FőképHa valaki pár évvel, vagy akár pár hónappal ezelőtt azt jósolta volna nekem, hogy hamarosan egy svájci illetőségű, kelta halálmetállal zúzó bandáért fogok lelkesedni, nyilván körberöhögöm.
Pedig sem a tradicionális ír tánczene, sem a dallamos death metal nem áll távol az ízlésemtől, de hogy ezt a kombinációt épp egy helvét csapat tolmácsolásában élvezzem leginkább, az túlmegy a valószínűsíthetőség határian.

Márpedig pontosan ez a helyzet. Az Eluveitie harmadik albuma úgy telitalálat, ahogy van. Mintha Michael Flatley színpadi kísérőzenekara szűrte volna össze a levet a Children Of Bodommal, és enyhén szólva is furcsa frigyük gyümölcsét adták volna közre a lemezen.

A Slania lehengerlő, tökéletes elegye az ősi dallamosságnak és az elvont vadságnak. Bármily hihetetlennek hangzik, az ír sípok, a duda, a hegedű és a tekerőlant jól megférnek a dörgő gitárokkal és az eszeveszett tempójú dobolással.
Sőt valahogy még a deathre jellemző hörgés sem rí ki az összegyúrt stílusok masszájából.

Persze masszát említeni egyáltalán nem helyénvaló, hiszen a hangszerek, a szólamok - az egységes megszólalás érzetén felül - kellően jól elkülönülnek. Nem kapunk afféle összemosott katyvaszt, amilyenre sajnos a legtöbb kibővített folk metál banda esetében számíthatunk.

És bár a legszebben az eredeti kelta forrásokhoz visszatérő „Anagantios” és a női énekkel lágyított „Slanias Song” szólnak, a csapattal még csupán ismerkedőknek elsősorban a jellegzetesen eluveitiés „Bloodstained Ground”-ot, no meg az „Inis Moná”-t ajánlanám. Ez utóbbi két dalban egyesül igazán az ír-skót-keltibériai frissesség és harciasság a power death és a Gothenburg-iskola korszerű megszólalásával.

A bónuszlemezen (azoknak, akik esetleg a drágább kiadást választják) az „Inis Mona” videoklipje mellett láthatunk még részleteket a banda 2007-es lichtenfelsi Ragnarök fesztivál keretében lezajlott fellépéséről is.
A Slania azonban e nélkül is teljes album, és talán nem túl nagy merészség kijelenteni róla, hogy az idei év egyik igazán jelentős, meghatározó lemeze lesz.

Az együttes tagjai:
Ivo Henzi - gitár
Rafi Kirder - basszusgitár
Meri Tradic - hegedű, ének
Merlin Sutter - dob
Chrigel Glanzmann - ének, mandola, ír sípok, gaita, ír duda, bodhrán
Anna Murphy - tekerőlant, ének
Sime Koch - gitár
Sevan Kirder - fuvola, ír sípok, gaita

A lemezen elhangzó számok listája:
1. Samon
2. Primordial Breath
3. Inis Mona
4. Gray Sublime Archon
5. Anagantios
6. Bloodstained Ground
7. The Somber Lay
8. Slanias Song
9. Giamonios
10. Tarvos
11. Calling The Rain
12. Elembivos

Bónusz:
13. Samon (akusztikus változat)

Diszkográfia:
Ven (2003) EP
Spirit (2006)
Slania (2008)
Evocation I The Arcane Dominion (2009)
Everything Remains At It Never Was (2010)
Helvetios (2011)