FőképMegvallom, igencsak kíváncsi voltam, hogy a Nox kizárólag arculatában változott-e meg, avagy zenéjében is tükröződik a jövőirányultság. Arról azonban elfeledkeztem, hogy Szilvi és Tomi kettőse, meg a mögöttük álló muzsikuscsapat a maximális profizmus megtestesítői.

Már az albumot nyitó számból, a „Javítsd a hibát”-ból kiderül, hogy nem lehetetlenség ötvözni a futurisztikus szintetizátorhangzást a népies hangszereléssel és a cigányos dallammal, díszítésekkel.
A háttérből kísérő hegedűk olyasféle színezetet adnak az egyébként teljesen popos és slágerszerű (slágergyanús) dalnak, amit ma kizárólag a Noxtól hallhatunk.

Ám a finoman csepegtetett, jó érzékkel kiválasztott népi hangzások minden egyes számban a lehető legtöbbet teszik hozzá az összképhez.
És ami a legfurcsább: gyakran nem is népies jellegűek a dallamok, amiket megszólaltatnak rajtuk, sokkal inkább a klasszikus zeneszerzés tradícióit követik, és így már három hagyomány ötvöződik a dalokban.

Szilvi hangja ráadásul szebben, képzettebben szól, mint korábban valaha. Ha kell, fátyolosan romantikus („Hiszed-e még”), ha kell, lágyan merengő („Legyen”), ha kell, rekedtesen erőteljes („Szabad létező” - ami a szintetizátoros etnopop kategóriában egyértelműen kiemelkedő darab, és gyorsan személyes kedvencemmé vált).

Amikor a csodás „Szerelmes dal” után azt hihetnénk, ennél jobb és ihletettebb már nem jöhet, két gyönyörű - a mesterkéletlenség hatását keltő, ugyanakkor elsőrangú mesterségbeli tudással megvalósított - ballada zárja a lemezt.
És akárcsak a korongon hallható többi szerzemény esetében, itt sem tudok dönteni a kettő között. Míg a „Szegénylegény balladája” autentikusságot sugalló felfogásával, addig a „Még 1 perc” klasszikus poposságával fog meg ellenállhatatlanul.

Szinte hihetetlen, hogy a Noxnak ennyire egységesen magas színvonalú, minden pillanatában hibátlannak ható albumot sikerült készítenie, melyről lényegében bármely szerzemény hatalmas slágerré válhat.
Az, hogy ezúttal szélesebb közönséget céloznak meg elektropopos világzenéjükkel, szerintem sokkal inkább erény, mintsem hiba. Én úgy érzem, egyértelműen eddigi legjobb albumuk az Időntúl.

Az együttes tagjai:
Péter Szabó Szilvi - ének, vokál
Nagy Tamás - tánc

Közreműködik:
Harmath Szabolcs - billentyűs hangszerek, programok
Székely Veronika - hegedű
Salamon Beáta - hegedű
Kuczera Barbara - hegedű
Szirtes Edina - hegedű, vokál
Gápár Álmos - hegedű
Gulyás Ferenc - népi hangszerek
Gera Attila - népi hangszerek
Cserta Balázs - népi hangszerek
Nagy Zsolt - népi hangszerek
Mohácsy Albert - népi hangszerek
Magyar Hajnal - vokál

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Javítsd a hibát
2. Hiszed-e még
3. Remény
4. Legyen
5. Sose volt, sose lesz
6. Szabad létező
7. A jövő zenéje
8. Időntúl
9. Szerelmetes dal
10. Szegénylegény balladája
11. Még 1 perc

Diszkográfia:
Örökség (2003)
Bűvölet (2004)
Karácsony (2005)
Ragyogás (2005)
Örömvölgy (2006)
Időntúl (2008)

Kapcsolódó írások:Interjú Nagy Tamással, a Nox együttes táncos frontemberével
Interjú: Péter Szabó Szilvi (Nox) - 2008. augusztus 27.