FőképGadó Gábor egészen sajátos stílusú gitárjátékát legutóbb egy Winand Gáborral közös lemezen hallottam.
Kettejüknek, úgy érzem, az egyéb projektjeikhez képest kifejezetten elvont, komoly szellemi erőfeszítést igénylő lemezt sikerült összehozniuk.
Így aztán alig vártam, hogy meghallhassam, milyenre formálja a pécsi gitáros saját friss anyagát.

Az előzmények után meglepően tisztára és direktre sikerült az új korong.

Mondom ezt azok után, hogy rögtön az első kompozíció, a „Merry hunting song after a good shot” a free jazzel kokettál, ha nem éppen teljességgel az.
És a zaklatott ritmusú és tematikájú „Russian Russian” sem tartozik a lounge jazz, a bárzene leendő örökzöldjei közé. Úgy is mondhatnánk, nincs a lemezen egyetlen slágergyanús szerzemény sem.

Érezhető viszont egyfajta koncepció, leginkább csak kisejthető gondolati keret, amire a lemez és a számok címe is utal. Ám első és sokadik hallásra sem bukkannak fel a Bizáncra, a bizánci stílusra jellemző skálák, frazeálás és motívumok.
Hacsak a színességet és túldíszítettséget annak nem vehetjük, de ez inkább tekinthető a keleti kereszténység fővárosának képzőművészetére, mintsem annak visszaszármazott zenéjére jellemzőnek.

Egyszóval nem tudom pontosan megfogalmazni, mitől bizánci a lemez, azt azonban egyértelműnek érzem, hogy az album kulminációs pontja a „Mirandola” barokk fantáziát idéző középrésze és az azt körülölelő be- és kivezetésben azonosítható.

És ugyancsak ebben a számban derül ki, micsoda telt teste van ennek a zenének. Ez az a muzsika, amit nem lehet mp3-lejátszókon, buszon utazva élvezni igazán, hanem legalább jó minőségű felvételről, de valószínűleg inkább élőben érdemes meghallgatni, hogy tökéletesen elmerülhessünk benne.

Amit a jazz-zongorázásban Keith Jarrett szóló koncertlemezei képviselnek, ugyanezt látom Gadó Gábor jelenlegi projektjében.
A régi és az új, a musica antiqua és a modern musica nova tökéletes fúzióját, ami jellegénél fogva kívül esik időn és téren; igazi nem evilági zene, ami azonban mindennapjainkban is éppúgy élvezhető.

Zenei meditáció ez, ami egy ihletet pillanatban valóban közelebb emelhet valamiféle transzcendens minőséghez, amit, legyen bár isteni vagy emberi, mindenképp keresni érdemes a művészetben és az életben is.

Előadók:
Gadó Gábor - gitár
Matthieu Donarier - szaxofon
Rozmán Lajos - klarinét, basszusklarinét
Fábry Boglárka - marimba, vibrafon
Gál Béla - cselló
Szandai Mátyás - nagybőgő
Sebastien Boisseau - nagybőgő
Martos Attila - nagybőgő
Joe Quitzke - dob
Geröly Tamás - ütőhangszerek, hangolt ütőhangszerek

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Two songs from the Merry Hunting Season Songs cycle: I. Merry hunting song after a good shot
2. Russian Russian
3. Avicenna
4. Wandering exile 1
5. Mirandola
6. Kismet
7. Two songs from the Merry Hunting Songs cycle: II. Lofty thoughts of the beloved in the shadow of a herd of stag
8. Byzantium
9. Steps - intervals
10. Night music
11. Wandering exile 2
12. Contemplation
13. ????????

Diszkográfia:
Special Time (1990)
One Glimpse Is Not Enough (1999)
Greetings From The Angel (2000)
Homeward (2001)
Modern dances for the advanced in age (2004)
The Second Coming (2004)
Byzantium (2008)

Kapcsolódó írás:Gábor Winand and the Gábor Gadó Quintet: Opera Budapest