FőképJack McDevitt sejtelmes borítóval rendelkező kötete a Nebula-díjas sorozat első darabja. A könyv egy science fiction környezetbe helyezett krimi egy régiségkereskedő tolmácsolásában: az ő csillagrendszerek közötti nyomozásának története.

Amikor Alex Benedict nagybátyjának egy szerencsétlen tragédia során nyoma vész valahol az univerzumban, végrendeletében többek között egy rejtélyt is hátrahagy főhősünknek, s rábízza annak megfejtését.
A nyomozás egy kétszáz éves történelmi esemény sötét titkának felderítésére irányul.

A múltban az emberi faj háborúban állt a telepatikus képességgel rendelkező, hódító idegenekkel, ami végül az emberek győzelmével és békével végződött.
Mindez egy embernek volt köszönhető, mégpedig Christopher Simnek, aki összefogta a lázadókat és fondorlatos harci stratégiájával meglepte, majd több csatában visszaszorította túlerőben levő ellenségét.
Az utolsó ütközetben elesett Simet minden világon hősként tisztelik.

Alex nagybátyja azonban tudott valamiről, ami arra utalt, hogy a történelmi tényeket meghamisították egy nagyobb cél érdekében, s a nyomozásának állomásait követve egyre közelebb kerülhetünk az igazsághoz.

Mindig is érdekesnek tartottam az olyan könyveket/filmeket, amik egy már megtörtént esemény újraértelmezését, egy rég eltemetett titok felfedését mutatták be, ezért is érdekelt ez a könyv, ami teljesen, és több okból is új, és eltérő volt minden ilyen típusú műtől, amivel eddig volt szerencsém találkozni.

Míg például Dan Brown Da Vinci kódja egy általunk is ismert múlt titkáról rántja le a leplet, addig a Született stratéga teljes világa egy alaposan felépített fantasztikum.
Ez az aprólékos felépítettség egyértelmű bizonyíték a szerző előtanulmányaira, a regény világának részletes politikai, társadalmi, valamint képi bemutatása pedig McDevitt kreatív zsenijét tükrözi.
A hasonlóság a két történet között a titok felderítőjének személyisége és a múlt kérdéseire új megoldást jelentő kulcs megtalálása.

Talán pont amiatt, hogy Dan Brown könyve egy, a mi történelmünket is érintő kérdésre ad lehetséges választ, egy hajszállal izgalmasabbnak találtam, de McDevitt története is bővelkedik hasonló izgalmakban nem beszélve a megdöbbentő végső fordulatról.

Részlet a regényből