FőképKépzeljünk el egy olyan világot, ahol egy cionista összeesküvés során New Yorkot, Washington D. C.-t és Mekkát egy-egy atomtámadás a földdel tette egyenlővé, ahol az Egyesült Államok két részre szakadt: a déli Bibliaövezet szabadelvű, kicsapongó életmódot folytató keresztény államára, és az északi Iszlám Köztársaságra, mely csak a nevében köztársaság.
Valójában teokratikus diktatúra, ahol a vallási vezetők tartják markukban a köztársaság elnökét, müezzin hívja a hívők hadát a mecsetekbe, a nők nehéz, sötét lepelben járják az utcákat, az internet pedig cenzúrázva van.
Ez Robert Ferrigno 2001. szeptember 11-e árnyában felsejlő látomása.

Rakkim Epps, az emberfeletti kitartásukról méltán híres elit bérgyilkos-alakulat, a fedajinok egy kiugrott tagja, aki régen nem látott barátnője, Sarah Dougan után nyomoz. Sarah viszont James Dougan, az Iszlám Köztársaság elnökének lánya. Történész létére az „átállás előtti”, azaz a huszadik századi amerikai kultúrát kutatja.
Az Iszlám Köztársaságot popkulturálisan előkészítő kulturális változásokat boncoló könyve futótűzként terjedt el az egyetemi körökben, de a radikális iszlamista hatalom tálibokra hasonlító rendőri osztaga, a Feketeköpenyesek nem nézték jó szemmel tevékenységét.

Sarah azért tűnt el, hogy egy eltitkolt negyedik atombomba után kutasson, illetve, hogy megkérdőjelezze az Iszlám Köztársaság alapjául szolgáló cionista összeesküvés tényét. Az egész Köztársaság őt keresi, beleértve egy roppant kegyetlen úriembert és bérgyilkost, a Darwin Conklin névre hallgató öntörvényű gyilkológépet, aki egyik pillanatban még őszintén dicséri meg áldozata nyakláncát, a másikban meg már meg is fojtja.

Azt meg kell hagyni, Robert Ferrigno érti a szakmáját. Ponyvaíró, és annak kiváló. Kalandos életútja, melynek során hosszú évekig versenyszinten pókerezett, punk-rock magazint alapított, a Kék Angyalok nevű, több mint hatvan éve működő repülőakrobata-csoport tagjaival szárnyalt, és még egy sivatagi túlélőtáborban is részt vett, ahol vidéki fegyverbuzik társaságában töltötte az időt.

Végül ’90-ben visszatért régi szerelméhez, a könyvíráshoz. Tizenhat év alatt kitanulta a szakmát, és első kötetéhez, a Horse Latitudeshoz hasonlóan, 2006-os thrillere is pörgős, fordulatos regény, amit az olvasó nem szívesen tesz le.

Majdnem négyszázötven oldalt kitevő, cselekményes könyve a műfaj szabályainak megfelelően tele van feszültséggel, intrikákkal, de ahol a leginkább megcsillogtatja tehetségét, az a hangulatteremtés.
Az Iszlám Köztársaság a kézzel fogható valóság érzetét kelti; él, lélegzik, megvan a maga dinamikája, politikai rendszere és az „átállás” részletesen kidolgozott.

Meglátszik, hogy Ferrigno bőséges kutatómunka után vetette magát e kötet megírásába, és a könyv végén fel is sorolja mindazokat a könyveket és honlapokat, amik segítettek neki az ihlet fenntartásában.

A könyv gerilla-marketingstratégiája keretében még egy önálló híroldal, a www.republicworldnews.com is az internetre került. A komoly hírportálként kinéző oldal az Iszlám Köztársaság mindennapjaiba enged bepillantást, sőt, a 2036-os választásokat is közvetíti.
A választásra minden Ferrigno-olvasó jelentkezhetett, és a választásokat nyerő új elnök saját nevén fog szerepelni Ferrigno következő regényében, a Sins of the Assassinben. Addig viszont még várni kell, és a várakozást nem is enyhíthetné más, mint az Ima egy bérgyilkosért.