FőképMivel a „Spéciale Dorp” sör igencsak jól fogy, a De Ruiter sörgyár megnyugtató haszonnal zárja az éveket. Ám a 19. század végének forradalmi eseményei nem hagyják érintetlenül a tradicionális módszerekkel működő üzemet.

A mindennapi megszokás állóvizét előbb egy új találmány, az alsó erjesztéssel készülő német-cseh „lager” sör sikere kavarja fel, ezzel egy időben azonban az egyre öntudatosabb munkásság követelései magát a folyamatos termelést veszélyeztethetik.
És bár Belgium eredményesebben ellenáll a lázongóknak, mint a hagyományosan szabadabban gondolkodó Franciaország, a kiszabadult szellemet nem tudja visszatuszkolni a börtönéül szolgáló palackba.

Közben titokzatos idegen érkezik Dorpba, akiről hamar kiderül, hogy Steenforték örökbe fogadott fiának, Noëlnek német hitvese.
Noha az idegenben megköttetett frigyet kénytelen elfogadni, az élvhajhász Charles szemet vet a jövevényre, az őt egykori szerelmére emlékeztető Margritra, és buja vágyait egy véletlen találkozás során félreérthetetlenül ki is nyilvánítja.

Az eddig sem volt kétséges, hogy a jövő a vállalkozó, merész szellemiségűeké, Charles pedig egyértelműen e csoportba tartozik, ám hogy miként tegyen szert önállóságra, amivel kikerülheti érdekből elvett felesége vétójogát, arra eleinte még nem talál megoldást. Ehhez egy hozzá hasonlóan mindent az anyagi-üzleti érdekeknek alávető asszonyra van szüksége, akire épp Margrit személyében lel rá.

A Steenfort család, a modernkori sörfőzés és az érett európai kapitalizmus történetét végigkövető Sörmesterek-trilógia második kötete sem okoz csalódást. Akad benne kaland és erotika, a kiváló cselekményszövés, az eltalált jellemek és a nagyszerű rajzok pedig önmagukban is garanciát nyújtanak a tartalmas szórakozásra.

Eddig a Sörmesterek sorozat alábbi könyveiről írtunk:Sörmesterek – A Steenfort család 1.
Sörmesterek – A Steenfort család 2.

Kapcsolódó írások:Jean Van Hamme: Családi ügy
Philippe Franq - Jean Van Hamme: Largo Winch 1. – Az örökös
Philippe Francq - Jean Van Hamme: Largo Winch 2 - A W konszern
Philippe Francq - Jean Van Hamme: Largo Winch 3 - Ellenséges felvásárlás