FőképMár a Megasztár sem tudott lekötni két adásnál tovább, a Csillag születikről pedig egyenesen csak hallomásból értesültem. Így Kovácsovics Fruzsinát is csak képeken láttam először, mindenféle zenei körítés nélkül.

Ugyan a power pop punk királynő imidzs különösebben nem zavart, azért tartottam tőle, hogy egyszerű Avril- vagy Paramore-utánzatról lehet szó, akit jól „összeraktak” az arculattervezők, s nem hogy eredetiség nincs benne egy fikarcnyi sem, de még a hangja is tucat számba megy, arról már nem is beszélve, hogy a zenéje valamiféle buta egy-négy-ötös katymasz lehet, amit szintetizátorokkal és számítógépekkel „javítanak fel”.

Mindezek után kimondottan kellemes meglepetésként ért, hogy a debütáló albumra felkerült számok javarésze country-popba ágyazott soft rock, vagyis nem pusztán tökéletesen fogyasztható, hanem kellően változatos és igényes is, habár valóban sok hangszer szólal meg szintetizált formában.

Azért az indítás meglehetősen dinamikus, főképp a „Féktelen száguldás”, mely számban ténylegesen is felfedezhetők itt-ott a pop punk elemek.
Viszont a „Titkos napló”-tól fogva szinte végig az akusztikus gitárhangzással ércesített popdalok dominálnak néhány kisebb, tisztán popzenés kitérővel, mint amilyen a „Csak halld a szívverést” és a „Ki vagyok én”.

Az albumon szereplő egyetlen saját darab, az „Üzenet a nagyvilágnak” még akkor is nagyszerűen eltalált dal, ha témáját tekintve legfeljebb a kamaszkorból épp kinövőket szólítja meg.
Ráadásul a mai tiniknek épp azt a szerepösszecsúszását énekli meg, amit személy szerint kifejezetten vészes tendenciának ítélek, mégis annyi báj van ebben a lányban, hogy tőle valahogyan elfogadom a klasszikus kamaszkor kitörlődését az életünkből.

A lemez két leghatásosabb dala Jamie Winchester kivételes dalszerzői kvalitásairól tanúskodik.
„A sosevolt nyár” úgy gyönyörű, hogy sikerül elkerülnie a nyálasságnak még a sugallatát is, a lemezt záró, és egyben címadó „Üveggolyó” pedig afrikaiasan szinkópált, elcsúsztatott ritmusaival egészen felpezsdíti a vérünket.

Valahol mégis van értelme tehát a tehetségkutató vetélkedőknek. Kovácsovics Fruzsina kedves, kellemes és ezért szeretnivaló albuma legalábbis ezt tűnik bizonyítani. A profi rásegítéssel létrehozott első album pedig akár egy fényes karrier kezdetét is kijelölheti.

Közreműködiők:
Kovácsovics Fruzsina - ének, gitár

Háry Péter - dobprogramok, billentyűs hangszerek, basszusgitár
Varga Zoltán - gitár, dobprogramok, basszusgitár
Kellermann Kristóf - elektromos gitár
Kámán Andrea - vokál
Jamie Winchester - gitár, programok
Hrutka Róbert - gitár, mandolin
Kottler Ákos - dob
Giret Gábor - basszusgitár
Galambos Zoltán - zongora, Hammond-orgona, Fender Rhodes
Dely Domonkos - vokál, ütőhangszerek
Schmidt Vera - vokál
Dandó Zoltán - gitár
Sipeki Zoltán - gitár
Koch Ernő Richárd - gitár

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Hazatalálsz
2. Féktelen száguldás
3. Titkos napló
4. Csak halld a szívverést
5. A sosevolt nyár
6. Napsugár
7. A túlsó part
8. Jó a rosszban
9. Játssz még!
10. ki vagyok én?
11. A tükör másik oldalán
12. Üzenet a nagyvilágnak
13. Üveggolyó

Diszkográfia:
Üveggolyó (2008)