Főkép
Egyszerűen hihetetlen, hogy a Cradle of Filth a mai napig képes újat mutatni ebben a műfajban anélkül, hogy alapjában véve nem változtatnak stílusukon.

Márpedig pontosan ezt teszik minden egyes lemezükkel, így a jelenlegi Godspeed on the Devil`s Thunderrel is. A banda kitartóan adagolja továbbra is kegyetlen zenéjét, ami egyszerre merít a gótikus, darkos black metalból és a brit heavy metalból.

Mint említettem, jelen lemezükön sem történt nagy változás az eddigiekhez képest, így megint uralkodó az elsöprő intenzitású és nyomasztó fekete fém, a félelmetes atmoszféra és persze Dani Filth, aki hozza szokásos formáját: hörög, sikolt, süvít és suttog, ahogy mindig.
Vele együtt a többi zenész is érzéssel, ugyanakkor emberfeletti intenzitással és profizmussal játszik.

A promóciós kiadvány sajnos nem tartalmaz semmilyen plusz információt a zene mellé, de annyi bizonyos, hogy minden dal egy konkrét témát, Gilles de Rais életét boncolgatja, aki amellett, hogy Jeanne D’Arc mellett harcolt, sátánista sorozatgyilkosként volt ismert.

Már megszoktam a Cradle of Filth lemezektől, hogy jó néhány hallgatást igényelnek, amíg a tömény fekete masszából elősejlenek az igazán emlékezetes pillanatok.

A Nymphetamine volt ez alól kivétel, ami egy jóval dalközpontúbb és direktebb lemez volt, de az új korong megint több nekifutást és belemélyülést igényel, ami egyáltalán nem baj, sőt, ez önmagában is elárulja, hogy mennyire komplex hallgatnivaló.

A lemezen megtalálható a szokásos dark metalos sláger, ez a „The Death of Love”, amiben Dani Filth embertelen hangját Sarah Jezebel Deva éneke ellensúlyozza egy olyan refrénnel, ami már elsőre megragad az ember fülében.

Legnagyobb kedvencem a „The 13th Ceasar”, ahol szintén őrjítő tempót diktálnak, ám mindezt megfejelik egy igazán monumentális refrénnel.
Kiemelném még a „Honey and Sulphur”-t is, amihez foghatót még nem hallottam ettől a bandától. Az egyébként is rémisztő dalt egy therionos kórus teszi még hatásosabbá, a kántálós refrén pedig misztikussá.
Ugyanilyen emelkedett, végzetes és rémisztő a „Darkness Incarnate” is.

A zseniális megoldásokból itt még nem fogyott ki az együttes, amire jó példa a „Midnight shadows crawl to Darken Counsel with Life” is, ahol megint eszméletlen zenei megoldások és finomságok hallhatóak.

Minden tétel a Cradle of Filthre jellemző gonosz és gótikus hangulatot árasztja, a szélsebes tempóból és a gonosz dallamokból nem adtak alább, és természetesen jelen van a Midian lemeztől szorgalmasan narráló Doug Bradley is, de a zenét női- és operaénekesek, kórusok, s persze az elmaradhatatlan szimfonikus billentyűs aláfestés, hangfoszlányok is színesítik, ha lehet egyáltalán ilyet mondani erre a sötét muzsikára.

Lehet fújolni az együttesre, amiért a black metalt a mainstream elé vitték, de tény, hogy Daniék legalább olyan profin képesek zenélni, mint pozőrködni, és ezt ez a lemez is ékesen bizonyítja.
Idén adott a lehetőség, hogy minderről élőben is megbizonyodhassunk, ugyanis a Cradle of Filth decemberben a Filth Fest keretei között fellép Magyarországon.

Az együttes tagjai:
Dani Filth - ének
Paul Allender - gitár
Charles Hedger - gitár
Dave Pybus - basszusgitár
Martin Škaroupka - dobok
Mark Newby-Robson - billentyűk

Közreműködők:
Sarah Jezebel Deva - vokál
Doug Bradley - narrátor

A lemezen elhangzó számok listája:
1. In Grandeur and Frankincense Devilment Stirs
2. Shat Out of Hell
3. The Death of Love
4. The 13th Caesar
5. Tiffauges
6. Tragic Kingdom
7. Sweetest Maleficia
8. Honey and Sulphur
9. Midnight Shadows Crawl to Darken Counsel with Life
10. Darkness Incarnate
11. Ten Leagues Beneath Contempt
12. Godspeed on the Devil`s Thunder
13. Corpseflower

Diszkográfia:
The Principle of Evil Made Flesh (1994)
Vempire or Dark Faerytales in Phallustein (1996) EP
Dusk... and Her Embrace (1996)
Cruelty and the Beast (1998)
From the Cradle to Enslave (1999) EP
Midian (2000)
Bitter Suites to Succubi (2001) EP
Lovecraft & Witch Hearts (2002) válogatás
Live Bait for the Dead (2002) koncert
Damnation and a Day (2003)
Nymphetamine (2004)
Peace Through Superior Firepower (2005) koncert
Thornography (2006)
Godspeed on the Devil`s Thunder (2008)