billentyűs és ütős hangszerek, vokál
Mike Zsolt - dob
Muck Ferenc - szaxofon
Godó Péter- billentyűs és ütős hangszerek

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Nem elég
2. Leszel te még milliomos
3. Privatizációs blues (Az egész gyár az enyém)
4. Olyan szép
5. Dobd el
6. Ez az a nap
7. Száll, repül
8. Élnem kell
9. Jó, hogy nem
10. Eső
11. Lesz lakásom
12. Álom
13. Ébredj fel!

Diszkográfia:
Dirty Blues Band I. (1991)
Dirty Blues Band 2. (1993)
Húzom az igát (1995)
Élő Blues (1996)
Indulok tovább (1996)
Megöl a vágy (1999)
Best of (2000)
Ébredj fel! (2008)