Főkép

A Rage igazi veterán német power metal zenekar, több mint 20 évre visszatekintő múlttal és hatalmas diszkográfiával.

Őszintén szólva munkásságuknak csak igen elenyésző részét ismerem. Ismeretségünk a „Lingua Mortis” című szerzeménnyel kezdődött, amit jelen ajánló tárgya követett, és itt vége is lett a mélyebb barátságnak, mert a többi lemezük valami oknál fogva nem tudott elbűvölni. Ez a kettő viszont annál inkább.

A ’90-es években még nem volt annyira jellemző a klasszikus hangszerelés és a metal hangzás összeolvasztása, így a Rage két zenei fúziós kísérlete üde színfoltként jelent meg a színtéren. Azóta persze már ez sem újdonság, hiszen minden második bokorból előugorhat egy ilyen összeállítású csapat, tehát mondhatni divat lett ez a megközelítés, és a rengeteg ilyen irányú alkotás némileg elcsépeltté tette ezt a műfajt annak ellenére, hogy a mai napig általában azért izgalmasan hangzanak ezek a megoldások.

A Rage azonban már a kezdeteknél ott volt: a Lingua Mortis album szinte egy időben jelent meg a svéd Therion szintén úttörőnek számító, legendás Theli lemezével, ami a műfaj alapművének tekinthető, majd két évre rá követte ezt a XIII elnevezésű lemez, ami ugyanezt az irányt vitte tovább.

Ez a korong az elejétől a végéig a melodikus power metal és a nagyzenekari hangzás gyermekeként jött a világra, és mindkettőtől egyforma arányban örökölt, épp csak a nagy kórusok hiányoznak, és akár Therion is lehetne.

Bár Peavy hangja elsőre kicsit furcsa lehet azoknak, akik nem ismerik, azért meg lehet barátkozni vele, és ha ezen túltettük magunkat, akkor keresve sem lehet találni hibát ezen a lemezen. Először is rendkívül jól szól: a metalos hangszerek rendesen megdörrennek, különös tekintettel a basszus erőteljes, mélyen döngölős hangzására, de a klasszikus hangszerek sem tűnnek el a vastag riff-falak mögött: ahol kell, hangsúlyosak, máskor pedig lágyan és halkan szólnak.

Ami még nagyon fontos és elengedhetetlen követelmény egy ilyen lemez esetében, hogy jó dalok szerepeljenek rajta. Rage-ék itt sem hibáztak. Az anyag rendkívül változatos: a félelmetes atmoszférájú, doomos tételtől (From the Cradle to the Grave) az energikus és melodikus, tempósabb szerzeményeken (Days of December, Sign of Heaven), az epikus dalokon keresztül (Turn the Page, Immortal Sin) a lírai hangokig (Incomplete) megszólal itt minden, tökéletes egységet alkotva úgy, hogy egyik sem tűnik idegennek és ráadásul mind elég fogós ahhoz, hogy néhány hallgatás után megmaradjon a fülben.
Érdekességként meghallgatható egy Rolling Stones-klasszikus (Paint it Black) is „rédzsesítve”.

Nálam valamiért mindig télen kerül elő ez a lemez, szinte már hagyomány, hogy a hideg hónapokhoz kötöm, mert első alkalommal is télen hallgattam és mondhatom, nagyszerűen fel tudja melegíteni az ember lelkét a hideg időben, de ha valaki szereti ezt a fajta zenét, az bátran próbálja meg bármelyik évszakban!

Az együttes tagjai:
„Peavy” Wagner – ének, basszusgitár
Chris Efthimiadis - dobok
Spiros Efthimiadis - gitár
Sven Fischer – gitár

Közreműködők:
Christian Wolff - zongora
Lingua Mortis Orchestra

Az albumon elhangzó dalok listája:
1. Overture
2. From the Cradle to the Grave
3. Days of December
4. Changes
*Sign of Heaven
*Incomplete
*Turn the Page
5. Over and Over
6. In Vain (I won’t go down)
7. Immortal Sin
8. Paint it Black
9. Just Alone

Diszkográfia:
Avanger – Prayers Of Steel (1985)
Avanger – Depraved To Black – EP (1985)
Reign Of Fear (1986)
Execution Guaranteed (1987)
Perfect Man (1988)
Secrets In A Weird World (1989)
Reflections Of A Shadow (1990)
Extended Power – EP (1991)
Trapped (1992)
Beyond The Wall – EP (1992)
The Missing Link (1993)
Refuge – EP (1993)
Power Of Metal – Live CD (1994)
10 Years In Rage (1994)
Black In Mind (1995)
Lingua Mortis (1996)
End Of All Days (1996)
Higher Than The Sky – EP Japan (1996)
Live From The Vault – EP Japan (1997)
XIII (1998)
In Vain „Rage In Acoustic” (1998)
In Vain I-III (1998)
Ghosts (1999)
Welcome To The Other Side (2001)
Unity (2002)
Soundchaser (2003)
From Cradle To The Stage (2004) koncert DVD és CD
Speak Of The Dead (2006)
Full Moon in St. Petersburg (2007) DVD
Carved In Stone (2008)
Gib Dich Nie Auf (2009) EP
Strings To A Web (2010)
21 (2012)