Főkép

Ekultúra.hu Hogyan jött az arculatváltás ötlete?

Péter Szabó Szilvi Úgy éreztük, hogy ilyen hosszú kihagyás után abszolút belefér, hogy ilyen nagyot váltsunk. Minden eddigi lemezünknél volt egy pici váltás. Valami mindig egy picit más volt: vadonatúj jelmezek, új turné, új koncert, új show. Úgy gondoltuk, hogy mivel szeptemberben lesz egy éve, hogy utoljára színpadon voltunk, egy ilyen hosszú szünet után lehet nagyobbat, intenzívebben váltani. És akkor úgy döntöttünk, hogy legyen száznyolcvan fokos ez a váltás. Ruhákban, megjelenésben, zenében, mindenben megnyilvánul ez.

Ekultúra.hu Miért pont ez a futurisztikus image jutott eszetekbe?

Péter Szabó Szilvi Nem tudom. Sok lehetőséget rejt, és eddig ugye a romantika, a középkor volt az az irány, ami meghatározta a Nox képi világát, főleg az Örömvölgy, a Vár-turné díszleteiben. Úgy gondoltuk, hogy most kicsit kalandozzunk 2050-2060 tájékára, és azt szerintem zenében is nagyon jól össze tudtuk hozni.

Ekultúra.hu Ez mit jelent?

Péter Szabó Szilvi Nagyon színes lett a lemez, nagyon változatos, és szerintem tényleg nagyon jó. Időntúl lett a címe, és a jövő héten jelenik meg.

Igazából azt, hogy miben rejlik a váltás, nem tudom megfogalmazni. Ugyanúgy, ahogy az elején, hat-hét évvel ezelőtt sem tudtam megfogalmazni, hogy milyen stílust játszunk, bár próbáltak minket besorolni mindenféle kategóriákba, de valójában a közönség fogalmazta meg azt, ami ránk a legjobban igaz: hogy noxos.

És ez is noxos, csak egy kicsit másként. Egy pár számot már hallottak a rádióban a rajongóink, és mondták, hogy persze noxos, de tényleg nem úgy, mint eddig. Aki eddig a teljes anyagot hallotta, mindenki azt mondta, hogy ez a legjobb, legkiforrottabb lemezünk. Úgyhogy nagyon kíváncsi leszek a közönség véleményére, hogyha megjelenik.

Ekultúra.hu Nem okozott nehézséget összehozni a magyar népzenét a sci-fivel?

Péter Szabó Szilvi Úgy gondolom, hogy nem, mert nagyon ügyes a zeneszerzőnk, Harmath Szabolcs. Olyan izgalmas hangzás alakult ki ebből megint - ugye ennek október 24-én lesz a bemutatója a Sportarénában -, és tényleg nagyon jól sikerült.

Ekultúra.hu Hogy fog kinézni a koncert színpadképe?

Péter Szabó Szilvi A színpadunk még a Noxtól megszokotthoz képest is rendkívüli lesz. 2005 óta csak saját színpaddal, saját fénnyel, saját hanggal, díszlettel jártuk az országot. Amilyen viszont most lesz, az még nekünk is nagyon nagy ugrás az eddigiekhez képest. Kétszintes színpad lesz, mindenféle meglepetésekkel, technikai újdonságokkal, tizenhat fős tánckarral.

Aki eddig látta a színpadterveket, mindenki azt mondta, hogy ez tényleg futurisztikus, tényleg megfoghatatlan.

Ekultúra.hu A tánckar azért továbbra is magyaros motívumokat használ majd?

Péter Szabó Szilvi Nem, az is változik. Teljesen új lett a tánckarunk, és a táncban megint csak keverednek majd a különböző stílusok.

Természetesen vannak olyan koreográfiák, amikhez tilos hozzányúlni, például az eurovíziós „Forogj világ”, hiszen az egyfajta etalon. Azt már kívülről tudja a közönség is. És még a „Szeretem”-ben vannak például olyan mozdulatok, amik közül az egyszerűbbeket láttuk, hogy velünk együtt csinálják a nézőtéren.

Szóval van egy-két elem, ami száz százalék, hogy megmarad, meg még gondolkodunk egy pár dologban, de ezek még nem forrtak ki teljesen.

Ekultúra.hu Te hogy érzed, kinek volt nehezebb a váltás: neked vagy Tominak?

Péter Szabó Szilvi Szerintem egyikünknek sem, mert tényleg azt lehet mondani, hogy az egész stáb, aki ezen dolgozik, most kétszáz fokon ég, és annyira élvezi mindenki, és teljesen bele vannak őrülve, hogy jó legyen.

A videoklipünk most lesz kész a hétvégén, és abból is láttam már az első egy percet, ami félelmetes. Levegőt nem kaptam. De még a rendezőnk is, aki nem engedi, hogy megnézzük, majd csak ha kész, nagyon odavan, és éjjel-nappal csinálja, és egészen nagyszerű lesz.

Úgyhogy izgalmas, és mindenki nagyon élvezi.

Ekultúra.hu Ez most már állandó irány lesz? Teljesen magatok mögött hagytátok a romantikát?

Péter Szabó Szilvi Igazából ez csak a megjelenésre igaz, de mi mindig úgy érezzük, hogy kell valami más, mint ami az eddigi volt, hogy ne mondja azt a közönség, hogy: „Jó. Szép. Kicsit nagyobbak voltak a tüzek, de hát olyasmi, mint az Örömvölgy-koncert volt.” Tehát hogy ne ez legyen, hanem mindig azt mondják, hogy: „Hú, ezek már megint mit raktak össze!”

Ez rengeteg munkát jelent. Körülbelül tavaly november óta foglalkozunk vele. Akkor indult el ötletszinten. Az igazán kemény, megfeszített tempójú munka viszont mostantól fog elindulni. Jönnek a táncpróbák, a zenekari próbák. Nekem külön énekórák, és akármilyen vicces, el kell kezdenem kondi terembe járni, mert ugye egy éve nem volt koncert, és azért két órát megcsinálni nehéz, főleg, hogy ez aréna lesz, ami ugyan nem vesz ki több energiát, de más.

Úgyhogy sok minden lesz.

Ekultúra.hu Lesz valami különleges a produkcióban?

Péter Szabó Szilvi Technikai újdonságok terén egyértelműen, hiszen 5.1-ben lesz hallható a koncert. Van egy-két ismerősöm, aki külföldön hallott már 5.1-ben koncertet, és mind azt mondták, hogy félelmetes a hatás.

Ezen kívül egy olyan interaktív kivetítés-technikával fogunk dolgozni, ami még Európában is új. Eddig elsősorban tudományos célokra használták. Ez egy mini-hőkamerás rendszer, aminek az a lényege, hogy a kivetítőn történtek kölcsönhatásban vannak az élő személlyel. És nem előre felvett, nem kiszámolt, hanem ha van például egy búzamező a kivetítőn, én pedig kinyújtott kézzel elsétálok a búzamező előtt, akkor a kalászok hullámzása követi a kezemet

És nem azért, mert tudom, hogy kettő-nyolcra kell odaérnem, hanem ha három-nyolcra érek oda, akkor történik, mert akkor vagyok ott.

Ekultúra.hu Gondolom, ebből DVD is lesz?

Péter Szabó Szilvi Bízunk benne. Mindenképp meg lesz örökítve. A többit pedig meglátjuk.