FőképA Sziget nemzetközi mércével mérve is az európai topfesztiválok között van, s szerte világban viszi jóhírét az országnak és a fővárosnak. Két éve nem kér, és nem kap állami támogatást, viszont 1,5 milliárd Ft hasznot termel az országnak, mindezeken túl jelentős turisztikai és egyéb gazdasági hozadéka is van. S nem utolsó sorban olyan kulturális értékeket, izgalmas programokat hoz el a hazai közönségnek, melyeket csak itt van alkalmuk élvezni. Jelentőség ide, kulturális misszió oda, vannak, kik ellehetetleníteni akarják a Szigetet, mondván kibírhatatlanul hangos, mások – jó magyar szokás szerint - folytonosan fanyalognak, hogy túl drága. Előbbieknek megnyugtatásul, túl azon, hogy két nappal rövidebb lesz idén a fesztivál, olyan új zajvédő-technológiákat vezetnek be idén a szervezők, melyek még hallkabbá teszik az - amúgy a kerületek környezeti zaja által elnyomott - kiszűrődő Sziget „zajt”.
A drágállókkal pedig számoljunk együtt: durva számítással egy teljesárú ottalvós bérlettel bíró látogatónak – miután naponta 200 program van a Szigeten – egy program 37 forint 50 fillérbe kerül. Ez nyilván túlzás, hisz nem lehetünk ott minden programon, de a felmérsekből kiderül, hogy egy napi látogató 9-10órát tölt kint a Szigeten, ezalat átlagban 5-6 programot tekint meg. Ez azt jelenti, hogy a Szigeten egy koncert cca 1400 forintba kerül, ami nemcsak a külföldi, de a magyar zenekarokat tekintve is igencsak olcsó.
Vagy nézzük más oldalról: egy fővárosi szólókoncert (mondjuk a BS-ben) – külföldi fellépő esetében - manapság átlagárban 12-13.000 forint. Ha valaki egy nemzetközi sztárra kíváncsi, miatta jön ki napijeggyel a Szigetre, ő is 8000 forintból megússza, nem beszélve, hogy egy hazamenős bérlettel – csupán napi egy koncertet számolva – 6000 forintból van meg egy koncert. És nem is akármilyen! Bárhogy számoljuk, a Szigeten még mindig a legolcsóbban jutunk kedvenc zenekarainkhoz. A fanyalgók azt sem veszik számításba, hogy szerte európában hasonló fesztiválra sokkal drágábban lehet bejutni, a Sziget világviszonylatban is jelentős kínálattal bír és a nemzetközi fesztiválokat tekintve átlagban a felébe kerül. Azt sem veszik figyelembe, hogy a zenekarok nem jönnek olcsóbban a Szigtere csak azért, mert itt alacsonyabb az átlagkereset, mint mondjuk Dániában, s a technika sem lesz ezért olcsóbb. A Sziget ennek ellenére még mindig igyekszik a magyar lakosok péztárcájához igazodni. Teheti ezt egyrészt a szponzori támogatások miatt, másrészt, mert a helyszínért nem kell fizetni. Az idei alkalommal, a fesztivál lerövidítése azt is lehetővé tette, hogy a tavalyihoz képest nem kellett jegyárat emelni.

Jegyárak:
Ottalvós bérlet: 37.500. Ezért jár egy nulladik és egy mínusz egyedik nap is. A fesztivál öt napjára szól a hazamenős bérlet, ami 30.000 forintba kerül. Napijegy a fesztivál öt napján és a nulladik napon 8.000 Ft. A mínusz egyediken, azaz a Magyar Dal Napján 2.500 ft lesz a beugró.

SZIGET 2008 PROGRAMHELYSZÍNEK

NAGYSZÍNPAD


Mínusz egyedik.
Magyar dal ünnepe egy egyszeri, monsterkoncerttel melegíti be idén a Szigetre érkezőket. A magyar könnyűzenei kultúra, a dalszerzők és előadók több évtizede nem tapasztalt összefogásának ad teret augusztus 11-én, a Sziget mínusz egyedik napján, a Hajógyári Szigeten. A fesztivál Nagyszínpadán délután 4-kor kezdődő monstrekoncerten az elmúlt öt évtized beat-pop-rock daltermésének emblematikus szerzeményeiből hangzik majd el egy hétórás válogatás, olyan ünnepi hangulatot teremtve, ahol a „magyar dal” áll középpontban.

Nulladik
Kontinenseket átívelő Iron Maiden koncertturné egyik állomása lesz az idei Sziget. A nulladik napon a legendás zenekart Steve Harris lánya, Lauren Harris és zenekara vezeti föl a Nagyszínpadon.

Rövidebb, de erősebb programot ígértek idén a szervezők. És lám, a Nagyszínpad kínálata felülmúl minden eddigi kínálatot olyannyira, hogy az idei felhozatalban több olyan fellépő is van, kik szerte a világban headlinerként lépnek fel különböző fesztiválokon, s a Szigeten már csak korábbi sávokban volt nekik hely. Idén a sztársorban olyan zenekarokat köszönthetünk, mint a The Kooks, a Jamiroquai, a Sex Pistols, az R.E.M vagy a The Killers. Jön továbbá – korábbi sávban - a Kaiser Chiefs, az utóbbi évek brit gitárzenei felhozatalának egyik legszellemesebb, legslágeresebb és egész biztosan egyik legsikeresebb zenekara. Itt köszönthetjük Serj Tankiant, a világ egyik legkeresettebb rockzenekarának, az eklektikus System Of A Downnak frontemberét. Még korábbi sávban lép színpadra az anyai ágon magyar származású kanadai-amerikai Alanis Morissette, az elmúlt bő tíz esztendő egyik legfontosabb és legsikeresebb énekesnője. Vele egy sorban énekel a Moloko énekesnője, az ír származású Róisín Murphy. És jön a `00-ás évek egyik legnagyobb hatású interkontinentális popszupersztárja, a Babyshambles. Szintén a Nagyszínpadon, a délutáni sávban lép a Flogging Molly, az egyik olyan alapzenekar, amely punk-rock alapokon revitalizálta az ír folkzenét. A Pendulum drum and bass-rock-electronica címkéjükkel körbejárták a világot Amerikától Sanghajig, hol dj-szettjükkel, hol zenekari felállásban, így büszkén jelenthetjük be a Pendulum Live-ot a Sziget 2008 Nagyszínpadán. Újra itt a Die Ärzte, mely vitathatatlanul a legnépszerűbb koncertező német punk-rockzenekar. A Nagyszínpadon köszönthetjük Európa legismertebb deszkáspunk-zenekarát, a Millencolint. És egy szupertorkú francia rockénekesnőt is köszönthetünk az idei Sziget Nagyszínpadán. Ő Mademoiselle K, akinek első nagylemeze Ça Me vexe (Hát ez felhúz) címmel robban a köztudatba. Érkezik hozzánk a pittsburgh-i Anti-Flag, mely a kilencvenes évek óta viszi tovább az Exploited vagy a Circle Jerks meglehetősen radikális szemléletmódot. Jön a rotterdami illetőségű, de karib-szigeteki ősökkel is rendelkező művész, Ziggi. Az aktuális brit indie gitárpop-színtér egyik legfelkapottabb zenekara, a Wombats szintén a Sziget vendége lesz idén és fellép a seattle-i Presidents Of The United States Of America, azaz a PUSA, a power pop mókamesterei. A nemzetközi felhozatal mellett az idei Sziget nagyszínpadán lép fel a Pannonia Allstars Ska Orchestra, azaz a PASO, Kispál és a Borz valamint a Tankcsapda. És mégegy: Tizennyolc éve nem láthattuk színpadon, idén azonban két koncerttel is megörvendezteti rajongóit az Ultra Rock Hírügynökség, azaz az URH. Július 5-én a VOLT fesztivál, augusztusban a Sziget Nagyszínpadán hallhatjuk újra az 1980-ban alakult, mindössze fél évig létezett zenekart, mely azonban alapjaiban határozta meg a nyolcvanas években kibontakozó magyar underground szcéna irányvonalát.


iWiW VILÁGZENEI NAGYSZÍNPAD
Az ínyenc hazai kínálat mellett műfaj legnagyobb nemzetközi neveit vonultatja fel idén is ez a helyszín. Az első napon Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band índítja a sort. Balogh Kálmán – tizenöt éve működő – cimbalomzenekara éppolyan nyitott az európai és balkáni vokális és instrumentális cigányzenék, mint a dzsessz előtt. • Az észak-spanyolországi Galícia a dudások hazája, onnan érkezik minden idők egyik legboszorkányosabb kopasz énekesnője, Mercedes Peón. • A Leningrad együttes a kilencvenes évek végén bukkant fel a szentpétervári és moszkvai klubokban, s szinte pillanatok alatt padlót fogott tőle a birodalom. A XXI. század orosz undergroundjának egy csapásra Leningrad lett a neve. • A nigériai Seun Kuti – a nyugat-afrikai joruba ritmusokat funkkal és dzsesszel ötvöző afrobeat irányzatot megteremtő – Fela Kuti legkisebb fia. Kilencéves korától vokalistaként szerepelt Fela Egypt 80 nevű zenekarában, s közben zongorázni és szaxofonozni tanult. Tizenöt éves volt, amikor Fela meghalt 1997-ben, s akkor az ő feladata és küldetése lett, hogy az apja szellemében tovább működtesse a tizennyolc tagú zenekart.
A második napon a Fanfara Tirana, a világszerte népszerű balkáni rezeshullám legfrissebb nemzetközi durranása kezdi a koncerteket. Eltérően a hagyományos, apáról fiúra szálló falusi rezesbandák esetétől, ezt egyfajta kísérletként hozta össze néhány vállalkozó kedvű fiatal, akik arra kérték Tirana legismertebb veterán énekesét, hogy csatlakozzon hozzájuk. Hysni Zela énekével a Fanfara Tirana muzsikája így nem kevesebbre lett képes, mint hogy mindent tudjon a balkáni tüzes-pörgős tánczenéről. • Az Alamaailman Vasarat súlyos, brutális és halálpontos instrumentális etnopunk Helsinkiből. Fúvósokkal, két csellistával, dobbal és billentyűvel – Az alvilág kalapácsai névhez méltón. • A mali Rokia Traoré 1997-ben, a francia rádió tehetségkutató versenyén tűnt fel, annak nyerteseként vehette fel a ’98-ban megjelenő Mouneissa című lemezét. Két évvel később, amikor a Wanita című albuma kijött, Rokia már a legfényesebb nyugat-afrikai csillagok közé tartozott, és helyét-rangját csak megerősítette, hogy a 2003-as Bowmboi című albumán a Kronos Quartet is a közreműködők közé tartozott. • Ky-Mani Marley, a reggae-ikon Bob Marley és az asztalitenisz-csillag Anita Belnavis egyetlen közös gyermeke. A roots reggae atyai öröksége és a kilencvenes évek közepének elektronikus tánczenei stílusai egyaránt meghatározták Ky-Mani első szárnycsapásait. Az áttörést azonban az 1999-es The Journey és a 2001-es Many More Roads jelentette – ez utóbbit Grammy-díjra is jelölték az év legjobb reggae-lemezeként.
A Szigte hatmadik napján Tradícionális ír muzsika melegíti be a közönséget. Az észak-írországi Altan együttes a tradicionális ír muzsika éppoly megkerülhetetlen képviselője, mint a Chieftains vagy a Clannad. A Donegal megyei – két hegedűre és harmonikára épülő – zenei hagyományt buzukival és gitárral felfrissítő zenekar őse a nyolcvanas évek elején indult Ragaime volt, melynek Ceol Aduaidh című lemezén Enya is közreműködött. • A magyar és balkáni népzene, illetve az experimentális rock felől egyaránt megközelíthető Barbaro húszéves története éppolyan gazdag kirívó sikerekben, mint hullámvölgyekben. A Barbaro az a zenekar, amely a korát messze megelőzve játszott progresszív etnorockot, a műfaji és a földrajzi határokon túlmutató világzenét. Fogadtatásának kettősségét, tanúsítja az is, hogy első lemeze, az 1990-es Barbaro a mai napig nem jelent meg CD-n, miközben a magyarországi könnyűzene egyik kultikus darabjaként tíz-húszezer forintos áron cserél gazdát a piacon. Ami pedig a Világzenei Nagyszínpadon várható a Barbarótól, az húszéves történetének maradéktalan megünneplése, a Both-Cziránku-Herpai-Zsoldos négyes mellett két őstag, Tzortzoglou Georgios és Nikola Parov közreműködésével. • Jó tíz éve annak, hogy az orientális etno-techno alapzenekarának számító angol Transglobal Underground és énekesnője, Natacha Atlas külön utakon jár, de legalábbis külön utakon koncertezik. Külön-külön a Szigeten is megfordultak, ilyen azonban még nem volt: a Világzenei Nagyszínpad kezdeményezésére most újra együtt lépnek fel. •
Mory Kante 1950-ben született Guineában, apai és anyai ágon egyaránt legendás griot családban. 2004-ben Sabou címmel egy tisztán akusztikus, a nyugat-afrikai zenei hagyományhoz minden korábbi lemezénél közelebb álló anyagot vett fel. 2005-ben be is mutatta ezt a Világzenei Nagyszínpadon, úgyhogy az idei nyárra mást tartogat: a Yeke Yeke robbanásának huszadik évfordulóját ünnepelve – „Yeke Yeke Anniversary Tour” címmel – olyan zenekart szervezett, illetve olyan repertoárt állított össze, mellyel az „afrodiszkó” fénykorát idézi meg. •
A negyedik nap: Magyarországon minden további nélkül kultzenekarnak számít már az örmény származású, moszkvai illetőségű Deti Picasso zenekar. Telt házas koncertek sokasága, közös munkák a Másfél együttessel és Grencsó Istvánnal mesélhetnének erről. A tízéves múltra visszatekintő zenekar örmény etnorockot játszik – mit játszik: zúz… Bármiféle fáradtnak tűnő, bevett klisé nélkül. • Fennállása harmincöt esztendeje alatt a Muzsikás együttes világszerte bebizonyította, hogy a magyar népzene azonos értékű az egyetemes kultúra bármely más zenei műfajával. Ausztráliától Japánig, Dél-Afrikától Észak-Amerikáig, Új-Zélandtól Angliáig olyan rangos koncerttermekben lépett fel, mint a Royal Festival Hall, a Queen Elisabeth Hall, a Théatre de Ville, a Concertgebouw vagy a Carnegie Hall. A Szigeten ezúttal kalotaszegi zenészek és táncosok társaságában muzsikál a Muzsikás. • A nápolyi szaxofonos-énekes Enzo Avitabile pályafutása lassan huszonöt éves múltra tekint vissza. Olaszország legrangosabb ütőegyüttese hordókat és dézsákat püföl, amiként apáról fiúra szállt ez a hagyomány: ahogy az ősidőkben a parasztok ütötték, hogy elűzzék a gonosz szellemeket a földjükről. Ami pedig a melódiákat illeti, azért számos pengetős: mandolinos, gitáros, mandocsellós kolléga felel, no és ugye Avitabile kiváló szaxofonjáról és ellenállhatatlanul rekedtes-meleg hangjáról sem feledkezhetünk meg. • Goran Bregovic szerb és horvát szülők házasságából született Szarajevóban, 1950-ben. Első sikereit a legendás - 1974-től 1989-ig működő - Bijelo Dugme etnorockzenekar tagjaként érte el, mely tucatnyi albumot jelentetett meg, míg a jugoszláviai háború közeledtekor fel nem bomlott. Bregovic ekkor kezdett filmzenéket írni, filmrendező barátja, Emir Kusturica biztatására. Bregovic utolsó lemeze, a Karmen with a Happy End 2007-ben jelent meg, azonos című operájának zeneanyagaként. A Szigetre azonban nem a Karmennel, hanem legújabb produkciójával, az Alcohollal érkezik Menyegzői és temetési zenekara társaságában - ám olyan dalokkal, amiket még nem hallottunk tőle: a Bijelo Dugme újrahangszerelt slágereivel.
…és az ötödik napon: a lassan két évtizedes múltra visszatekintő Csík zenekar sokáig az erdélyi és magyarországi paraszti muzsika tradicionális előadásával jeleskedett. Be sok eső, be sok sár című koncertlemezük ennek a szellemében készült. Három évvel ezelőtt azonban nagyot lépett a zenekar: a Senki nem ért semmit című albumuk egy más fajta gondolkodásmód előtt is megnyílt. Mondhatni: megszületett a magyar tradicionális-alternatív rocketno. S mi több, idén ez egy újabb Csík-csapással gyarapodott: az Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen… albumon még egy Kispál-feldolgozás és egy Quimby-darab is hallható. Ezekből hallhatunk egy csokorral, Dresch Mihály, Lovasi András és Ferenczi György közreműködésével. •Az N&SK Saint Etienne-i zenekar az orosz Leningrad francia párja: elképesztő energia, féktelen bulifíling, zeneileg pedig a punk és a ska ötvözése jellemzi - megtoldva persze a magukra valamit is adó francia bandák szenvedélyes sanzon-hagyományáva. •Tíz évvel ezelőtt alakult meg, s immár kilencedik éve elválaszthatatlan a Sziget Világzenei Nagyszínpadától a Besh o droM. Melynek pályafutása során gyakran módosult - kivált az énekesnők frontján - a felállása, de tény, ami tény: akiket vonzanak a tüzes égtájak, a rezes szólók és a szilaj ritmusok, azok a zenekar balkáni és magyar népzenei feldolgozásaitól koncerten és lemezen mindig is megkapták a magukét. • Az 1936-ban Jamaicában született Lee „Scrath” Perry a reggae és a dub egyik alapintézménye. A Szigetre Adrian Sherwooddal érkezik, ami a reggae- és dub-színtér univerzális hívei számára egyaránt különleges alkalom és ritka csemege.

MasterCard PARTY ARÉNA
A Sziget legnagyobb sátrában, az elektronikus tánczene központjában, a Party Arénában nem kisebb neveket várhatunk idén, mint Justice. A francia elektró jelenleg a létező legkúlabb dolog a popvilágban: a Daft Punk után a két grafikus-barát, Gaspard Augé és Xavier de Rosnay 2003-ban készítette el első remixét a Simian Never Be Alone című számára. Ez a siker (és a sikert támogató Ed Banger kiadó jóvoltából) azóta exponenciálisan növekszik: először a We Are Your Friends elmebeteg videóklipje keltett további feltűnést, majd számos remix olyan előadóknak, mint Britney Spears, Fatboy Slim vagy a Daft Punk, végül hosszas várakozás után 2007-ben boltokba került a Justice debütáló „†” (Cross) című albuma, mellyel a két zenész minden létező díjat besöpört. A Stress vagy a D.A.N.C.E. arcba vágóan hatásvadász, ám igen-igen szórakoztató elektronikus tánczenéje ma minden házibuli csúcspontja, mint ahogy az idei Sziget egyik kihagyhatatlan fő tánczenei attrakciója is!
Jön továbbá Carl Cox, aki fiatal kora óta hivatásos Dj, zenei nagykövet, az acid house veteránja, a techno bajnoka. • Itt játszik még a holland szupersztár Ferry Corsten, akinek bérelt helye van a világ top 10 DJ-i között. • 1998-ban találkozhattunk először DJ Observer nevével, akit újoncként az AUSTRIAN TECHNO AWARD-on a „Legjobb hazai DJ” kategóriában jelölték, ahol újoncként a 3. helyet szerezte meg. • Jack de Marseille az utóbbi években a világ legjobb DJ-i közé sorolható. Az összes neves európai klub után végre az amerikai kontinenst is meghódította. • Lucca élvonalbeli női DJ és európa-szerte a techno first lady-jeként ismerik, és készen áll arra, hogy a világ legnagyobb női lemezlovasa legyen. • A dijoni Pascal Arbez-Nicolas bemutatkozó Vitalic-albumával nem kis elismerést vívott ki magának, a nemzetközi zenei sajtó és a közönség egyaránt leborult előtte. • A Saul Milton és Will Kennard alkotta londoni drumandbass duó a kilencvenes évek óta forog a drum and bass világában. Kezdetben külön futottak be helyi karriert, majd a Chase & Status sztori 2004-ben egy remix-szel kezdődött. Szettjeikben az elektronikus zene legizgalmasabb irányzatait (garage, ragga, breakbeat) keverik. • A Metalheadz egyik legismertebb DJ-je 11 éves kora óta szívta magába az utcai kultúrát. Eleinte a hip hop és az electro érintette meg, később természetesen az acid house, de mivel a hip-hop óta imádta a breakeket, ezért a hardcore, később a jungle szippantotta magába. A DJ ismertsége 2002-ben ugrott óriásit, amikor a BBC új adóján, a 1XTRA-n ő kapta meg az egyik drum and bass műsort. Bailey a mai napig a Metalheadz rezidense, és a jellegzetes, metalheadzes hangzás zászlóvívője. •Itt lesz továbbá osztrák Philipp M. Straub, ki már több ízben járt a Hyperspace-en valamint az angol páros T.C. & Mc Jakes.

HAMMERWORLD SZÍNPAD
A HammerWorld Színpad a Szigeten idén új helyre és jobb hangszigetelésű sátorba kerül. A programot tekintve igazán nem lehet panasz, hiszen a hazai mellett, megint nagyon erős nemzetközi felhozatal várható. Itt lesz az utóbbi évek legérdekesebb és legfigyelemreméltóbb metál projektje a német Avantasia, melyet Tobias Sammet, az Edguy énekese hozott össze, Amerika legismertebb metálzenekara, az Iced Earth, a finn metál-vonósnégyes az Apocalyptica, a szintén amerikai 1981-ben alakult thrash-metál Exodus, amely csapatból Kirk Hammett, a Metallica énekese eredetileg indult, a svéd, okos újmetált játsszó Meshuggah, vagy a New York-i hardcore-t és thrash-t ötvöző Pro Pain. Az idézőjelben ’kisebb’ neveket pedig Németországból a Dew-Scented és a Lacrimas Profundere, Dániából a Volbeat, Svédországból a Sabaton, Kanadából a 3 Inches of Blood, Franciaországból pedig a Punish Yourself, a Mass Hysteria és The Eths jelentik az idei programban. És jön a A brit Carcass, aki ahhoz a maroknyi bandához tartozik, melyek a death-grind műfaj megszületéséért felelőssé tehetők.

CONVERSE WAN2 SZÍNPAD
A Converse wan2 Színpad nem csak a nevét, hanem a méretét tekintve is változik idén, hiszen az elmúlt évek folyamatos telházából tanulva, jócskán megnöveljük a sátrat, de tratjuk a már jól megszokott színvonalat. Ehhez mérten (is) naponta három nemzetközi zenekart hívtunk, a hazai élvonal mellé. A legnagyobb nevek közé tartozik az amerikai kultikus hiphop zenekar, a Delinquent Habits, a 2006-ban a meduzában fergeteges koncertet adó és idén új lemezzel jelentkező holland funk, break zenekar, a Kraak & Smaak, a kanadai dögös rockzenét játsszó Danko Jones, a ska-t, jazzel őrületesen ötvöző New York Ska Jazz Ensemble, a kedves-bizarr-vicces-felkavaró, igazi new-york-i zenét játsszó Adam Green és annak a bizonyos cégnek a televízióját reklámozó, színes labdás, kisfilm aláfestő zenéjének előadója, a svéd José Gonzalez. És ez még nem minden, hiszen lesz itt francia és holland hiphop zenekar, a Hocus Pocus és a Pete Philly & Perquisite, hazai klubokat, utcákat már régóta hódító Les Touffes Krétiennes, spanyol ska-punk, a Che Sudaka, izraeli power rock trio, az Izabo, amerikai származású, de Franciaországban élő és ott szupersztárnak számító, folk-jazz-pop énekesnő, Brisa Roché és Hollandia két legnépszerűbb friss, elektronikus, pop-rock zenekara a Moke és a Voicst is. A már említett magyar élvonalt, a Žagar and The Underground Divas, a neo, a Bootsie Quartet, a Másfél, a ColorStar és természetesen, az évek óta a wan2 zárókoncertjét adó Korai Öröm.

A legtehetségesebb feltörekvő banda a Converse WAN2 deszkáin
2008 az ünnep éve a Converse-nél, nem hiába, hiszen fennállásának 100. évfordulóját ünnepli. A Converse a Szigeten dübörög. Converse-ben járni mindenütt, mindenkinek ugyanazt jelenti, titkos összekacsintás, nekem is tornacipőm van. A Converse egy évszázad alatt popkulturális ikonná vált, megváltoztatta a történelmet és felrúgta a status quot. A Converse a Szigeten is ünnepli eredetiségét. A helyszín, a korábbi WAN2 sátor, idén újrakeresztelve, de a megszokott stílusban dübörög tovább Converse WAN2 Színpad néven. A Converse nagyra értékeli a tehetséget, inspirálja azt, így egy szerencsés feltörekvő banda lehetőséget kap, hogy a Converse deszkáin mutassa meg magát és elinduljon a világhír felé. Június 12. és augusztus 12. között bármely upcoming zenekar feltöltheti legjobb zeneszámát, portfólióját a Converse weboldalára (www.converse.hu) és csak a közönségen múlik, hogy melyik csapat jut fel a színpadra, ugyanis a legtöbb szavazatot kapott banda a Converse WAN2 színpad egyik fellépője lesz.


Klubrádió JAZZ SZÍNPAD
A Jazz Színpad programja idén felfogható a nagybetűs zenei szabadság kinyilatkoztatásának: a megszokott formáktól való elrugaszkodás szándéka legalább annyira összekapcsolja a színpadon fellépő produkciókat, mint a jazzes harmóniavilág. Bár a jazz műfaja majd’ száz éve egyet jelent a zenei haladással, valamennyi idősík, a múlt, a jelen és a jövő hangzásvilága, külföldi és hazai sztárjai egyaránt jelen vannak a programban - a Sziget Fesztivál sokszínűséget hirdető szellemiségéhez méltó módon.
Hallható és látható lesz a Rhoda Scott (USA), a Hammond orgona idén hetven (!!!) éves királynője, aki még ma is tinédzsereket meghazudtoló energiával és szenvedéllyel játssza klasszikus dzsessz-sztenderdektől a gospeleken és a spirituálékon keresztül blues-okig terjedő műsorát. Hasonló izgalommal várjuk Maceo Parker (USA) érkezését. Maceo körülbelül az a funk zenének, mint Jimmy Page a rocknak, vagy Karl Bartos a technónak: orákulum, keresztapa, de legrosszabb esetben is minimum szülészorvos. James Brown zenekarának tagja, rengeteg slágerének szerzője, manapság Prince zenekarának oszlopa. Szólóban is sikeres, élő koncertjei lehengerlőek. A múltban, a jelenben és a jövőben párhuzamosan élő és alkotó Da-Taz (Fr) funk, elektro, triphop és némi breakbeat elegyét játssza, a már jól megszokott francia lazasággal és eleganciával. A jövő jeleit leghatékonyabban a szintén francia Sayag Jazz Machine (Fr) erősíti fel: mint egyfajta sűrű, egzotikus ételben a fűszerek, úgy áll össze zenéjükben drum and bass, hiphop, swing, rhythm and blues, bebop, valamint hozzá hol finom, hol sokkoló filmvetítés (a VJ itt bizony ugyanolyan rendű és rangú zenekari tag, mint a szaxofonos). 2005 nagy felfedezettje volt franciahonban a Smooth (Fr) zenekar. A saját hangzását elektro-soulként definiáló csapat friss, üde színfolt a zenei univerzumban: súlyos funk-, latin- és hiphop ritmusok, pedál-funky, filmzenés vonósbetétek, lazán eldarált szövegek, mesterien kezelt Fender Rhodes elekromos zongora. Vladimir Cetkar (USA) smooth-jazz gitáros Macedóniából érkezett az USÁ-ba 1996-ban, ekkor kezdte tanulmányait a bostoni Berklee-n. Diploma után New Yorkba költözött, ahol nem más, mint George Benson vette szárnyai alá, akinek a hatása a mai napig érződik: ennél jobban gitározni és scattelni bizony nem sok embert hallottunk mostanában
Pár szót a hazai fellépőkről. A Budapest Bár városi cigány folk / jazz hangszerelésben játszik 1930-as évekbeli sanzonokat, a mikrofonnál olyan sztárokkal, mint Frenk, Keleti András (Colorstar), Kiss Erzsi (Egy Kis Erzsi Zene, Erik Sumo), Kollár - Klemencz László (Kistehén tánczenekar), Lovasi András (Kispál és a Borz), Németh Juci, Ruttkai Bori (Specko Jedno), Szalóki Ági és Szűcs Krisztián (HS7). A Barabás Lőrinc Eklektric üstökösként robbant be a köztudatba. A csapat amellett, hogy a közönség több évtizedes kimondatlan vágyát fogalmazza meg a zene nyelvén -„táncoljunk élvezetes jazzes dalokra.Harcsa Veronika szintén nemrég került a figyelem középpontjába: egy évvel ezelőtt még tele kellett írni a róla szóló írásokat mindenféle hivatkozásokkal egyéb szerepléseire (Eric Sumo Band, 9:30, OFF, PASO, stb.), ma azonban már hivatkozási alap. „Too early” című dala vezette az MR2-Petőfi playlistjét, májusban Japánban turnézott, klubkoncertjeire hetekre előre elfogynak a jegyek… Veronika huszonöt évesen ült fel lazán és könnyedén a magyar jazz királynői trónszékére, amely hosszú évek óta volt betöltetlen. Az új helyszínen található színpad és az őt körülvevő különleges helyszínek (Luminárium, Logikai Sátor) alkotta új „városrész” reményeink szerint egyfajta törzshellyé növi ki magát a különleges, egyedi élményekre vágyó, nyitott Szigetlakók körében.

ARANY ÁSZOK SZÍNPAD
Az idei Arany Ászok Színpad programja idén is erősre sikerült, hiszen a hazai pop-rock élet színe-java lép fel ezen a helyszínen. Nevezhetnénk a helyszínt akár a Sziget magyar Nagyszínpadának is, hiszen az itt fellépő zenekarok mindegyike nagy népszerűségnek örvend hazánkban, melyet misem bizonyíthat jobban, mint a teltházas koncertek az ország szinte bármely pontján. A program ismét a Nagyszínpad után közvetlenül, 23.00-kor kezdődik és hajnalig tart. Olyan nevekkel találkozhat itt a közönség, mint az immáron nemzetközi (Hollandia, USA, stb) sikerekkel is büszkélkedhető Kistehén Zenekar, a Péterfy Bori & Love Band, amely az Amorf Ördögökből ismert zenészek hatalmas hazai sikereket elérő épphogy egy éves formációja, a már bizony 10 éve létező és működő Zanzibar zenekar, a Heaven Street Seven gitárpopzenekar, vagy a sok stílust ötvöző Kowalsky meg a Vega. Itt lép fel idén hazánk elsőszámú reggea zenekara, a Ladánybene 27, a fülbemászó slágergyár, a Magna Cum Laude, a háromtagú, energikus Supernem, Czutor Zoli ’új’ zenekara a Belmondo és a Sziget atyja, Sziámi is. Az Animal Cannibals különleges produkcióval készül, hiszen vendégeik a Hősök és Mc Gőz lesznek. Az Anna & The Barbies produkciót is láthatjuk végre a Szigeten is, akiknek új klippje és albuma idén jelent meg. Az F.O. System-ből és a Sex Action-ből ismert, legendás gitáros-énekes Mátyás Attila is itt lép fel zenekarával. Eljön hozzánk az ’eredeti gengszter’ Dopeman és csapata is és görög származású, szonoki fiatalember, Cozombolis.

2008-ban ismét az Arany Ászok márka a Sziget egyik névadó szponzora. A selymes ízű Arany Ászok idén is több helyszínen, látványos, szórakoztató programokkal várja a szigetlakókat és az alkalmi kilátogatókat, de természetesen már júliustól kezdődően a Sziget áll az Arany Ászok image kommunikációjának középpontjában: július 1-től látható Szigetes reklámfilmünk, illetve ekkor indul nagyszabású országos nyereményakciónk is, mellyel minden fogyasztónk nyer!
Az, hogy a helyszínen mi fog történni, még hétpecsétes titok, de annyit előzetesen elárulhatunk, hogy a piros Arany Ászok sisakot mindenki feltétlenül hozza magával a Szigetre! Szükségetek lesz rá!
Csapolt kínálat: Arany Ászok és Dreher Classic
Dobozos kínálat: Arany Ászok, Dreher Classic és Pilsner Urquell
Üveges kínálat: Arany Ászok alkoholmentes korsóban kiszolgálva


MR2 SZÍNPAD
Az MR2-Petőfi Rádió, az elmúlt év során, szép számban talált rá olyan hazai előadókra, akik rövid időn belül országos kedvencekké váltak. Az adó fontosnak tartja, hogy az arra érdemes hazai produkciókat minél több csatornán juttassa el közönségéhez. A rádiós játszás mellett, az MR2 eddig egy országos turnéval és egy, kizárólag hazai dalokat tartalmazó válogatás cd-vel segített abban, hogy a rajongók közelebb kerülhessenek kedvenceikhez. A következő lépés ezen zenekarok, előadók legnagyobb nyári fesztiválokon való bemutatása. A Sziget 2008 fesztiválon, az MR2 színpadon, öt nap alatt harminc, az MR2-Petőfi Rádióból is ismert előadó mutatja majd meg, hogy mit tud élőben.
A koncertek már délután négykor elkezdődnek és este tizenegyig tartanak majd. Az MR2 színpadon fellép többek közt a Kaukázus a The Carbonfools, Takács Eszter, CopyCon, a Suhancos, a Vad Fruttik, a The Moog, a Katan, a Hollywoodoo, az Amber Smith és a Pál Utcai Fiúk.
A koncertek után olyan ismert zenészek pakolják majd a lemezeket, akiket nem, vagy csak ritkán láthatunk a lemezjátszók környezetében. www.mr2-petofi.hu

A38 SZÍNPAD
A Sziget új programhelyszine az A38 Színpad lesz, amely az immáron öt éve töretlen sikerrel működő, pesti körökben csak ’a hajó’-nak nevezett fővárosi klub, a szervezői által összeállított programmal jelentkezik a fesztiválon. Az A38 olyan hazai és nemzetközi zeneklarokat hívtott meg a Szigetre, akik ’a hajó’ ízlésvilágának megfelelnek, és akik közül többen már sikeres koncertet adtak náluk. A kelet-, és középeurópai zenekarok népszerüsítésére, a Sziget által tavaly indított kezdeményezés folytatását idén az A38 Színpad szervezőire bíztuk, akik nem okoztak csalódást, mert a magyar és nyugat-európia program mellett ezen a téren is nagyon erős programot hoztak össze. www.a38.hu
A magyarok közül itt lesz a Kiscsillag, az Irie Maffia, a Brains, az Anima Sound System és az Erik Sumo Band is.
Nemzetközi fellépők:
MARKSCHEIDER KUNST (RUS) Az orosz szcéna egyik legőrültebb és legnépszerűbb ska bandája, amely a szentpétervári telet havannai nyárrá varázsolja szédítő zenéje, a tőle beinduló tánc és a kettőt egybesegítő vodka által. Orosz zenekarról van szó, amely a vidám megtévesztés és előítélet-rombolás céljából német nevet választott, hogy hallgatóit a legkellemesebb vidám afrikai trópusokra vigye zenei jutalomkirándulásra. Ez a nyolctagú, vérbő fúvósokkal és dögös ritmusszekcióval operáló, erejében a Russkaját idéző banda a reggae, a ska, a klezmer és a worldbeat határmezsgyéjén mozogva olyan koncerteket nyom, amilyet csakis a hajnalig tartó, izmos bulizásra kiképzett keleti harcosoktól várhatunk. www.myspace.com/mkunst , www.mkunst.ru
KULTUR SHOCK (USA) Ha azt mondod Gogol Bordello, azt mondom: Kultur Shock. Az etnikailag meglehetősen vegyes seattle-i hatosfogat brutálisan örvénylő punk-funk-Balkán-tangó-valcer-metál-klezmer produkciója, letaglózó színpadi akciója mindenkiben örök élmény marad. Az 1996-ban alakított horvát-bosnyák-bolgár-japán-amcsi együttes, témáit a bevándorlás, az üres patriotizmus és az elhagyott kelet-európai haza köréből választja, s nem köt kompromisszumokat: vad, tempós, cigány, balkáni és népzenei motívumokkal átszőtt, tomboló, okos és ironikus punkja változatlanul friss és őszinte. És persze a provokáció sem marad el, legutóbbi lemezük címe: Jöttünk, hogy elvegyük a munkádat. www.myspace.com/kulturshock , www.kulturshock.com
SUNSHINE (CZ) A cseh zenei szcéna új nagy felfedezettje és üdvöskéje a klasszikus rock’n’roll vérbő energiáját az indie szívtipró eleganciájával ötvözi. A Sunshine Thrash elektronikával megbolondított gitárrockja a The Cure erejét, sodrását és báját idézi, s a hazai szcéna legjobbjaival, a The Moog-gal és társaival mutat elképesztő rokonságot. Nem csoda, hogy máris hatalmas népszerűségnek örvendhetnek, Európa jelentős fesztiváljai adják őket kézről-kézre, míg a banda külön gondot fordít arra, hogy cseh rajongótáborát se hanyagolja közben. Nem lepődnék meg, ha a Sunshine Thrash a következő Sziget fesztiválon már a Franz Ferdinand előzenekaraként lépne fel.
www.myspace.com/sunshinetrash , www.sunshinetrash.com
MODESELEKTOR (D) Thom Yorke, a Radiohead frontemberének kedvenc zenekara, a berlini Modeselektor az elektronikus zenei szintér egyik legereditt duója, amelyet két megszállott dj, producer, szoftverfejlesztő és MIDI-guru alkot: Gernot Bronsert és Sebastian Szary. Az illegális partikon acid house-ból induló, 1996-ban közös formációt meglakotó kettős nevét a Roland RE-201 szintetizátor analóg zengetőjétől kölcsönözte. Sikereikről csak annyit, hogy a párizsi Centre Pompidou és a stuttgarti Merz Akademie számára egyaránt készítettek hanginstallációt, miközben a világ szó szerint valamemnnyi legpezsgőbb zenei gócában lépnek fel estéről estére az IDM, a glitch, az elektró, a hip hop, a dubstep és a grime határain egyensúlyozva. www.myspace.com/mdslktr , www.modeselektor.com
ORANGE THE JUICE (PL) A lengyel Orange the Juice az utóbbi évek egyik legfrissebb és legőrültebb kelet-európai zenei kísérlete. Egy hatalmas kabaré keretében utaztatja hallgatóit a jazz, a punk, a metál, a rock’n’roll, a ska, a world, a klezmer, a pop és még megannyi stílus világában, úgy váltogatva azokat iszonyatos gyorsasággal, lendülettel, precizitással és eleganciával, mintha magába a keleteurópai Trainspotting kellős közepébe csöppennénk. Ének, szaxofon, gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek és dob a legelrugaszkodottab Zorn, Slayer és Manson tanítványok kezében. Maga a színtiszta őrület és humor! www.myspace.com/orangethejuice , www.orangethejuice.com
PAROV STELAR (A) Parov Stelar, azaz Marcus Füreder többéves kitartó lemezlovaglás után 2004-ben hozta létre saját önálló kiadóját, az Etage Noirt, és készítette el első albumát, ami azonnal hatalmas sikert aratott. A bécsi elektronikuszenei hagyományokat követve szépséges dzsessz-hangzások ötvöződnek füstös funkokkal és dubokkal, pörgős, vérpezsdítő groove-okkal. Igazi, hallgatóbarát és táncos nu-jazzről van szó - Parov Stelar azok közé tartozik, akik visszaviszik a dzsesszt a táncparkettre. Nem csoda hát, hogy a linzi fiatalember szinte pillanatok alatt klubkendvenc lett, és élő koncertjei is élményszámba mennek. www.myspace.com/stelar1 , www.etagenoir.com
KUMM (RO) A Kumm az egyik első és azóta is legkiválóbb képviselője a romániai indie-szcénának, amely immár tízéves pályával, négy kiváló albummal és számos sikeres európai turnéval büszkélkedhet. Kifinomult eleganciájuk, enyhén pszichedéliára húzó hangvételük finom visszautalás a 80-as évek legjobb angol hagyományaira, amelynek alapjait a rock határozottsága és ereje adja. A Kumm igazi meglepetés és felfedezés lesz mindazok számára, akik kíváncsiak, hogy milyen az, amikor a The Cure és a Tuxedomoon találkozik a Balkán ízeivel. www.myspace.com/kummband , www.oopsy.org
OSTAVA (BUL) A kilencvenes évek elején alternatív együttesként indult gabrovói Ostava egyszere kifinomult és ütős zenéjével, provokatív és erős angol szövegeivel, valamint meghökkentően eredeti minőségi zenéjével rövid idő alatt Bulgária egyik jelentős és meghatározó indie bandájává nőtte ki magát. Hangzásuk leginkább az Oasis, a Smiths, a Blur, az REM és a Suede világával rokon. A számos tagcserétől függetlenül pályájuk simán ívelt a kezdetektől felfelé, számaik előbb a bulgáriai toplisták élén voltak hetekig, majd jöttek a külföldi meghívások, többek között Törökországba, Lengyelországba, majd a legendás berlini Magnet klubba, ahol egy színpadon léptek fel a Kaiser Chiefs, a The Libertines, a The Killers és más bandákkal. Innen az együttes már bekerült a nemzetközi körforgásba, így turnék egész sora következett Ausztriába, Németországba, Angliába, majd Sex in the Morning című slágerüknek már az amerikai, hatszoros Grammy-díj jelölt Brad Blackwood lett a producere, így a zenekar immár az amerikai piacon is megvetette a lábát, s ami a legörvendetesebb, a kitűnő együttest azóta is mindenhová visszahívják. Nem véletlenül!
www.myspace.com/ostava , www.ostava.com
IDMG (UKR) Az iDMG a post-punk hullám egyik legfontosabb zenekara Ukrajnában. A zúzós basszus-dob-ének alapfelállású együttes a Primus, a Pearl Jam és a Nirvana világával mutat rokonságot, bár különös, keleties, helyenként melankólikus, helyenként különösen sodró energiájuk és hangvételük, valamint meghatározó anyanyelvi szövegeik egy teljesen új ízt hoznak a hazai hallgatók számára. A pörgős ritmusok, a lecsupaszított és gazdagon effektezett hangzások ellentéte, s az egész történetet különös, új dimenzóba helyező ének: ezek az immár tíz éve működő, Oroszország belsejétől Finnországig, a Krím-félszigettől Szentpétervárig állandóan újat és megdöbbentőt produlákó iMDG jellemzői. www.myspace.com/gruzovik , www.gruzovik.dp.ua
LOLLOBRIGIDA (CRO) A Lollobrigida rafinált elektró trashpunk szex-popja az utóbbi évek legnagyobb durranása, amit Horvátország a nemzetközi új zenei szcénának adott. Az őrült és elképesztően provokatív karaoké duónak indult bubblegum-attrakció mára az ország egyik legkelendőbb pop-terméke lett: a négy csaj kihívő fétis-rockja, magabiztos show-ja, elképesztő frissessége és pimaszsága kicsit olyanná teszi őket, mintha a jó öreg amerikai Madonna és az orosz Tatu produkcióját kereszteznénk, valamint átlagéletkorukat jócskán megfiatalítanánk: éneklés, nyafogás, szintik, dobgépek, imádnivaló bájos perverzitás régen látott éleslátással és eredetiséggel ötvözve. www.myspace.com/vislollobrigida , www.lollobrigida-girls.com

OPEN VIDÁMZENEI SZÍNPAD
Az idei évben, új hangulatban készül az Open Tisztás a Sziget Fesztiválra, a humor és meglepő, szórakoztató programok, happeningek helyszíneként. Vetítések, humoristák, dumaszínház, improvizációk, vidámzenei koncertek - elsősorban magyar előadókkal. A sátor előtti réten újszerű ülőalkalmatosságok, a sátor mellett Alkotó udvar képzőművészek közreműködésével és aktív jelenlétével. Folyamatosan élő, a humorra épülő, színesítő, apróbb elemek a tisztáson pl. kocsmajátékok, barátkölcsönző, komédiások, pantomimesek, karikatúristák, élő szobrok
Az Open Színpad programjából:
- imporvizáció, életképek, „Beugró” jellegű előadás humoristákkal, színészekkel, zenével (Godot Dumaszínházzal együttműködésben)
- Hócipő sáv - Stand-up előadások, komédiások
20 órától zenei program, amely során amellett, hogy izgalmas, és népszerű zenekarokkal találkozhatunk, a koncertekre minden fellépő valami egyedi, meglepő happeninggel, szórakoztató fűszerekkel készül. Ízelítő a programból: Üllői Úti FUCK, A kutya vacsorája, Chakra Hacker, Óriás, Stenk, Tereskova, Vidámpark, Balaton, Csókolom, Ági és a fiúk, Navrang, Varga Zsuzsa, Beat Dis, Frenk, Nulladik Változat, Malacka és a Tahó.
Premierek: Soerii&Poolek (www.myspace.com/soeriipoolek), AZ Produkció (http://www.myspace.com/azmusic1), Odett és a Go girlz (www.myspace.com/odettesagogirlz)
Határontúlról: Tündérground Erdélyből és B Terv Vajdaságból
Extra: Hippikiller-Laband párbaj

BLUES SZÍNPAD
A „blues egy életérzés” halljuk a nagy öregek /John Lee Hooker, Willie Dixon/ nyilatkozataiban. Ez egy életforma, ami kitölti a napjaidat, az egész életedet, ismert figuráival, szokásaival és a ködbe vesző gyökereivel. A blues közösségi zene. A blues a kezdetekben lakbér és kerti partikon, esküvőkön, a néha napokig tartó bulikon vidámsággal töltötte meg az emberek életét. A temetésen is szólt a blues, elkisérte az utolsó utjára a néhait. Vigasztalta az özvegyet, ugyanazt az érzést táplálva a gyásznép lelkébe, akik a zene ritmusára ringatták válukon a koporsót. A blues, így része lett az emberek életének a születéstől a sírig. A blues elmond helyetted mindent, te csak élvezd a muzsika nyújtotta érzést. Társaságban, és egy jó Whisky mellett az igazi! Rétegzene? Lassan az egész világ hallgatja, és már a világzene egyik fontos eleme. A blues terjedésének ékes bizonyítékaként csak annyit, hogy egy Amsterdami szájharmonikás fesztiválra beállított egy eszkimó, és a maga kreált bálna csontból készített hangszerén játszotta saját blues-át.
A 2008-as sziget blues színpada színes programmal várja a nagyérdemüt, a blueserek, a hazai élvonal - Török Ádám és a Mini, Deák Bill, Takáts Tamás, stb - mellet számos kitünő, eredeti, külföldi sztár bandával ismerkedhet meg, úgymint: Ron Ringwood’s Gospel Messengers (USA), Karen Carrol & Mississippi Grave Diggers (USA, H), Hubert Tubbs & SoulBluster (USA,H), Paul Lamb & The King Snakes (GB)
Minden éjjel az élőzene után: B.J. Harang, Full of Mojo, ahol minden megtörténhet! B.J. Harang az ország egyetlen hiteles blues-zsokéja. Műsorának címe: akiért a harang soul. 40 éves gyűjtői munka után kifakad, és közreadja ritkaságait, féltett kincseit a nagyközönség előtt a sziget fesztivál Full of Mojo színpadán. Zenéi egyszerre szólnak szívnek és lábnak! Különleges zeni anyagok mellett patinás összekötő szövegek és technikai csodák jelentenek kuriózumot. A zenék szalagos -, kazettás magnóról, bakelitről és legújabban Cd-ről szólalnak hozzánk a múlt századból, és naprakészen a mai ritkaságokból.

ROMA SÁTOR
A szenvedélyes kelet-európai és cigány zenét szerető látogatók találkozóhelye. A helyszín programjának összeállításában elsődleges szempont volt a romák által előadott cigányzene védelme, ebben a szellemben hívtunk meg olyan előadókat, mint a Kesaj Tchave, akik pályafutása a szlovákiai cigányputriból indult, vagy a Sulukule isztambuli zenészek, akik a lakóhelyük megmentéséért harcolnak. Ebben az évben a kelet-európai zenekarok kerülnek a középpontba a régió olyan nagy virtuózainak fellépésével, mint: Georgi Yanev, a legkiválóbb bolgár hegedűművész és zenekara, az Orpheus Orchestra, a régóta várt román tangóharmonika virtuóz Ionica Minune és csapata a Kaliarka, Selim Sesler a török klarinétmester valamint a kirobbanó macedóniai rezesbanda a Kocani Orkestar, akik egyúttal zárják is a fesztivált.
Mint minden évben most is felvonulnak a legjobb magyar zenekarok, mindegyikük a maga sajátos módján fejezi ki az oláh cigány zenét: Szilvási Gipsy Folk Band, Parno Graszt, Romano Drom, és az Athe Sam Csapat, amelyet az azonos nevű budapesti cigány fesztivál alkalmával a hat legnépszerűbb cigányzenekar vezetője hozott létre, illetve új formációk, mint a Pujara és a Matilda & ROMengi ZOR.
Továbbá a magyar cigányzene képviselőjeként fellép még a Farkas Quartett, és a „Kis Csipás” és Rekontra zenekar, akik pedig a legjobb kalotaszegi zenét adják elő.
Találkozhatunk olyan cigányzenészekkel, akik elhagyták hazájukat és nyugatra vándoroltak, többek között fellép a Roma Sátorban a Traio Romano zenekar, Franciaországban élő román zenészek, akik megőrizték az erdélyi cigánymulatság hangulatát, vagy az Adrian Gaspar GipsyCombo Bécsben élő fiatal tehetséges cigányzenészek, akik a bolgár ritmusokat és a jazzt ötvözik. Megismerhetjük az olasz Acquaragia Drom és a cseh Terne Chave ez évben megjelent új albumát.
Fontos még megemlíteni a lengyel Vanessa i Sorba zenekart, akik az orosz szomszédaik zenéjéhez közelálló cigányzenét játszanak, illetve a francia La Caravane Passe zenekart, akik egy képzeletbeli cigány folklórt adnak elő, melyben keveredik a balkán ritmus, az orosz sanzon és a hip-hop őrület.
Az első nap programja egy cigánybállal zárul, ahol szlovák és román táncokat tanulhatuk. Az ezt követő esték záró programját a legjobb Dj-k vezénylik le: a budapesti Goulasch Exotica projekt, a svájci Gipsy Sound System DJ Olgával és Dr Schnapps-al és utolsó nap pedig a párizsi cigány estek (Nuits Tsiganes) DJ-je, DJ Tagada!

Forrás: Sziget.hu