Főkép

Ahogy azt mindig is sejtettem, Dave Wyndorf valószínűleg lepaktált az ördöggel, akitől kreativitása mellé sebezhetetlenséget is kapott, mivel úgy tűnik, sokadik drogtúladagolása sem akadályozhatja meg abban, hogy Monster Magnet nevű szekerét töretlen lendülettel hajtsa tovább.

A tavaly hetedikként megjelent stúdiólemez, a 4-Way Diablo az együttestől eddig is megszokott színvonalat és persze hangulatot tudja prezentálni, vagyis egyedi és összetéveszthetetlen stílusú stoner-space rock szellemben fogant művel van dolgunk.

Rögtön az első dal lüktető energiával robban be, a dallamos és tempós „4-Way Diablo” laza egyszerűséggel kábítja el az embert, és már elsőre elülteti a fogós refrént a hallgató fejében.

Az ezt követő „Wall of Fire” és a „You’re Alive” szintén nincsenek túlbonyolítva, viszont egy csöppet húzósabbak, igazi partyhangulatot adnak. A „Blow Your Mind” pedig még ezeket is túlszárnyalja, ebben aztán erő és nagyon eltalált refrén is van, igazi hard rock himnusz.

A „Cyclone” az első pihenő, címével ellentétben ez a dal jóval visszafogottabb, kicsit komolyabb, de nagyon élvezetes rockos lazulás. Ilyen a „2000 Lightyears from Home” is, ami szintén nagyon kellemes kis trip, olyan igazi nyugis utazós zene, és mellesleg egy jól sikerül Rolling Stones-feldolgozás.

Ez nagyjából így és ezen keretek között folytatódik a lemez további részén is, kellemes kis rock ’n’ roll hallható a korongon, bár a vége felé kissé megfáradtan adagolják a pszichedelikusabb, elvontabb dalokat, amik hallgatásához külön hangulat szükségeltetik.

Azért ezek között is vannak gyöngyszemek, amit bárhol, bármikor… ilyen például a „A Thousand Stars” című, lassabb, de azért rockos nóta, vagy a még a kezdeti lendületet is megidéző „Solid Gold”.

A többi Monster Magnet-albumhoz hasonlóan ez is kissé el van nyújtva, túl van játszva… és ez az egyetlen hibája. Imádom őket, meg nagyon jó hallgatni, ahogy zenélnek, de a játékidő mindig kicsit hosszúra nyúlik, és az ember valahol a vége felé már elveszíti azt a hatalmas lelkesedést, amit a lemez elején levő bombasztikus dalokkal kiváltottak.

Tény, hogy kiszámítható a Monster Magnet, nagyon meglepetésekkel, meg újdonsággal nem tudnak szolgálni, de ez teljesen rendben van, mert azt is jelenti, hogy rosszabbak sem tudnak lenni. Ugyan nem váltják meg a világot, de minden lemezükkel különös hangulatot, energiát tudnak adni és ez alól a 4-Way Diablo sem kivétel.

A zenekar új albumát november 21-én mutatja be élőben a Wigwam Rock Clubban.

Az együttes tagjai:
Dave Wyndorf - ének, gitár
Ed Mundell - gitár
Bob Pantella - dob
Jim Baglino - basszusgitár

A lemezen elhangzó számok listája:
1. 4-Way Diablo
2. Wall of Fire
3. You`re Alive
4. Blow Your Mind
5. Cyclone
6. 2000 Light Years from Home
7. No Vacation
8. I`m Calling You
9. Solid Gold
10. Freeze and Pixillate
11. A Thousand Stars
12. Slap in the Face
13. Little Bag of Gloom

Diszkográfia:
Spine of God (1991)
Superjudge (1993)
Dopes to Infinity (1995)
Powertrip (1998)
God Says No (2000)
Monolithic Baby! (2004)
Monster Magnet: 4-Way Diablo (2007)