FőképAkiknek egy kicsit is kétségei voltak arról, hogy Brazíliában épp olyan jó muzsikusok vannak, mint amilyen briliáns focisták, azok számára itt a legújabb kételyoszlató bizonyíték, a brazil származású énekes-komponista-zongorista, Eliane Elias legújabb, Something for You című albuma.

Rendhagyó, Bill Evans feldolgozás-lemezről van szó, ám a produkciót több dolog is megkülönbözteti a megszokott „tribute” korongoktól.
Egyrészt a személyes kapcsolat Evansszel: Elias együttesének nagybőgőse, Marc Johnson - aki mellesleg egyben az énekesnő férje is - éveken keresztül együtt játszott a híres zongoristával.
Másrészt Evanstől kapott hajdan egy olyan felvételt, ami ez idáig csak magnókazettán(!) létezett. Ez a kompozíció Elias albumának címadó dala volt.

A repertoárban ez a szám kétszer is feltűnik. Először az énekesnő előadásában, majd később a kazettáról „átemelt” eredeti változat.
Az említetten kívül a kínálatban olyan örökzöldek szerepelnek, amelyeket vagy Evans írt, vagy csak előszeretettel játszott.
Az előbbiek közé tartozik pl. a „Five”, a „For Nenette”, míg az utóbbiak között szerepel a „But Not for Me” (G. Gershwin), a „Detour Ahead” (Carter-Ellis-Frigo) és a „Solar” (M. Davis).

A felsorolt néhány példa is jól reprezentálja, hogy milyen sokszínű album készült az igényesebb zene barátainak.

Elias muzsikusi virtuozitásához és énekesi kvalitásaihoz nem fér kétség. Már az első billentyűérintésnél érezhető, hogy mestere a hangszerének.
Az összeszokott együttesben Marc Johnson nagybőgőn, Joe Baron pedig dobon kíséri a zongorán játszó és természetesen éneklő Eliast.

Valamennyi szerzeményben élvezhetjük az énekesnő kifinomult, intuitív, mély érzelmi hátteret sugalló előadásmódját. Jonhson lendületes és finom bőgőjátéka pedig remekül egészíti ki Baron élettel teli dobjátékát.

Hatalmas és áldozatos munka, a zene (és Evans nagysága) iránti alázat és végtelen tisztelet, szeretet testesül meg a trió produkciójában, mely méltán dobogtatja meg a nagyérdemű szívét.

Előadók:
Eliane Elias - ének, zongora
Marc Johnson - nagybőgő
Joe Baron - dob
Bill Evans - zongora (a 17. számban).

A lemezen elhangzó számok listája:
1. You and the Night and the Music
2. Here Is Something for You
3. A Sleepin’ Bee
4. But Not for Me
5. Waltz for Debby
6. Five
7. Blue in Green
8. Detour Ahead
9. Minha (All Mine)
10. My Foolish Heart
11. But Beautiful / Here’s that Rainy Day
12. I Love My Wife
13. For Nenette
14. Evanesque
15. Solar
16. After All
17. Introduction To „Here Is Something for You”

Diszkográfia:
Amanda (1985)
Illusions (1986)
Cross Currents (1987)
So Far So Close (1988)
Eliane Elias Plays Jobim (1990)
A Long Story (1991)
Fantasia (1992)
Paulistana (1993)
Cross Currents (1995)
Solos & Duets (1995)
The Three Americas (1996)
Impulsive! (1997)
On the Classical Side (1997)
Elaine Elias Sings Jobim (1998)
Everything I Love (2000)
Impulsive! (2001)
Kissed by Nature (2002)
Timeless Eliane Elias (2003)
Dreamer (2004)
When You Wish Upon a Star (2006)
Around the City (2006)
Something for You (2008)