FőképA svéd The Hellacopters a korábban Entombed-tag, Nicke Andersson zenekara.
By the Grace of God című lemezük címadó számának videoklipje révén találkoztam először ezzel a bandával, és azonnal lenyűgözött az a sodró lendületű, energikus és hatalmas életérzést sugárzó dal.
Bár nem annyira jellemző, hogy efféle zenéket hallgatok, de a Hellacopters nagyon sokat adott és azóta is nagyon kedvelem őket.

Igazi feelinggel teli retro rock n rollt játszanak amúgy, némi kis punkos ízzel és teljesen sallangmentesen. A zenéből sugárzik az életöröm, a pozitív életfelfogás és a lazaság - olyan hangulata van, hogy minden bajomat elfelejtem, ha ez szól.

Hallhatóan zsigerből jön ez a srácoktól, könnyedén és egyszerűen fejezik ki magukat, olykor kicsit talán flegmán, ugyanakkor azonban vitathatatlanul értik is a dolgukat, mert minden a helyén van, aminek lennie kell.
A gitárok nem túl vastagon, de azért elég jól szólnak, akadnak szólók és remek, fogós, témák; a tempó szinte végig pörgős és az énekhang is élvezhető, dallamos és tiszta.

A Rock & Roll is Dead az együttes 2005-ös lemeze, és azt hiszem, sikerül rácáfolnia a címére.

A „Before the Fall” című dallal egyből a közepébe csapnak, innen indulhat is a házibuli és 40 percen keresztül nincs is megállás.
A pörgős nyitány után az „Everything’s on TV” képében egy jó kis slágeres dal következik, kissé talán tovább erősítve a lemez címében is megbúvó iróniát, majd ismét jól felpörget a „Monkeyboy” és nagyjából így váltakoznak a középtempós és lendületes nóták.

Kiemelhető még a „Leave it Alone”, ami egészen újszerű próbálkozás részükről: a bluesos beütésű nótában egy kis gospeles kórusrész is helyet kapott.
Nagyon szeretem még a hipergyors „Bring it on Home”-ot, a záró „Time Got no Time to Wait for me”-t, de alapjában véve az egész korong kellemes hallgatnivaló, nincsenek rajta töltelékdalok, mind remek a maga módján, és már első hallásra megragadnak a hallgató fülében.

A banda idén egy feldolgozásalbumot jelentetett meg Head Off címmel, majd elindultak utolsó turnéjukra. Nagyon sajnálom, hogy nem folytatódik tovább ez a történet, mert nagyon élvezem hallgatni a lemezeiket, s másnak is csak ajánlani tudom, aki élvezi ezt a fajta kikapcsolódást!

Az együttes tagjai:
Nicke Andersson - gitár, ének
Kenny Hakansson - basszus
Robert Erikson - dob
Robert Dahlqvist - gitár
Anders Lindström - billentyűs hangszerek

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Before The Fall
2. Everything`s On TV
3. Monkeyboy
4. No Angel To Lay Me Away
5. Bring It On Home
6. Leave It Alone
7. Murder On My Mind
8. I`m In The Band
9. Put Out The Fire
10. I Might Come See You Tonight
11. Nothing Terribly New
12. Make It Tonight
13. Time Got No Time To Wait For Me

Diszkográfia:
Supershitty To The Max! (1996)
Payin´ The Dues (1997)
Grande Rock (1999)
High Visibility (2000)
Cream Of The Crap! Vol.1 (2002) válogatás
By The Grace Of God (2002)
Cream Of The Crap! Vol.2 (2004) válogatás
Rock & Roll Is Dead (2005)
Head Off (2008)