FőképRejtő Jenő egyik legismertebb művéből 1963-ban rajzolt képregényt Korcsmáros Pál, és a Képes Kiadó áldásos tevékenysége folytán ez is megjelent keményfedelű kötetbe foglalva, kiszínezve, méltó formátumban.

Rejtő számos emblematikus figurát alkotott. Ezek közül A 14 karátos autóban Vanek B. Eduárddal találkozhatunk. Ugyan nem ő a főszereplő, ám a legmókásabb csóka mind közül.
Az egykori mosolyakadémikus elszegődik a frissen milliomossá vált kalandor, Gorcsev Iván személyi titkárának, akit helyettesítendő az idegenlégiót is megjárja.

(Hogy milyen remekül sikerült Korcsmáros Pálnak eme kiváló férfiút megrajzolnia, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Képes Kiadó saját, Eduárd Képregénybolt nevezetű üzlethelyiségében megtekinthető Vanek úr szobra.)

Ami a valódi főszereplőt illeti, vele kapcsolatban hadd idézzem eme klasszikussá vált sorokat: „Gorcsev Iván, a Rangoon teherjáró matróza még huszonegy éves sem volt, midőn elnyerte a fizikai Nobel-díjat. Ilyen nagy jelentőségű tudományos jutalmat e poétikusan ifjú korban megszerezni példátlan teljesítmény, még akkor is, ha egyesek előtt talán szépséghibának tűnik majd, hogy Gorcsev Iván a fizikai Nobel-díjat a makao nevű kártyajátékon nyerte el Noah Bertinus professzortól. De végre is a kákán csomót keresők nem számítanak; a lényeg a fő: hogy Gorcsev Iván igenis huszonegy éves korában elnyerte a Nobel-díjat.”

A jóképű ifjú emellett verekedésben is kiválónak mutatkozik, valamint hamar elnyeri egy igen gyönyörű és nemes hölgy szerelmét - ám hogy a keze is az övé legyen, ahhoz reménybeli apósa, az egykori öklöző Európa-bajnok, Gustave Laboux pár pofon mellett azt a feladatot is kiosztja, hogy szolgáljon pár évet a légióban.

Ivánnak ez meg sem kottyanna, csakhogy akarva-akaratlanul belekeveredik abba a titkon zajló nemzetközi eseménysorozatba, melynek lényege, hogy az ellenséges csoport eltulajdonítson egy 14 karátos arannyal bélelt Alfa-Romeo-t, ami történetesen Ivánunk szíve hölgyének az autója.

A szokásos rejtői poénok és csavarok, félreértések, álnevek és bunyók garmadája következik, megannyi izgalom és kacagás, meg szállóigévé vált beszólás, majd a több mint szívhez szóló happy end.
Akinek ennyi nem elég a pompás szórakozáshoz, az keressen magának valót.