Főkép

Örvendetes, hogy folytatódik a kiadó krimisorozata, hiszen így az angolszász nyelvterületen kívül élő írók is esélyt kapnak a bemutatkozásra. Azért viszont már kevésbé lelkesedem, hogy egy sorozat harmadik részével kell kezdenem az ismerkedést. Ráadásul, mivel Jo Nesbo nem átallja ugyanazt a főszereplőt szerepeltetni mindegyik kötetben, sőt mi több, gyakorta utal a vele korábban megtörtént eseményekre, joggal érzem úgy, lemaradtam valamiről. De talán még nincs minden veszve, reménykedem jelen kötet sikerében, ami megteremtheti a lehetőséget az előzmények pótlására. Sietve hozzáteszem, angol nyelven is össze-vissza sorrendben jelentek meg Harry Hole estei, szóval nem csak mi jártunk így.

Visszatérve a regényre: akárcsak a skandináv krimik eddig megjelent darabjai, a Vörösbegy is szerencsés választás a modern krimiket kedvelők számára, ha izgalmas, életszagú, jól megírt, szereplőábrázolásban kidolgozott, logikusan felépített könyvre vágynak. Hősünk, Harry Hole az oslói rendőrség gyilkossági nyomozója, ex-alkoholista, özvegy, száraz humorú (ezt egyedül munkatársa, Ellen Gjelten értékeli) figura, aki korábbi, elhíresült ügyei (ausztrál küldetés, bangkoki eset), no meg az amerikai elnök látogatásakor végbevitt „hőstette” révén közismert a testületnél. Jelen történetből a norvég történelem kevésbé közismert időszakát, a második világháborús évek német megszállását, társadalmi kihatását, napjaink fasiszta szerveződéseit, a múlt felemás megítélését ismerhetjük meg. Na meg egy izgalmas krimit.

A cselekmény két szálon fut, egyrészt napjaink Norvégiája, másrészt a keleti fronton harcoló norvég ezred váltakozása már önmagában is megadja azt a ritmust, feszültséget, ami leköti az olvasót, egészen a zseniális végkifejletig. Mindezt kiegészíti Hole magánélete, ami ugyan nem annyira hangsúlyos, mint Mankell nyomozójának esetében (Kurt Wallander), de mivel szervesen kapcsolódik az ügyhöz, mi is részesévé válunk „visszatérési kísérleteinek”. A lezáratlan ügyek pedig ígéretes folytatás lehetőségét sejtetik - csak már olvashatnám.

Részlet a regényből