FőképAkárhogy nézem, a mai gazdasági helyzetben igencsak ritkaság, ha egy könyvsorozat megéri a századik kötetét (azóta már a 103. is a boltokba került). Az meg pláne tiszteletet érdemel, ha a kizárólag német írók jegyezte könyvek mellé magyar témájú, hazai szerzők által írt kötet kerül – a jubileumi kötet ugyanis hazánkról szól.

De mit lehet negyvennyolc oldalon elmondani Magyarországról? Ami még nem szerepelt nyomtatásban, és nem a hazafiságot kívánja újra megfogalmazni? Nem egyszerű feladat, kell hozzá tudás és egyfajta alázat, miközben azért a sorozatban eddig megjelent kötetek szellemisége meghatározza a kereteket.

A három szerző ötletes módon nem a mindenki által ismert tényeket, nevezetességeket gyűjtötte csokorba, hanem megpróbáltak olyan érdekességeket összegyűjteni, amelyek hazánkra jellemzőek, és népszerűségük viszonylag csekély: történelmi események, hírességek, találmányok, védet állatok és növények, tájak, épületek, népszokások, receptek – egyszóval kellőképpen átfogó a megközelítés.

Na persze a mai, információban gazdag korunkban ez reménytelen vállalkozás. Elvégre mindenki találkozik majd olyan szócikkel, aminek tartalma nem ismeretlen előtte: Ipolytarnóc, C-vitamin, Jelky András, stb.
Azért abban biztos vagyok, hogy újdonság(ok)ra is bukkan majd a kíváncsi felnőtt vagy diák. Gondolok itt a hódokra, Kanuni Szulejmán szívére, a veresegyházi medveotthonra, és a többi.

Egyedül a képaláírásokkal nem tudtam teljesen megbékélni. Nem tudom, a leadási határidő szűkössége miatt, vagy más okból kifolyólag, de időnként nem teljesen világos, miről is szólnak pontosan.

Ezt leszámítva szokás szerint igényes kötetet vehet kézbe a kíváncsi olvasó. Az érdekességek az EU normák szerint kialakított régiók szerint csoportosulnak az oldalakon, egyszóval még ebben is sikerült plusz infót adni.