Főkép

A lengyel Riverside valahol a Porcupine Tree által irányjelzett ösvényen halad, vagyis jóféle progresszív rock/metal zenét játszanak némi pszichedeliával vegyítve. A hasonlóság egyből szembeötlő mind a zenét, mind pedig Mariusz Duda énekhangját tekintve, azonban mégsem mondható, hogy szimpla koppintásról van szó. Talán ebben a műfajban is el lehet még újat mondani, nekem legalábbis kiapadhatatlannak tűnik ezen zeneszerzők kreativitása.

Bár a Riversidera nem jellemző, hogy nagyon csapong a stílusok között, mert minden lemezük ugyanazt (az egyébként színvonalas) stílusú zenét rejti, szemben a Porcupine Tree-vel, akik lemezről lemezre újabb zenei megoldásokkal és egyéb műfajokba való belekóstolgatással teszik izgalmasabbá a produkciókat. Ez persze nem von le semmit lengyel barátaink életművének értékéből, mert kiszámíthatósága ellenére azért minden lemezük nagyon igényes. Mind közül is a kedvencem a 2005-ös Second Life Syndrome.

A lemez címe és a Travis Smith által készített szürreális borítókép egyértelműen a tudathasadásra utal, s ez adja a legtöbb dal témáját is, vagyis mondhatni konceptlemezről van szó.

Az intróként szolgáló sejtelmes „After” után következő „Volte-Face” tartalmaz minden elemet, amiért szerethető ez a zene: rengeteg váltással tarkított, témahalmozós progresszív metal, ami szerencsére nem esik túlzásba, mivel a lengyelek is inkább dalokat írnak, amiben mellékesen megmutatják hangszeres tudásukat, nem pedig fordítva. A nyugodt, szép dallamok jól megférnek a keményebb durvulásokkal és Mariusz Duda is bátran játszik a hangjával, ahogy azt az adott nóta megköveteli.

A korongon több tisztán lírikus hangulatú dal, vagy dalrészlet is van, amik nagyon jól sikerültek. Ilyen a „Conceiving You”, ami egy kellemes zongorajátékra épül és fájdalmasan szép gitárszólókkal díszített. De még ennél is szebb az „I Turned You Down”, ami egy hihetetlenül megható és drámaian csodálatos darab.

De van itt igazi metalos zúzda is a lendületes, de szintén összetett „Artificial Smile” és az instrumentális „Reality Dream”-sorozat újabb darabja, valamint a zaklatott és hosszúra nyúlt „Dance With The Shadow” képében.

Külön kiemelendő még a címadó dal, ami több mint negyed órás és rendkívül változatos tétel, ami szerkezetében és hangulatilag is megegyezik a Porcupine Tree „Anesthetize” című dalával. Az instrumentális és nyughatatlanul zakatoló bevezetés után fogós verzék és szerethető refrén következik, miközben az érzelmi csúcspont felé haladunk, majd a végén a megnyugtató és kellemes befejezéshez érünk.

Nem mondom, hogy csodákra képes ez a zene, de ha valaki átadja magát és csak sodródik a hangokkal, egészen különleges élményben lehet része.

Az együttes tagjai:
Mariusz Duda - basszusgitár, ének
Piotr Grudzinski - gitár
Piotr Kozieradzki - dobok
Michal Lapaj - billentyűk

A lemezen elhangzó számok listája:
1. After
2. Volt-Face
3. Conceiving You
4. Second Life Syndrome
5. Artificial Smile
6. I Turned You Down
7. Reality Dream III.
8. Dance with the Shadow
9. Before

Diszkográfia:
Out of Myself (2003)
Voices in My Head (2005)
Second Life Syndrome (2005)
Rapid Eye Movement (2007)
Anno Domini High Definition (2009)