FőképA Century Media által kiadott Sand and Mercury box egyik különlegessége a Sleepy Buildings, ami egy rendkívüli koncertlemez: a kiadó tanácsára az utolsó kötelező kiadványt két, félig akusztikus esten rögzítették.
Bár az együttes tagjai kicsit tartottak eleinte attól, hogy hogyan fognak megszólalni ilyen formában a dalok, ám egy-két próba után már izgalmasnak tartották az új megközelítést.

Gatheringék egy erős setlisttel készültek a két akusztikus estre, ami ezúttal szó szerint a teljes eddigi életművükből szemezget, így még a legkorábbi lemezek dalai is előkerültek. Az események kedvéért nem is utaztak messzire, így a helyi ismerős atmoszféra is biztosan megkönnyítette a gondtalan előadásokat.

Bár a próbák során nem sikerült minden dalt sikeresen átültetni akusztikusra, ám olyan korai dalokat is elővettek, amiket régen játszottak, és amelyek az új köntösben meglepően jól szólalnak meg, jól beleillenek a képbe.
Az alkalomra pedig egy új dalt is írtak, ami a lemez címét is adta.

Az egyébként is nagyon nyugodt zene és hangulat itt hatványozottan érezhető, és a dalok valóban sok pluszt kaptak az új hangzással, még letisztultabbak lettek, a szokásosnál is több melegség és báj árad belőlük.

Különösen tetszenek az új megoldások és finomítások például az „In Motion” esetében, de nagyszerűen sikerült az „Amity”, a „Saturnine”, a „Red is a slow colour”, a „Travel” és az „Eléanor” feldolgozása is teljesen újszerű, nem beszélve az első lemezes dalokról, amik teljesen újként hatnak.
Aki a többi élő felvételből pont a változatosságot hiányolta, az itt megtalálja, amit keresett.

Ahogy a lemezen is hallható, a közönség körében nagy tetszést aratott a koncert. A sikernek köszönhetően az együttes egy Európa-turné keretében több helyszínen is bemutatta az anyagot.
Szerencsére Magyarországot is elérte ez a körút, és ahogy az várható volt, nagyon hangulatos és hosszúra nyújtott programot adtak elő, ekkor már az új felállásban. A basszusgitáros Hugo ugyanis úgy döntött, inkább feleségének és újszülött gyermekének szenteli az életét. Bár a lemezen még az ő játéka hallható, a turnét már nem tudta bevállalni.

Némi vigaszt ugyan nyújthat a rajongóknak a koncertlemez, a valódi csoda azonban ezen előadások személyes megtapasztalása. Legemlékezetesebb koncertélményem ehhez a csapathoz köthető, így nosztalgiából néha jó meghallgatni ezeket a lemezeket.

Az együttes tagjai:
Anneke van Giersbergen - ének, gitár
Hugo Prinsen Geerligs – basszusgitár
René Rutten - gitár, fuvola
Hans Rutten – dobok
Frank Boeijen - billentyűk

Az albumon elhangzó számok listája:
1. Locked Away
2. Saturnine
3. Amity
4. The Mirror Waters
5. Red Is a Slow Colour
6. Sleepy Buildings
7. Travel
8. Shrink
9. In Motion #2
10. Stonegarden
11. My Electricity
12. Eléanor
13. Marooned
14. Like Fountains

Diszkográfia:
Always... (1992)
Almost A Dance (1993)
Mandylion (1995)
Nighttime Birds (1997)
How To Measure A Planet? (1998)
if_then_else (2000)
Superheat (2000) koncert
In Motion (2002) DVD
Souvenirs (2003)
Sleepy Buildings - A Semi Acoustic Evening (2004)
A Sound Relief (2005 - DVD)
Home (2006)
A Noise Severe (2007)
Sand and Mercury (2008) gyűjteményes kiadás
The West Pole (2009)

Kapcsolódó írások: Interjú Marjolein Kooijmannal (2006)
Sziget 2006 - The Gathering