Főkép

Jelen kiadván az öreg motoros Iron Maiden rajongók számára semmi érdekességgel nem bír, hiszen válogatáslemez. Talán egyedül Derek Riggs borítófestménye jelenthet némi izgalmat, mivel az idei turné színpadképére jellemző egyiptomi elemeket ötvözi remekül mindnyájunk kedvenc szörnyfigurájával – no meg a korábbi (Powerslave és Somewhere in Time) lemezborítókkal.

Hajlok arra, hogy a mostanában elterjedt kiadói gyakorlat produktumáról van szó, amely szerint a koncertkörútra induló zenekarok kiadványait némi extrával kiegészítve, turnékiadványként terítsék a piacon, így növelve a koncertek látogatottságát, másrészt pedig a látottaktól fellelkesült nézők begyűjthessék a „legutolsó” albumot kedvenceiktől.

De ugyebár ez a lemez igazából azoknak az újsütetű rajongóknak kedvez, akiknek polcán még nem sorakozik katonás rendben az Iron Maiden összes. Azoknak az ifjoncoknak, akik nem bakelitkorongokon kezdték az ismerkedést ezen alapvetésű banda életművével, hanem a kilencvenes évek vége felé, vagy napjaink CD-lemezein hallották első ízben Bruce énekét és Adrian gitárjátékát.

Mert ugyebár, ha ezt a szempontot veszem figyelembe, akkor nagyon jó válogatásról beszélhetünk, hiszen a kimazsolázott évtized a Maiden legjobb korszaka volt. Még akkor is, ha szigorúan nézve nem tízről, hanem csak hat évről van szó, elvégre 1982 és 1988 a két szélső dátum, ahonnan felvételek kerültek a korongra. Az első két album anyagát (Iron Maiden és Killers) ugyanis a nemrégiben DVD formátumban is megjelent Live After Death koncertfelvételei képviselik.

A „Somewhere Back In Time World Tour” névre elkeresztelt világméretű retróbuli majd mindenütt teltházzal fut, ami jelzi a zenekar felé irányuló töretlen érdeklődést, s ez remélhetően az idei Sziget kezdőnapján nálunk is hasonlóképpen alakul. Az biztos, akik annak idején nem voltak ott a BS parkolójában (és biztos vagyok benne, hogy a távollévők vannak többségben), azokra mindenképpen korszakos élmény vár.

Bemelegítésre, koncert előtti hangulatfokozásra ideális ez a gyűjtemény, hiszen a legjobb nóták kerültek fel rá (sajnos a hossza miatt kimaradt az egyik kedvencem, a „Rime of The Ancient Mariner”). Itt van viszont a „Wasted Years” hátborzongató kezdése; de ha kezdésről beszélek, akkor muszáj megemlítenem a Ponyvaregényben elhangzotton kívül legtöbbet hallgatott bibliarészletet a „The Number Of The Beast” elején. Vagy Churchil legendás beszédét, melyhez fogható jelentőségűvel még nem találkoztam idehaza a legutolsó rendszerváltás óta (igaz előtte se nagyon).

Na persze ez az album nem az intrók és bevezetők miatt élvezetes, hanem az egymás után sorjázó, klasszikus metal nóták miatt. Elvégre egy „2 Minutes To Midnight” vagy „Can I Play With Madness” kaliberű opust illik ismerni. Akárcsak a koncert-kedvenc „Run To The Hills” jellegzetes Maiden-galoppját, aminek ereje jelképes futásra készteti az embert. De említhetem még a „Phantom Of The Opera” megtorpanásokkal, tempóváltásokkal tarkított hét percét is. Nem sorolom tovább, hiszen majd mindegyik számban van valami egyedi, miközben jellegzetesen maidenes az egész.

Aki kellőképpen megszállott, és az utolsó élvezetet is ki akarja préselni a CD+koncert párosításból, az bizonyára alaposan memorizálja a digitalizált zenét, hogy aztán a helyszínen összevesse a valósággal.
Mennyire jelent pluszt négy gitáros az eredetileg három húrnyűvőre komponált daraboknál? Csak vastagabban szólalnak meg az örökzöldek, avagy hozzátesznek apró frikcsiket, amitől még jobban megbolondul az egész? Már csak ezért is érdemes lesz kimenni a Szigetre.

Az együttes tagjai:
Bruce Dickinson - ének
Dave Murray - gitár
Adrian Smith - gitár
Steve Harris - basszus
Nicko McBrain - dob

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Churchill’s Speech
2. Aces High - élő
3. 2 Minutes To Midnight
4. The Trooper
5. Wasted Years
6. Children Of The Damned
7. The Number of The Beast
8. Run To The Hills
9. Phantom Of The Opera - élő
10. The Evil That Men Do
11. Wrathchild - élő
12. Can I Play With Madness
13. Powerslave
14. Hallowed Be Thy Name
15. Iron Maiden - élő

Diszkográfia:

Iron Maiden (1980)
Killers (1981)
The Number Of The Beast (1982)
Piece Of Mind (1883)
Powerslave (1984)
Live After Death (1985) koncert
Somewhere In Time (1986)
Seventh Son Of A Seventh Son (1988)
No Prayer For The Dying (1990)
Fear Of The Dark (1992)
A Real Live / Dead One (1993) koncert
Live At Donington (1993) koncert
The X-Factor (1995)
Best Of The Beast (Best of)
Virtual XI (1998)
Brave New World (2000)
Rock In Rio (2002) koncert DVD
Edward The Great (2002) válogatás
Beast Over Hammersmith (Eddie’s Archive) (2002) koncert
Best Of The B’Sides (Eddie’s Archive) (2002)
The BBC Archives (Eddie’s Archive) (2002)
Dance Of Death (2003)
Death On The Road (2005) koncert
A Matter Of Life And Death (2006)
Live After Death (2008) koncert DVD
Somewhere Back in Time (2008) válogatás
The Final Frontier (2010)
En Vivo (2012) koncert

Kapcsolódó írás:

Maiden Heaven: Tribute to Maiden (CD)