FőképAz Agave Könyveknek nagyjából négy év alatt sikerült túljutnia a Bernie Rhodenbarr-sorozat felén; a nemrég megjelent hatodik kötet érkezése és a halk, de pozitív kritikai visszhang is azt igazolja, hogy jó döntés volt belevágni a szériába.
Úgy tűnik, legyen bármennyire is amerikai Block regényfolyamának világa, a mindig friss és szellemes címszereplő képes megszólítani az olvasókat az óceán mindkét oldalán; feltéve, ha a szórakozás kedvéért hajlandóak vagyunk esetleges morális aggályainkat háttérbe szorítani.

Igaz, ez A betörő, aki eladta Ted Williamst esetében egy fokkal könnyebben sikerülhet, mint az eddigiekben: Bernie ugyanis ezúttal olyan helyzetben találja magát, amiben nem saját szabadsága a tét.

A sorozat harmadik része óta meglévő és lelkiismeretesen gondozott Barnegat Könyvesbolt kerül most veszélybe, amikor a kis kuckónak helyet adó épület főbérlője közli az ex(!) betörővel, hogy mostantól az eddigi, komolytalan összeg helyett jóval magasabbra fognak váltani.
A csendes, szerény antikvárium bevételéből persze ez nem fedezhető, így a tulaj valami egészen más pénzszerzési forrást kénytelen keresni.

Még szerencse, hogy a sors az útjába sodor egy lehetőséget, ami ugyan legálisnak nem nevezhető, a problémát viszont segít megoldani – igaz, valahogy ezúttal is bekerül a képbe egy hulla.

A cél tehát most nem Bernie ártatlanságának tisztázása, hanem a bolt megmentése, de más apróságban is eltér a könyv a korábbiaktól.
Ahogy a címből is látszik, a bűnügy középpontjában nem egy világszerte ismert név áll (mint Kipling, Spinoza vagy Mondrian), hanem egy esszenciálisan amerikai karakter. A Boston Red Sox csapatát erősítő Ted Williams a negyvenes-ötvenes évek baseball-világának egyik kiemelkedő alakja volt.

Az ő fényképével díszített kártyasorozat mozgatja a cselekményt, amiben Block ezúttal kimondottan sok utalást tesz kortárs, vagy már nem élő krimiíró-kollégákra, továbbá halványan felfedezhető a szerző futás iránti rajongásának lenyomata is (bélyeggyűjtő szenvedélyéről lásd bármelyik Bérgyilkos-regényt).

Az eddigi leghosszabb Betörő-kötet is csak újabb példája annak, hogy mit jelent tartani a színvonalat: a változatlanul frappáns, szellemes stílusban megírt történettel (amely akár a szerző által is említett John Dickson Carr bezárt szoba rejtélye-típusú krimijeit is eszünkbe juttathatja) Block ismét megmutatja, hogyan kell szórakoztató, minőségi krimit írni.

A szerző magyarul eddig megjelent művei:

Matt Scudder:
Az apák bűnei
Az apák bűnei
A pusztítás és teremtés ideje
A halál völgyében
Döfés a sötétben
Nyolcmillió halál
Ha a szent kocsma is bezár
A penge élén

J.P. Keller:
Bérgyilkos
Bérgyilkos a célkeresztben
Bérgyilkos mindörökké
Bérgyilkos inkognitóban

Bernie Rhodenbarr:
A betörő, aki parókát viselt
A betörő, akit szekrénybe zártak
A betörő, aki szeretett Kiplinget idézni
A betörő, aki Spinozát olvasott
A betörő, aki úgy festett, mint Mondrian
A betörő, aki eladta Ted Williamst
A betörő, aki Bogartnak képzelte magát
A betörő, akit temetni veszélyes
A betörő, aki zabot hegyezett

Kapcsolódó írás:A betörő, akit Bernie Rhodenbarrnak hívnak

RegényrészletRészlet Lawrence Block: A betörő, aki eladta Ted Williamst című könyvéből