Főkép

Nemrégiben azon viccelődtünk egy barátommal, hogy amikor a koncerten az előadó a közönséget énekelteti maga helyett, nem igazán dolgozik meg a pénzéért. De mi a helyzet akkor, ha egy számot, jelen esetben a „What Are Their Names?” címűt kizárólag a közönség aktív közreműködésével adhat elő hitelesen egy együttes?

Nos, a Crosby, Stills, Nash & Young esetében ez maga a kiteljesedett fenség és tökéletes egybeolvadás.

Úgy tűnik, hiába ostorozzák a zenészeket politikai állásfoglalásukért, vannak még olyanok - ráadásul szép számmal -, akik vevők a határozottságra és a puszta zenén túlmutató elkötelezettségre. S noha Beethoven is hibázott, amikor eredetileg Napoleonnak akarta ajánlani Eroica szimfóniáját, a folk rock öregjei túlságosan régóta tartják magukat ugyanazokhoz az elvekhez, túlságosan régóta bírálják ugyanazt a fajta rezsimet ahhoz, hogy meggondolatlansággal vádolhassuk őket.

És jóllehet az is igaz, hogy a hatvanas-hetvenes évek pacifista idealizmusa így utólag inkább tűnik naivnak, mint forradalminak, legalább az előadóművészetekben hadd maradjon meg az a hit, hogy lehet tenni valamit egy békésebb, szebb világért. Aztán a hétköznapokban meg amúgy is megtapasztaljuk a birodalmi (de azt hiszem, bármilyen) politika brutalitását.

Ami pedig a zenét illeti, aki hallotta már Neil Young két legutóbbi albumát, a 2006-os Living With Wart, és az egy évre rá megjelent Chrome Dreams II-t, nagyjából tudhatja, mire számíthat a lemezen.

Az album hozzávetőlegesen felét ugyanis a Living With Warról válogatott számok teszik ki, és ugyan a többiek szerzeményei némileg elütnek stílusukban Neil Young karakteres dalaitól, elsősorban változatossá, s nem szétesővé, túlzottan eklektikussá teszik az anyagot.

A négy zenész együttműködése pedig éppoly csodálatos, mint amennyire ritkaságszámba megy. De a békéért még ők is hajlandók voltak elsimítani az ellentéteket, és legalább egy nagyszerű koncert erejéig kibékülni egymással.

Nekünk pedig nem marad más feladatunk, mint élvezni, befogadni azt, amit ők üzennek nekünk. Aztán az egy és negyed órányi emelkedettség után, visszahuppanhatunk a valóságba, hogy tovább gürcöljünk, bulizzunk, küszködjünk, pihenjünk. És újra meg újra szembenézzünk a sajnos mindig aktuális ténnyel, hogy - miként a „Living With War” címe sugallja - valóban együtt élünk a háborúval. De vajon tényleg kell?

Az együttes tagjai:
David Crosby - gitár, ének
Stephen Stills - gitár, billentyűk, ének
Graham Nash - gitár, zongora, ének
Neil Young - gitár, zongora, ének
Rick Rosas - basszusgitár
Chad Cromwell - dob
Spooner Oldham - billentyűk
Ben Keith - pedálos steel gitár
Tom Bray - trombita

A lemezen elhangzó számok listája:
1. What Are Their Names?
2. Living With War - Theme
3. After The Garden
4. Military Madness
5. Let’s Impeach The President
6. Déja Vu
7. Shock And Awe
8. Families
9. Wooden Ships
10. Looking For A Leader
11. For What It’s Worth
12. Living With War
13. Roger And Out
14. Find The Cost Of Freedom
15. Teach Your Children
16. Living With War - Theme

Diszkográfia:
Déja Vu (1970)
4 Way Street (1971) koncert
American Dream (1988)
Looking Forward (1999)
Déja Vu LIVE (2008) koncert