Főkép

Furcsa dolog a televízió. Tényleg mindenütt jelen van, közvetve vagy közvetlenül, és épp ezért tényleg teljesen kikerülhetetlen. Egy népszerű sorozat szereplőivel és eseményeivel lépten-nyomon összetalálkozhatunk – plakáton, reklámban, bulvárhírben, a barátaink, ismerőseink beszélgetésében, sőt, utalás szintjén még könyvek címében is.

 

Így lehetséges, hogy bár egyáltalán nem nézem – ténylegesen soha egyetlen részét sem láttam –, tudom, mi fán terem a Szex és New York. És többé-kevésbé azt is, hogy kik a főszereplői (mármint a színészek), és arról is van némi fogalmam, miről szólhat ez az egész (naná, hogy a pasifogásról). És most már a moziban, ezzel együtt pedig a lemezboltokban is nyomul a négy szingli lány; vagyis az utóbbi esetében a filmhez összeválogatott zenékkel teli album, melynek fekete-rózsaszín-fehér borítójáról (hol is láttam már ehhez hasonló színösszeállítást?) azt hihetnénk, mindent elárul önmagáról.

 

Pedig nem. Legalábbis nem annyira.

 

Na jó, az elsődleges téma nyilván a szerelem, de engem mindenekelőtt valamiféle retró érzés töltött el a lemez számainak hallatán. Hol valós visszatekintés formájában, mint a Nina Simone előadásában (igaz, remixelve) hallható Burt Bacharach-klasszikus, a „Look of Love”, vagy a kemény rockot a rappel összeboronáló egyik első sikeres próbálkozásként elhíresült Run-D.M.C., Steve Tyler, Joe Perry szám, a „Walk This Way” esetében, hol pedig a „How Deep Is Your Love”-hoz hasonló feldolgozásként. És persze a szvinges, big banddel előadott főcímdal sem piskóta. Nekem mégis két eklektikus, a klasszikus formáktól sem különösebben távol álló szám tetszik leginkább a gyűjteményről.

 

Az egyik Jem „It’s Amazing”-je, ami barokkos akkordvezetésével és motívumaival valóban elképesztő, csodálatos, ahogy a címe is erre utal. A másik pedig a Bliss finoman visszafogott, jazzből és bárzenéből átemelt elemekkel szebbé, izgalmasabbá tett merengése, a „Kissing”.

 

De szükségtelen is ilyesmivel traktálnom bárkit, hiszen lefogadom, hogy aki ezt az albumot megveszi magának, főként a film, a szereplők, a rajongás miatt teszi, és nem puszta zenei élvezetből. Pedig a dalokat valóban jó ízléssel válogatták össze, és az elsőre talán furcsa egymás mellé helyezések is igencsak profi mentalitásra utalnak.

 

Egyszóval jó kis modernül retró poplemez, amit nyugodtan elhallgathatunk még akkor is, amikor a sorozat és/vagy a film iránti lelkesedés lassan lecseng.

 

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Fergie - Labels or Love
2. Jennifer Hudson - All Dressed in Love
3. Duffy - Mercy
4. Nina Simone - The Look of Love
5. Morningwood - New York Girls
6. The Weepies - All This Beauty
7. Kaskade - I Like the Way
8. Jem - I’s Amazing
9. The Bird & The Bee - How Deep Is Your Love
10. India.Arie - The Heart of the Matter
11. Mairi Campbell and Dave Francis - Auld Lang Syne
12. Bliss - Kissing
13. Al Green fet. Joss Stone - How Can You Mend a Broken Heart
14. Run-D.M.C. feat. Steve Tyler and Joe Perry - Walk This Way
15. The Pfeifer Broz. Orchestra - Sex and the City Movie Theme